Wisselende bedtijden oorzaak gedragsproblemen bij kinderen

  • 17 oktober 2013 om 07:46 #1013
    Sandra vL
    Bijdrager

    Kinderen die op onregelmatige tijden slapen hebben vaker last van gedragsproblemen. Een onregelmatig slaapritme kan leiden tot verstoring van processen die te maken hebben met de ontwikkeling van het brein. Dat blijkt uit een Brits onderzoek, zo meldt GGZnieuws.

    Onderzoekers van de University College in London analyseerden gegevens van meer dan 10.000 kinderen. Zij verzamelden informatie over de bedtijd van kinderen op 3-, 5- en 7-jarige leeftijd. Door leraren en ouders werden op verschillende momenten vragenlijsten ingevuld over het gedrag van de deelnemende kinderen.

    Kinderen die op onregelmatige tijden naar bed gaan blijken vaker gedragsproblemen te hebben dan kinderen die steeds rond dezelfde tijd gaan slapen. Hoe langer de kinderen op onregelmatige tijden naar bed worden gebracht, hoe groter de problemen met hun gedrag. Kinderen die op één moment tijdens het onderzoek een onregelmatige bedtijd hadden, scoorden gemiddeld een halve punt hoger op de ‘gedragsproblemenschaal’. Sliepen ze op twee momenten op onregelmatige tijden, bijvoorbeeld op 3- en 5-jarige leeftijd, dan scoorden ze ongeveer een punt hoger. Onregelmatige bedtijden op alle drie de leeftijden, zorgden voor een hogere score van iets meer dan twee punten op de gedragsproblemenschaal. Het gedrag van kinderen, die eerder op onregelmatige tijden naar bed gingen maar later meer regelmaat kregen, liet een verbetering zien.

    Volgens onderzoeker Yvonne Kelly toont het onderzoek aan dat onregelmatige bedtijden op verschillende manieren kunnen bijdragen aan gedragsproblemen. ‘Ten eerste staat het wisselen van de bedtijd de biologische klok in de weg, wat leidt tot een soort jetlag. Ten tweede verstoort een onderbroken slaap processen die te maken hebben met de ontwikkeling van het brein.’ De onderzoeker concludeert dat het voor de ontwikkeling van kinderen belangrijk is dat ze op regelmatige tijden gaan slapen. Ze benadrukt dat bij het ontstaan van gedragsproblemen ook andere factoren een rol spelen. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Pediatrics.

    Bron: Nationale zorggids

  • 18 oktober 2013 om 05:07 #6638
    MaMarieke85
    Bijdrager

    Dit vind ik niet zo schokkend om eerlijk te zijn 😉

  • 18 oktober 2013 om 09:22 #6642
    Sandra V.
    Bijdrager

    Beetje een schot voor open doel….iedere ouder kan bevestigen dat kinderen gewoon het beste functioneren op regelmaat…dus ook met de bedtijden, of eigenlijk JUIST met de bedtijden.

    Ik ben zelf wel van de vaste bedtijden maar er zijn wel momenten dat ik het wat los laat, zoals in vakantie’s…toch kan ik dan gelijk aan de meiden merken dat ze uit hun doen raken….

  • 24 januari 2014 om 08:08 #6861
    cindycindy
    Bijdrager

    Ik vind regelmatige bedtijden ook heel belangrijk. Alleen ben je wel afhankelijk van je ex-partner. Daar gaat mijn kind pas midden in de nacht naar bed of heel laat en bij mij gewoon om 8 uur ’s avonds. Je kunt het dus niet altijd voorkomen. Mijn kind is gelukkig het meest bij mij dus heeft hij gelukkig wat regelmaat. Als je kinderen heel laat naar bed doet, zijn ze de volgende dag helemaal brak, dat is niet handig als ze nog de hele dag naar school moeten!

  • 24 januari 2014 om 08:58 #6864
    Sandra vL
    Bijdrager

    Oh dat lijkt mij lastig zeg als je daarover niet op 1 lijn zit! Ik hoor het vaker dat met name bedtijden een struikelpunt zijn. Zo’n ex-partner ziet niet dat de kinderen dagen van slag zijn en last hebben met de prestaties op school. Het lijkt mij lastig om mee om te gaan.

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.