meisje en moeder

Rapley eetmethode

Hippe Mama Club Baby

Waarom zou je je kindje geprakt eten geven  of eten uit potjes als je kindje eigenlijk ook wel met de pot mee kan eten?

De Rapley-methode is het introduceren van vast voedsel aan een baby door hem hele stukken vast voedsel te geven in plaats van geprakt eten. Zo kan hij het eten voelen, proeven en experimenteren. Je kindje heeft de regie!

In het Engels heet de methode ook wel baby-led weaning. In Nederland noemen we het de Rapley-methode, omdat het genoemd wordt naar onderzoekster Gill Rapley. Zij constateerde dat baby’s goed in staat zijn om zelf te besluiten wanneer ze met vast voedsel beginnen, mits ze de gelegenheid daartoe krijgen. En dat het veel gemakkelijker is om vast voedsel te introduceren als de controle aan de baby wordt overgegeven.

De praktijk

Je biedt het eten aan in stukjes ter grootte van hun vuistje. Schijfjes, lange reepjes, brokken zijn goed. Voor een klein kindje is vastpakken gemakkelijker dan loslaten. Broccoli is erg geschikt, want dat heeft een natuurlijk handvat. Groenten kook je kort, wel gaar maar niet te zacht.

Geschikte groenten om mee te starten zijn broccoli, wortel en courgette. Geschikt fruit is bijvoorbeeld peer of banaan.

Een schema dat je helpt bij het bepalen van wanneer welk voedsel geschikt is voor je kindje kun je downloaden via Borstvoeding.com

Het is belangrijk dat je kindje rechtop zit en zo nodig steun geeft. Zo behoudt hij zelf controle en het helpt om verslikken te voorkómen. In eerste instantie is spelen en ontdekken voor je kindje het belangrijkst. Met de tijd zullen ze steeds meer daadwerkelijk opeten.

Kokhalzen

In het begin zal een kind regelmatig kokhalzen. Het ziet er heel eng uit, maar kokhalzen voorkomt juist dat een kind zich verslikt. Kokhalzen doet je kindje na een tijdje waarschijnlijk nog maar zelden. Want, meestal, in de loop van een paar weken krijgt hij het eten van stukjes beter onder de knie. Dan is happen-kauwen-doorslikken niet meer moeilijk. Oefening baart kunst!

Verslikken

Een veel gestelde vraag is of er gevaar bestaat voor verslikken. Gepureerd eten geeft juist een groter risico op verslikking, omdat we ons gemakkelijker verslikken in vloeistof dan in voedsel. Bij baby’s geldt dit ook. Natuurlijk laat je een baby nooit alleen eten en houd je het kindje altijd in de gaten. Het eten van vast voedsel is dan ook zeker niet gevaarlijker dan het eten van gepureerd eten.

Hoeveelheid

Het woord zegt het al, het is BIJvoeding. Je kindje haalt de nodige voedingsstoffen uit de borstvoeding of flesvoeding. Kinderen gaan eten op het moment dat ze daaraan toe zijn, net als ze gaan kruipen of lopen als ze daar aan toe zijn. De meeste kinderen gaan ergens tussen zes en twaalf maanden echt wel eten en je hoeft niet te denken dat je daar erg veel invloed op hebt. Kinderen leren door na te apen, dus neem ze mee aan tafel, op momenten dat ze niet moe zijn.

 

Drinken naast de bijvoeding

Als je borstvoeding geeft, dan blijft moedermelk het eerste jaar de belangrijkste voedingsbron. Naast de moedermelk heeft je kindje in principe geen ander drinken nodig. Om de borstvoeding zo lang mogelijk op peil te houden, geef je eerst borstvoeding. Wanneer je een voeding af wilt bouwen, kun je beginnen met eerst de bijvoeding.

Als je flesvoeding geeft is het juist belangrijk dat ze naast de voorgeschreven hoeveelheid flessenmelk toch nog extra vocht krijgen. Niet nóg meer flesvoeding want dat is eten en drinken tegelijk. Je geeft anders al gauw te veel calorieën.

Meer informatie

Het boek van Gill Rapley is alleen in het Engels verkrijgbaar. Kinderdiëtist Stefan Kleintjes schreef het boek van “Eten voor de kleintjes, van borst tot boterham”.

Dit boek is een echte aanrader, de schrijver heeft de Rapley methode als uitgangspunt genomen.

Het boek kost EUR 19,95

Recente reacties

    Archief

    Categorieën

    POWERED BY HIPPE MAMA CLUB