draaimolen paard

Borstvoeding – informatie en antwoord op problemen en vragen

Hippe Mama Club Baby

Borstvoeding is de meest geschikte voeding voor je baby en borstvoeding geven is natuurlijk. Al tijdens de zwangerschap bereiden de borsten zich voor op hun nieuwe functie en na de bevalling zullen de borsten melk gaan maken, ook als de moeder geen borstvoeding wil geven.

Borstvoeding bevat antistoffen die je baby beschermen tegen ziektes en allergieën. Het is gratis, altijd goed van temperatuur, altijd bij de hand en heeft altijd de juiste samenstelling. Borstvoeding heeft een gunstig effect op de motorische,  neurologische en cognitieve ontwikkeling van een baby. En borstvoeding is goed voor de band tussen moeder en kind.

De meeste moeders kiezen dan ook voor borstvoeding. In 2010 begon 75%  van de vrouwen na de bevalling met het geven van borstvoeding. Na 3 maanden is het percentage dat volledige borstvoeding geeft gedaald naar 29%, na 6 maanden is dit 18%. (bron: zorgvoorborstvoeding.nl)

Het WHO en Unicef raden aan om minimaal 2 jaar borstvoeding te geven, waarvan de eerste 6 maanden uitsluitend borstvoeding.

De grootste valkuil bij borstvoeding is onzekerheid. Elke moeder zal zich onzeker gaan voelen, op borsten staan nu eenmaal geen maatstreepjes en baby’s huilen nu eenmaal zo af en toe. Klik hier voor de meest voorkomende problemen. Wordt jouw vraag niet beantwoord? Stel je vraag op het forum of neem contact op met een leidster van de VBN, de LLL of een lactatiekundige.

Voorbereiding

Hoewel borstvoeding de meest natuurlijke voeding voor baby’s is, is borstvoeding geven iets wat je moet leren. Daarom is het verstandig je tijdens de zwangerschap te laten informeren over borstvoeding. Een goede voorbereiding is het halve werk! De borstvoedingsorganisaties Vereniging Borstvoeding Natuurlijk en La Leche League organiseren op vele locaties in het land informatie bijeenkomsten voor zwangere vrouwen (en hun partner). Sommige kraamzorginstellingen of ziekenhuizen verzorgen ook voorlichtingen over borstvoeding.

Aanleggen

Alleen als je baby goed is aangelegd, kan hij de borst goed leegdrinken en krijgt je baby voldoende melk binnen. Ook voorkom je daarmee problemen zoals pijnlijke tepels en verstopte melkkanaaltjes of een borstontsteking.

Het aanhappen gaat vaak niet meteen in één keer goed. Zowel jij als de baby moeten hier even handigheid in krijgen. Blijf rustig en probeer het gewoon nog een keer. De eerste periode is een oefenperiode. Als je vaak aanlegt en bij de eerste hongersignalen probeert aan te leggen, heeft de baby ook de rust om te oefenen. Een baby die huilt van de honger is veel lastiger aan te leggen.

Als je jouw kindje wilt gaan voeden, zorg dan dat je ontspannen kunt zitten of liggen. We leggen nu stap voor stap uit hoe je een kindje zittend kunt voeden in de Madonnahouding.

  • Ga ontspannen (rechtop) zitten en zorg voor voldoende ruggensteun;
  • Leg je baby met zijn buikje tegen jouw buik. Het lijfje en hoofdje in één rechte lijn;
  • Het neusje van de baby ligt vrij ter hoogte van de tepel;
  • Stimuleer de bovenlip met de tepel totdat het mondje wijd open gaat. Breng je kind dan naar de borst, zodat het kan toehappen;
  • Controleer of de baby goed heeft aangehapt: De baby heeft een grote hap genomen (een groot deel van de tepelhof is in de mond), de lipjes zijn naar buiten gekruld, de wangetjes zijn bol, de kaak beweegt en je ziet deze tot aan het oorlelletje bewegen;
  • Je kind zal in het begin korte snelle zuigbewegingen maken om de toeschietreflex op te wekken. Als de melk toeschiet veranderd dit in flinke teugen met af en toe een rustpauze. Je hoort de baby slikken;
  • Als de baby goed is aangelegd dan kun je eventueel de arm ondersteunen met een kussen.

Klik hier voor andere voedingshoudingen

Borstvoeding geven mag geen pijn doen! Het eerste aanzuigen kan even gevoelig zijn, maar dit moet snel weg trekken. Blijft het voeden pijn doen, leg de baby dan opnieuw aan. Je kunt het vacuüm verbreken door je pink voorzichtig in de mondhoek van de baby te doen. Pijn wordt bijna altijd veroorzaakt doordat de baby niet goed is aangelegd. Blijft het voeden pijnlijk, schakel dan een lactatiekundige in.

 

 

 

Een drinkende baby

De mond is wijd open, een flink deel van de tepelhof verdwijnt in de mond, de tepel ligt achterin de mond tot aan de scheiding tussen het zachte en harde gehemelte. Hierdoor kan je baby de borst goed leegdrinken, en worden je tepels niet beschadigd.

Als de baby genoeg gedronken heeft, laat hij vanzelf los. Houd de baby goed rechtop voor een eventuele boer en biedt daarna de andere borst aan. Als hij deze borst ook los laat, dan heeft hij meestal genoeg gedronken.

Als het lijkt alsof je baby niet goed kan ademen, doordat zijn neusje in je borst drukt, duw dan de billen dichter tegen je aan. Het hoofdje buigt dan verder achterover en het neusje komt vrij.

Voed zo vaak als je kindje dat wil. De eerste dagen zal de baby 10 tot 12 keer om de borst vragen. Er is geen maximum aan voedingen, wel een minimum. Een baby moet de eerste weken minimaal 8 keer per 24 uur gevoed worden.

De melkproductie komt opgang door het drinken van de baby aan de borst. Dus hoe beter de baby drinkt en hoe vaker je aanlegt, des te sneller en meer voeding je krijgt. Na een paar dagen komt de voeding goed opgang. Je merkt dat je baby iets langere pauzes tussen de voedingen krijgt. Je voedt wat minder vaak dan de eerste dagen. Ook zie je vaak dat de melk spontaan uit de borsten begint te stromen, soms alleen tijdens een voeding maar soms ook tussen de voedingen door. Er is een overschot aan melk. Ook dit stabiliseert zich weer. Meestal hebben vraag en aanbod zich na een aantal weken op elkaar afgestemd.

Informatie over kolven en het bewaren van moedermelk vind je hier