draaimolen paard

Babygebaren

Hippe Mama Club Baby

Gebaren met je kind…hoe doe je dat? Welke gebaren ga je gebruiken en hoe zorg je dat je kind ze leert? Allemaal vragen die ouders & opvoeders zichzelf stellen op het moment dat ze beginnen met babygebaren.

In dit artikel van Baby- en Kindergebaar vind je tips over hoe te starten met babygebaren. Natuurlijk staan er ook een aantal gebaren voorgedaan zodat je direct aan de slag kunt. Wil je na het lezen van dit artikel nog meer weten of meteen aan de slag? Kijk dan op www.babygebaar.nl om mee te doen met een workshop bij jou in de buurt.

Wat zijn babygebaren?

Babygebaren is een speciale manier van communiceren tussen jou en je kind. Je ondersteunt je gesproken taal met gebaren. Kinderen willen al veel vertellen, maar kunnen nog niet goed praten. Hun motoriek is vanaf 8 maanden al zover ontwikkelt dat vormen maken met hun handjes, het maken van gebaren, wel tot de mogelijkheden behoort. Zo kunnen ze jou vertellen wat ze willen, zien of bezig houdt.

Voordat je begint

Starten met babygebaren vergt niet heel veel voorbereiding. Maar, het is goed om een paar dingen te weten.

  1. Begin met een paar gebaren. Een stuk of 6. Wanneer je merkt dat je kind interesse toont kun je het uitbreiden naar meer.
  2.  Verwacht niet direct resultaat. Gemiddeld gaan kinderen vanaf 8 maanden terug gebaren. Of jouw kind dat ook op deze leeftijd zal gaan doen is niet te voorspellen. Het hangt van een aantal factoren af wanneer je kind gaat terug gebaren. Hoeveel en welke mensen gebruiken de gebarentaal? Hoeveel gebaren zijn er in gebruik? In welke ontwikkelingsfase zit je kind?
  3.  Ook al gebaart je kind niet direct terug, toch kun je zien of hij interesse heeft. Een grote lach als je een gebaar maakt? Het gebaar wordt begrepen, alleen is zelf terug gebaren nog net een stapje te moeilijk. Blijf consecuent doorgaan, het eerste gebaar volgt echt.

 

De eerste gebaren

En dan nu aan de slag! Met onderstaande tekeningen en beschrijvingen kun je een begin maken met het aanbieden van babygebaren bij jouw kind.

                         

Gebaren- tips

Eenmaal druk aan het gebaren valt het misschien niet mee om dit consequent vol te houden. Wellicht heb je wat aan deze tips:

 

  1. Herken gebaarmomenten. Kinderen leren nu eenmaal het beste als ze betrokken zijn bij de situatie en aandacht hebben voor wat je zegt. Maak het gebaar op het moment dat je er ook iets mee doet.
  2. Herken het gebaar van je kind. Als kinderen leren praten zijn de eerste woordjes nog lang niet perfect. Zo is het ook met gebaren. Een kind doet wel een beweging die lijkt op het gebaar, maar perfect is het nog niet. Wees daarop bedacht. Herken in de bewegingen gebaren, ook al zijn ze nog niet helemaal zoals ze moeten zijn. Zie je je kind een gebaar maken, herhaal het dan zelf correct, zoals je dat ook met gesproken taal zou doen.
  3. Wat erg goed werkt is het gebaar maken met of op het lijfje van je kind. Je kind voelt het gebaar en zal het hierdoor beter onthouden.

Veel gestelde vragen

Babygebaren is leuk én handig. Maar toch roept het ook een aantal vragen op. Baby- en Kindergebaar heeft er een aantal verzamelt en geeft je antwoord:

Verstoort het gebruik van babygebaren spraakontwikkeling van mijn kind?

Wees gerust, het gebruik van babygebaren is niet schadelijk voor de ontwikkeling van de spraak. Sterker nog, het kan je kind juist helpen eerder te gaan praten. Jij biedt de gebaren aan als ondersteuning van je gesproken taal. Zie het als kruipen voor het lopen; kinderen gebruiken eerst gebaren voordat ze gaan praten.

Wat zijn de voordelen van babygebaren?

Er zijn een heleboel voordelen. De belangrijkste en meest genoemde zijn:

  • Je kind op jonge leeftijd in staat stellen te communiceren
  • Het verminderen van frustraties bij kind en volwassene
  • Het is ontzettend leuk!

Wanneer gaat mijn kind gebaren?

Ieder kind is anders. Gemiddeld begint een kind met het gebruik van gebaren als hij acht maanden oud is. Het is echter afhankelijk van een aantal factoren wanneer jouw kind terug zal gaan gebaren. Hoe vaak en hoe veel komt hij in aanraking met gebaren?  Heeft het zijn interesse? Heeft hij tijd en aandacht voor de gebaren of is hij druk met andere dingen? (leren lopen of uit een beker drinken)

Meer informatie

Dit artikel is geschreven door Baby- en kindergebaar. Baby- en kindergebaar is een organisatie die gespecialiseerd is in het geven van cursussen en workshops over baby- en kindergebaren.  Daarnaast hebben ze een zeer uitgebreide webwinkel met woordenboeken, dvd’s, liedjes- en voorleesboeken. Voor meer informatie kun je kijken op www.babygebaar.nl

Aanbevolen boeken over babygebaren:

Gebaren met je kind voor hij kan praten.

Auteur: Lissa Zeviar

Nederlands – Paperback

Prijs: € 18,95

Babygebaren, klik hier en bestel

 

Ontdek hoe je baby kan communiceren met babygebaren.

Auteur: Nadine Meijer-Molier

Nederlands – Hardcover

Prijs € 24,50

Zie je wat ik zeg? Klik hier en bestel!