Berg – wat is berg en tips tegen berg

Hippe Mama Club Baby

Wat is berg?
Je kindje kan in de eerste weken of maanden na de geboorte last hebben van een schilferige, rode tot gelige laag op de hoofdhuid met vettige korstjes. Het is een (soms erfelijke) huidaandoening die “berg” wordt genoemd. Berg kan ook voorkomen achter de oortjes, bij de wenkbrauwen en zelfs onder de oksels. Berg, ook wel zuigelingeneczeem genoemd, is een onschuldige aandoening, is niet besmettelijk en komt regelmatig voor. Over de oorzaak van berg is helaas niets bekend. Het is mogelijk dat berg op een gegeven moment overgaat in een bepaalde vorm van eczeem (een nattende huiduitslag, dauwworm), dit kan voorkomen bij echt hardnekkige gevallen. Doorgaans verdwijnt berg vanzelf.

Hoe behandel je berg?
Berg verdwijnt meestal vanzelf weer, het is dan ook niet noodzakelijk om er iets aan te doen. Toch zijn er wel een aantal middeltjes die je kunt proberen. Er zijn bij de drogist of apotheek diverse producten te koop die goed werkzaam zijn tegen berg. Denk hierbij aan lotions of een shampoo. Ook kun je het hoofdje van je kindje insmeren met babyolie. De olie weekt de korstjes als het ware los waarna je ze met een washandje of een handdoek, zacht wrijvend, kunt verwijderen. Ga nooit aan korstjes trekken want dit kan de hoofdhuid van je kindje beschadiging. Beter is om met een hele zachte tandenborstel met een soort kambeweging over de hoofdhuid te gaan om zodoende de korstjes op milde wijze te verwijderen. Mocht je een vermoeden hebben in de richting van eczeem, bijvoorbeeld door een hele rode uitslag, dan is het raadzaam de huisarts te raadplegen. Fijn om te weten, is dat je kindje geen ongemak of pijn heeft van berg.

Tips bij berg
Als je kindje berg heeft, kun je het hoofdje beter niet te lang afdekken met bijvoorbeeld een mutsje. Door het afdekken van de hoofdhuid kan berg erger worden. Ook kun je bij berg beter geen zeep gebruiken. Zeep vergroot de kans op irritatie. Mocht je toch een zeep willen gebruiken, kies dan voor een neutrale variant. Ook kan je aan het badje tarwezemelen toevoegen.