bokeh

George is mijn beste vriend

Hippe Mama Club Blogwedstrijd

Een tijdje geleden kregen we er opeens een nieuw gezinslid bij, zomaar en helemaal voor niets. Mijn zoon Tim, op dat moment 3 ½ jaar, bleef het maar over George hebben. Hij was zijn beste vriend en hij speelde altijd met hem. Maar wie was George? Vast een nieuw vriendje op zijn groep op het kinderdagverblijf, dachten we. Maar zijn juffen op de groep vroegen eigenlijk tegelijkertijd aan ons of wij wisten wie die George nou was. Toen Tim vervolgens vertelde dat zijn vriend onder zijn bed woonde in zijn kamer en geen mama en papa meer had werd het voor ons duidelijk. Juist, George was zijn grote fantasievriend. En net als zijn andere vriendjes hebben we ook deze nieuwe vriend verwelkomd in ons huis. Het verschil was alleen dat hij niet voor een nachtje bleef logeren, maar deel ging uit maken van ons alledaagse leven…..

Tim heeft het elke dag over hem en ze beleven allerlei avonturen samen. George weet ook alles en doet de dingen die Tim niet mag doen juist wel. Hij is er altijd en dat vindt mijn zoon erg gezellig. En handig. Want worden we om een of andere reden boos op Tim, dan is daar ineens George gek aan het dansen in de woonkamer en krijgt mijn zoon geen driftbui, maar spontaan de slappe lach. Wat tot gevolg heeft dat wij daar weer om moeten lachen.

Kort na de kennismaking met George gingen wij met de auto op vakantie naar Frankrijk. En wie ziet Tim ineens voorbij rijden met zijn papa op de snelweg? Inderdaad, zijn beste vriend was ook onderweg, naar een andere camping, dat dan weer wel. In die drie weken vakantie hadden we even een George-break en dat was ook weleens fijn.

‘Zolang uw kind ook met andere kinderen speelt, hoeft u zich geen zorgen te maken’, lees ik op internet. Het hebben van fantasievrienden komt geregeld voor bij kinderen. Het schijnt zelfs goed te zijn voor zijn sociaal emotionele ontwikkeling, nou, wat wil je nog meer! Oh, maar meer, dat kent Tim wel, want hij heeft het soms ook zelfs over de vrienden van George. Ja, het is af en toe nog lastig om het allemaal bij te houden. Want de ene keer woont George gewoon nog in zijn kamer, het andere moment woont hij op een boot. En is op maandag de papa van George dood, op dinsdag ziet Tim hem plotseling hardlopen, ‘ Kijk, daar gaat de papa van George!’

Sinds een paar weken vertelt Tim soms dat George niet echt is en gewoon nep. Of dit besef komt omdat hij nu naar school gaat en hij hem misschien minder nodig zal hebben, ik weet het niet. Maar mocht George toch binnenkort geheel verdwijnen, ik zal hem missen. Want de afgelopen tijd was hij toch echt deel van ons gezin en leek het soms net of hij er ook echt was. Dus bij deze, lieve George, het ga je goed!

Marjolein is de moeder van Sem (6) en Tim (4)