bloemetjes

Puberouders

Helen Gezin

‘Ga je op cursus om te leren hoe je met mij moet omgaan?’

Deze vraag kreeg een moeder, die een cursus voor ouders van pubers bij mij volgde,van haar dochter. In deze cursus stortte ze zich  met negen andere ouders op het Positief Opvoeden: ze verdiepte zich in haar eigen vaardigheden als ouder, ze leerde gewenst gedrag van haar puber te stimuleren en om te gaan met ongewenst gedrag. Ze stelde basisregels op, greep bij overtreding hiervan meteen in, maakte een gedragscontract en hield gezinsbesprekingen.

Voor veel ouders een wirwar van termen, voor deze ouder inmiddels gesneden koek.

En inderdaad, deze moeder wilde beter met haar dochter om leren gaan en minder ruzie met haar maken. Want ouders van pubers hebben het niet makkelijk: hun zoon is van een rustige jongen veranderd in een ontplofbaar vat vol explosieven, hun dochter is van een gezellige kwebbelaar veranderd in een mompelend, hangerig type, die alleen maar met vriendinnen belt. ’s Ochtends is hij niet uit zijn bed te krijgen, ’s avonds krijg je haar er met geen mogelijkheid in. Hij is constant zijn boeken kwijt, waardoor hij zijn proefwerken niet kan leren en zij verbergt haar rapport om haar slechte cijfers te verdoezelen.

Alle begrip voor deze ouders!

Echter van een puber wordt ook veel gevraagd: na school volgen er nog uren huiswerk, terwijl hij door alle veranderingen in zijn hersenen niet in staat is te plannen. Zij moet uren achter haar bureautje Franse woordjes leren, terwijl de hormonen door haar lijf gieren en de verleidingen van  iPods, iPads, smartphones en alles waar verder mee gecommuniceerd kan worden, op de loer liggen. Zijn ouders zijn saai en begrijpen hem niet en zij mag best weinig, in ieder geval minder dan haar vriendinnen.

Alle begrip voor deze pubers!

De uitdaging voor de ouder is om een steeds meer coachende rol aan te nemen, je kind steeds meer los te laten. Maar lees bovenstaande en je snapt meteen hoe moeilijk dat is. Want als je als ouder je zoon niet achter zijn vodden zit om huiswerk te maken, blijft hij zitten en als je je dochter niet ophaalt van een feestje, fietst ze alleen in het donker naar huis met alle mogelijke gevaren op de loer. Het is een constant wikken en wegen van wat je wel toestaat en wat niet, waar je je wel druk om maakt en wat je laat gaan.

Toch zie ik na afloop van de cursus dat dit ouders veel makkelijker afgaat en ze met veel meer humor naar henzelf en ook naar hun puber kunnen kijken. Ze zien de leuke kanten van hun puber weer in plaats van alleen de problemen. En dat vind ik razend knap!Want ik zelf kan me nu al druk maken over de puberteit van mijn vierjarige dochter en hoop dat er tegen die tijd nog cursussen voor puberouders bestaan…

Helen is opvoedadviseur en de moeder van Marisha (4 jaar) en Mateo (1 jaar)