Wat zijn de regels voor het vervoer van kinderen in de auto?

Hippe Mama Club 6+, Baby, Kleuter, Peuter

Alle kinderen tot 18 jaar en kleiner dan 1,35 meter moeten in een goedgekeurd autokinderzitje worden vervoerd. Kinderen groter dan 1,35 meter moeten een autogordel om en mogen als het nodig is een zittingverhoger gebruiken.

Mag een kind ook voorin de auto vervoerd worden?
Kinderen mogen zowel voorin als achterin de auto worden vervoerd. Voor de veiligheid maakt dit weinig verschil. Voor baby’s is het veiliger zo lang mogelijk tegen de rijrichting vervoerd te worden. Op een zitplaats met een airbag mag een baby niet vervoerd worden in een autostoeltje dat tegen de rijrichting in geplaatst is. Dat mag alleen als de airbag uitgeschakeld is.

Te weinig plaats voor drie autostoeltjes
Als op de achterbank al twee autostoeltjes geplaatst zijn, is er vaak geen plaats meer voor een derde autostoel. In zo’n geval mag een kind vanaf 3 jaar op de overgebleven zitplaats de gordel gebruiken.

Geen gordels achterin
Kinderen jonger dan 3 jaar mogen niet op de achterbank vervoerd worden als daar geen gordels aanwezig zijn. De gordels zijn immers nodig om het auto- stoeltje vast te maken. Kinderen vanaf 3 jaar en volwassenen mogen in dat geval los op de achterbank zitten.

Vervoer van meerdere kinderen bij feestjes of sportwedstrijden
Van ouders en pleegouders wordt verwacht dat ze voor hun eigen kind een kinderzitje in de auto hebben. Maar er rijden misschien ook wel eens andere kinderen mee, bijvoorbeeld bij een kinderfeestje of kinderen uit een jeugdteam naar een uitwedstrijd. Voor deze kinderen kan niet altijd een kinderzitje aanwezig zijn. Bij dit soort incidenteel vervoer over beperkte afstand mogen op de achterzitplaatsen kinderen vanaf 3 jaar (maar niet de eigen kinderen) volstaan met gebruik van de gordel. Zorg, als dit vervoer regel- matig voorkomt, toch voor een of meer extra kinderzitjes, want dat is veel veiliger. (bron: rijksoverheid.nl)

Welk kinderzitje moet ik gebruiken?
Is uw kind onder de 18 jaar en kleiner dan 1,35 meter, dan is het gewicht van belang bij de keuze van een autostoel.

Minder dan 13 kg: Babyautostoeltje (groep 0 en 0+)

Tussen 9 en 18 kg: Kinderautostoeltje (groep 1)

Tussen 15 en 36 kg: Zitverhoger (groep 2 en 3)


Wanneer moet ik een nieuw stoeltje kopen?
Laat je kinderen zo lang mogelijk in een kleiner stoeltje zitten, zodat ze langer achteruit blijven rijden. Het is niet erg als de beentjes wat uit het zitje steken, maar het hoofd mag niet boven de rand van het stoeltje uitsteken.

Oudere kinderen kunnen het vervelend vinden om achteruit te rijden, maar volgens een expert van de Consumentenbond is dat een kwestie van wennen. “In Zweden gaat het al jaren zo. Er zijn eventueel speciale spiegels verkrijgbaar die ervoor zorgen dat ouder en kind elkaar toch kunnen zien.”

Test en Isofix
Elk jaar voert de ANWB een autostoeltjestest uit. De resultaten hiervan zijn de ANWB website te lezen. Volgens de ANWB is het overgrote deel van de geteste kinderzitjes veilig. Zij concluderen dat er steeds meer kinderstoeltjes zijn met Isofixbevestiging. Door verankerde beugels in de auto waaraan het stoeltje is vast te zetten zijn kinderzitjes met Isofix eenvoudiger op juiste wijze te installeren. Het risico op verwondingen bij kinderen wordt daardoor verkleind. Isofix is sinds november 2012 verplicht in nieuwe voertuigmodellen.

De nieuwe ‘i-Size’ norm die juni 2013 in gaat
Elke week sterven tien Europese kinderen bij verkeersongevallen.

In juni 2013 wordt de ‘i-Size’ norm van kracht. Dat is een nieuwe standaard voor autostoeltjes, die het vervoer in achterwaartse rijrichting verplicht maakt voor kinderen tot vijftien maanden. Door kinderen in omgekeerde richting te vervoeren, vergroot je hun overlevingskans en is de kans op blijvend letsel kleiner.

In Zweden is het heel normaal je kind tegen de rijrichting in te vervoeren, omdat het veel veiliger is. In Nederland zijn er nog nauwelijks kinderstoeltjes waarin kinderen achteruit vervoerd worden.

De huidige R44 veiligheidsnorm zal naar verwachting nog tot 2018 van kracht blijven naast de ‘i-Size’-norm die in juni 2013 van kracht wordt.