Contactlenzen en kinderen: do’s and don’ts

Redactie Gezin Reageer

Kinderen die een bril dragen, vragen soms op een gegeven moment of ze ook contactlenzen mogen. Dit is helemaal geen rare vraag. Wellicht vind jij dat een bril superleuk staat, maar is de mening van je kind wel anders. Kinderen hebben soms echt een hekel aan hun bril! Dit kan natuurlijk ook deels ingegeven zijn door de mening van vriendjes op school, maar toch. Daarom vertellen we je in dit artikel waar je zoal op moet letten als je kinderen lenzen wil.

Vanaf welke leeftijd contactlenzen?

Als je kind contactlenzen wil, dan vraag je je waarschijnlijk meteen af of dit al kan. Kijken we puur alleen naar de groei van het oog, dan is een kind vanaf acht jaar ongeveer klaar voor lenzen. Is het kind jonger, dan kan hij of zij nog een zogenoemd lui oog ontwikkelen. Lenzen zijn niet slecht voor de groei van het oog, dus in dat opzicht is het dragen van een bril of lenzen niet erg.

Belangrijker is de vraag of jouw kind wel de verantwoordelijkheid kan nemen. Bij lenzen komen namelijk ook een aantal taken kijken zoals handen wassen, lenzen indoen en uitdoen en reinigen. Daarnaast zijn niet alleen de lenzen, maar ook de ogen natuurlijk erg kwetsbaar. Je kind moet dus om kunnen gaan met hygiëne, maar ook de handigheid bezitten om de lenzen in te doen.

De discipline is niet leeftijdsgebonden, dus het verschilt echt per kind. Als je twijfelt, dan kun je een maand lang testen of je kind er wel klaar voor is. Kijk of je kind zijn of haar tanden iedere avond uit zichzelf zal poetsen. Lukt dit? Dan zullen contactlenzen waarschijnlijk ook geen probleem zijn.

Een bril of lenzen voor je kind?

Is het kind nog jong, dan is het logisch om voor een bril te gaan. Kinderen zijn immers onbezonnen en letten vaak nog niet goed op, waardoor een stevige bril een slimmere keuze is dan kwetsbare lenzen.

Echter is het met sporten wel prettiger om lenzen in te hebben. De bril valt dan niet steeds van het gezicht af. Daarnaast is het gezichtsveld ook groter als je contactlenzen in hebt. Ook geven lenzen meer zelfvertrouwen aan het kind, zeker als hij of zij niet tevreden is met het montuur. Dit zal waarschijnlijk ook de hoofdreden zijn waarom het kind om contactlenzen vraagt.

Welke contactlenzen voor kinderen

Er zijn verschillende soorten contactlenzen voor kinderen. Zo zijn er daglenzen, maandlenzen, zachte lenzen en harde lenzen. Daarnaast kunnen lenzen ook van verschillende materialen worden gemaakt. Silicone hydrogel lenzen worden vaak geadviseerd aan kinderen, want deze hebben een hoog zuurstofdoorlatende eigenschap en zijn comfortabeler voor het oog.

Als je kind net begint met contactlenzen dragen, dan wordt er geadviseerd om met daglenzen te beginnen. Deze gooi je iedere dag weg na het dragen. Je kind kan dan wennen aan het in en uit doen van de lenzen, zonder zich nog druk te maken om het schoonmaken van de lens. Deze stap kan later nog geïntroduceerd worden. Daglenzen zijn daarnaast per stuk goedkoper, dus je zou eventueel een voorraad van twee weken kunnen kopen en kijken of je kind eraan kan wennen. Ook is het minder erg voor de portemonnee als je kind een daglens kwijtraakt.

Is je kind gewend aan het dragen van daglenzen en wil hij of zij hiermee doorgaan? Dan kun je overstappen op maandlenzen, want op de lange termijn zijn maandlenzen goedkoper. Ook wordt het dan tijd om de schoonmaakroutine te introduceren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *