De hielprik

Hippe Mama Club Baby

Wat is de hielprik, waarom krijgt je baby deze hielprik en zijn er nog tips om het prikje wat minder vervelend te maken? Dit artikel geeft antwoord op al je vragen!

Wat is de hielprik?

De hielprik is in 1974 in Nederland ingevoerd en heet officieel de Neonatale Screening Pasgeborenen. Ook wordt de hielprik wel de Guthrietest genoemd, naar de Amerikaanse ontwikkelaar hiervan: Robert Guthrie. De hielprik is een test, een onderzoek, die wordt afgenomen in de eerste week na de geboorte, meestal tussen de derde en vijfde dag hierna. Deelname aan de hielprik is niet verplicht, maar vindt plaats op vrijwillige basis.

Waarom de hielprik?

Het doel van de hielprik is het tijdig ontdekken van (veelal zeldzame en erfelijke) aandoeningen of ziekten, zoals onder andere een stofwisselingsziekte, ziekte aan de bijnier, ziekte aan de schildklier en sikkelcelziekte (een vorm van bloedarmoede). Veelal kunnen dergelijke ziekten, mits ontdekt in een vroeg stadium, goed worden behandeld en kan lichamelijke of geestelijke schade beperkt of zelfs voorkomen worden. In de loop der jaren zijn er meer ziektes toegevoegd aan het onderzoek, zoals bijvoorbeeld taaislijmziekte (Cystic Fibrosis ) in mei 2011.

Hoe gaat de hielprik in zijn werk?

De verloskundige geeft vooraf uitgebreide informatie over de hielprik. Het kan ook zijn dat zij al een folder heeft achtergelaten. De verloskundige komt thuis om de hielprik af te nemen, maar het kan ook gedaan worden door iemand van de GGD of thuiszorg. Mocht de baby nog in het ziekenhuis verblijven, dan wordt daar de test afgenomen.

De baby krijgt een prikje aan de onderkant of de zijkant van de hiel. Dit is slechts heel even pijnlijk. Bij baby’s gebruiken ze specifiek deze plek vanwege de goede doorbloeding. De druppeltjes bloed die bij de prik vrijkomen, worden op een speciaal soort vloeipapier opgevangen. Dit papier wordt vervolgens opgestuurd naar een laboratorium waar ze het bloed gaan onderzoeken.

Tips

Als je een kwartiertje voor de hielprik het voetje verwarmd, dan stroomt het bloed gemakkelijker. Verwarmen kun je doen in een bakje warm wat of door een kruik bij de voetjes te leggen.
Over borstvoeding geven tijdens de prik zijn de meningen verdeeld. Het kan zijn dat je baby afgeleid is en geen erg heeft in de prik. Het kan ook zijn dat de baby schrikt van de prik tijdens het drinken en door een “nare ervaring tijdens het drinken” gaan sommige baby’s de borst weigeren. Je kunt in elk geval altijd de baby direct na de prik als troost aan de borst te nemen, dan is het verdriet snel over.

De uitslag van de hielprik

De uitslag van de hielprik werkt volgens het principe: “geen bericht is goed bericht”. Indien er na vier weken nog geen bericht is ontvangen, zijn er geen afwijkingen aangetroffen en is de uitslag goed. Wanneer uit de test blijkt dat het kindje wellicht een van de onderzochte ziekten heeft, dan krijg je bericht van de huisarts. De huisarts zal uitleg geven over vervolgonderzoeken en doorverwijzen naar een kinderarts in het ziekenhuis, die hierin verder gaat begeleiden.