Ook een dokter moet wel eens naar de dokter

Gastblogger Blogwedstrijd

Wie kapt de kapper? En wie verlost de verloskundige? Dat zijn vragen die mij regelmatig bezighouden. Zo ook: wie adviseert de opvoedadviseur? Ik ben opgeleid om ouders te ondersteunen met hun vragen over opvoeden en ze te adviseren zodat ze weer verder kunnen. Men verwacht niet van mij met mijn handen in het haar te zitten bij welke opvoedvraag dan ook! Maar de werkelijkheid is anders..

Toen ik hoogzwanger was en mijn peuter van drie besloot ’s nachts driftbuien te krijgen omdat ik met mijn de wolf-met-stenen-in-de-buik niet binnen een paar seconden bij haar bedje was, had ik dat antwoord even niet. Daar sta je dan midden in je nacht, met al je kennis en ervaring. Probeer dat maar eens even in de praktijk te brengen, dat valt niet mee. Ja toen wilde ik wel wat tips van iemand anders dan mijn ervaringsdeskundige moeder of een vriendin met goede bedoelingen, die vervolgens toch over haar eigen kind begint. Het blijft toch lastig om toe te geven dat je er zelf niet uitkomt, dat de natuur jou niet als oermoeder heeft neergezet, maar dat je het af en toe gewoon even niet weet. Gelukkig loste het probleem van de nachtelijke driftbuien zich van zelf op en voelde ik me weer een geslaagde ouder.

Maar niet voor lang, want naast dat je als ouder zelf al genoeg twijfels hebt op je opvoeding, kunnen anderen je ook nog eens aanspreken op je opvoedingsvaardigheden.

Zo stond er gisteren opeens een boze buurvrouw in mijn tuin, compleet met schort en pollepel in de hand. Volgens haar schreeuwde mijn kind veel te hard. De vorige bewoners van ons huis waren er zelfs om verhuisd! Ik dacht: dat is knap, want toen woonden wij hier dus nog niet. Ik bleef beleefd en liet de buurvrouw uitrazen. Ik sprak mijn kind er op aan en klaar was het weer! Dacht ik…

Want daarna kwamen de twijfels: schreeuwt mijn kind echt zo hard, hebben anderen hier ook last van, behoren we nu tot de asocialen van de buurt, ik spreek mijn kind hier toch altijd op aan? Of is de buurvrouw gewoon een zeurpiet? En weer kwam ik erachter hoeveel twijfels opvoeden kan oproepen en hoe moeilijk het kan zijn. Zelf als je vindt dat je het best goed doet, kunnen anderen daar wel eens heel anders over denken.

Dan merk je hoe prettig het is om van iemand te horen dat ik het zo slecht nog niet doe, dat ik mijn kind op een goede manier aanspreek en met goede manieren opvoed. En gelukkig is er altijd wel een moeder op het schoolplein,of een meelevende collega die je dit gevoel weer even geeft! Of bij de Hippe Mama Club!

Dus wie adviseert de adviseur? Juist, jullie!

Helen is de moeder van Marisha (4) en Mateo (7 maanden)