Navelbreuk bij baby’s

Hippe Mama Club Baby

Wat is een navelbreuk?

Een navelbreuk komt redelijk vaak voor en is vrij makkelijk te herkennen: een verdikking of uitstulping in het gebied rond de navel. Het is een bobbel gevormd door buikvlies en (buik)organen (darm) door een opening of een kwetsbare plek in de buikwand rondom de navel. Navelbreuk wordt door artsen ook wel hernia umbilicalis genoemd. Als je kindje rustig is of op zijn of haar rug ligt, kan het zijn dat de uitstulping niet zichtbaar is. Wanneer je kindje huilt is de uitstulping goed waarneembaar, maar ook bijvoorbeeld bij rechtop zitten en hoesten kun je het duidelijk zien.

Oorzaak navelbreuk

Bij een navelbreuk is er sprake van een beschadiging aan de buikwand ter hoogte van de navel doordat de opening in de buikspieren waar de navelstreng heeft gezeten zich niet goed heeft gesloten. Normaal sluit deze opening zich direct na de geboorte. Dit is nu een kwetsbare plek die een navelbreuk kan veroorzaken. Een navelbreuk kan aangeboren zijn, maar kan ook op optreden als je kind ouder of zelfs volwassen is. Je spreekt dan over een verworven navelbreuk (bijvoorbeeld door overgewicht, zwaar tillen, zwangerschap). Een aangeboren navelbreuk is vrijwel direct zichtbaar (in de eerste maand(en) na de geboorte) en zal normaal gesproken spontaan genezen binnen een jaar tot anderhalf jaar. Kinderen met een donkere huidskleur, kindjes die te vroeg geboren zijn of met een laag geboortegewicht lopen meer risico op een navelbreuk. De aandoening komt in dezelfde mate voor bij zowel jongens als meisjes.

Hoe behandel je een navelbreuk?

Een aangeboren navelbreuk is meestal een onschuldige aandoening geeft doorgaans geen klachten. Soms kan er een branderig of een vervelend gevoel rond de uitstulping voorkomen maar over het algemeen zijn complicaties vrij zeldzaam. Veelal is de opening, de kwetsbare plek, een jaar tot anderhalf jaar na de geboorte vanzelf gesloten. Mocht de navelbreuk na het derde levensjaar niet spontaan genezen zijn, dan kan een operatie noodzakelijk zijn. Dit is vooral voor meisjes van belang om later problemen tijdens een eventuele zwangerschap te voorkomen. Een zwangerschap kan er namelijk voor zorgen dat de breuk groter wordt met allerlei klachten tot gevolg.

Heb je het vermoeden van een navelbreuk, raadpleeg dan altijd een arts. Probeer nooit om zelf de uitstulping terug te duwen. Als je kindje echt pijn lijkt te hebben, overgeeft of wanneer de uitstulping verkleurd of een andere vorm aanneemt moet je direct een arts raadplegen. Houdt goed in de gaten of de uitstulping niet groter is dan ca. 1,5 cm (diameter) en wees oplettend wanneer deze niet in grootte afneemt na een half jaar tot een jaar na de geboorte.