meisje en moeder

Bagage

Wanda Gezin

Lieve help, wat waren we zo’n 8 jaar geleden toch aan het sjouwen met veel, heel veel spullen toen we op vakantie gingen. Een buggy voor beide heren, luiers, zwemluiers, zwembandjes, Olvarit, een kinderstoel, kisten vol met speelgoed. Nog meer luiers, billendoekjes, potten vol met Zwitsal zalfjes en poedertjes, flesjes en bijbehorende speentjes, knuffels, (vooral die knuffels!!) slabbers, melkpoeder, een parasolletje en knoeidoekjes. Als we pech hadden moest er ook nog een campingbedje mee onze auto in. En ga zo nog maar even door met het noemen van spullen die we vooral niet moesten vergeten.

Nu zijn onze jongens 8 en 9 jaar. We hebben onze massa’s bagage een stuk in kunnen krimpen in de loop der jaren. Elk jaar zijn er minder spullen die we mee hoeven te nemen. En nu ze al jaren met de pot mee eten, al een hele poos zindelijk zijn, A, B en C zwemdiploma in hun bezit hebben, op een normale stoel aan tafel kunnen blijven zitten, nog wel knoeien, maar daar geen bergen knoeidoekjes meer voor nodig hebben, wordt het op reis gaan steeds gemakkelijker.

Ook een uitstapje maken wordt geen hele onderneming meer, maar een vrij eenvoudig karwei. Geen tassen met reservekleding, luiers, doekjes enz. enz. hoeven er mee, voor als ze eens iets onder zouden spugen of poepen. Ze hoeven niet eerst in een buggy gepropt te worden, die je na minuten lang ergernis eindelijk hebt uitgeklapt. En als ze “Ikke wille nie in!” roepen, wordt deze onderneming nog uitdagender! Ik denk dat iedere ouder weet dat het topsport is om een kind dat die zin roept in de veiligheidsriemen van een buggy te krijgen. Ik krijg het er al warm van als ik er aan denk. Het is ook altijd een uitdaging om een plaats te vinden waar je je kind kunt verschonen. We hebben de achterbak van de auto daar regelmatig voor gebruikt. Een grasveld met het bordje “Niet betreden” om ons manneke te verschonen, werd ons minder in dank afgenomen.

Als ik dat eens op een rijtje zet zo, krijg ik ineens toch wel veel respect voor ouders met hele jonge kinderen. Inclusief onszelf destijds. Ouders met jonge kinderen moeten op zijn minst een getrainde sportschool gaander zijn om de kleine kinderen met alle bijhorende bagage te kunnen versjouwen. (En dan heb ik het nog eens niet gehad over het sjouwen van een Maxi Cosi!) Wij hebben deze fase gehad. In onze auto is zelfs nog ruimte over als we vertrekken naar onze vakantiebestemming. Ik heb dan ook heel lang het idee in mijn hoofd gehad dat we wat waren vergeten.

Voor ons geen gesjouw meer met enorme hoeveelheden bagage. Dat dan niet meer. Maar ja…. Kleine kinderen kleine zorgen, grote kinderen grote zorgen… dus bagage is er toch wel… al is het dan niet letterlijk!

Wanda is de moeder van 2 jongens (7 en 9 jaar)