blikje telefoon

Een fietshelm, noodzaak of niet hip genoeg?

Hippe Mama Club Gezin

“Jaarlijks komen ongeveer 18.000 kinderen van nul tot en met twaalf jaar door een fietsongeval bij de Spoedeisende Hulp afdeling van een ziekenhuis terecht. Circa een kwart van hen loopt bij het ongeval hoofdletsel op. Onderzoek wijst uit dat het dragen van een fietshelm de kans op ernstig hoofdletsel reduceert met 30 tot 85%. Toch draagt slechts een minderheid van de jonge kinderen tijdens het fietsen een fietshelm.” Bron www.veiligheid.nl

Voor ons is er nooit discussie geweest over het dragen van een fietshelm. Zodra onze kinderen zonder zijwieltjes gingen fietsen, zijn wij direct naar de fietsenwinkel gegaan om een helm aan te laten meten. Ze mochten zelf de mooiste helm uitkiezen. Charlotte heeft voor een K3 helm gekozen, Julia rijdt rond met een knalroze prinsessenhelm.

In de eerste week dat Charlotte de helm had, viel ze er direct een scheur in. Ik had niet willen weten wat er gebeurt was als ze het helmpje niet gedragen had! Het heeft ons alleen maar gesterkt in de gedachte dat een helm noodzakelijk is voor de veiligheid. Tot voor kort vonden de meiden de helm ook alleen maar stoer en geen enkel probleem. Maar je leest het al… tot voor kort. Charlotte is nu bijna zes jaar en het valt haar op dat ze de enige is met een helm op en vindt het ineens niet meer zo cool. De discussie is dus begonnen. Wat ons betreft is er geen discussie, want de helm blijft op. Geen helm is niet fietsen!

Toch valt het op dat er maar zeer weinig kinderen met een helm op fietsen. Wat zou de oorzaak zijn vraag ik mij dan af? Is een helm niet hip genoeg? Zien de ouders de gevaren niet of hebben we nog steeds de instelling “ik heb ook zonder helm leren fietsen”? Het verkeer van 30 jaar geleden is echt niet meer te vergelijken met dat van nu. Dat zien we al aan het aantal files, ondanks de forse uitbreiding in wegen en rijbanen. Ik kan mij bijna niet voorstellen, dat mensen dat over het hoofd zien. Dus dan zal het haast zijn dat de helm niet hip genoeg is. Wat mij betreft mag de fietshelm verplicht worden, dan heeft niemand meer discussie met zijn of haar kind en weten we met zijn allen niet beter. Toch zit een verplichting er niet in, dan voelen we ons betutteld en daar hebben wij Nederlanders een hekel aan.

De laatste tijd valt het mij op dat ik steeds meer kindjes bij de moeder op de fiets een helmpje zie dragen. Het zijn er niet veel, maar toch zie ik het steeds vaker. Dat is nou iets waar ik nooit aan gedacht heb! Ik vind het helemaal niet gek, het is slim en veilig!