Helemaal in balans

Helen Gezin

Het leven van jonge ouders gaat vaak niet over rozen. Je bent de hele dag keihard aan het werk, hebt duizend dingen te doen en als dank daarvoor krijg je ook nog eens veel te weinig slaap, waardoor een nieuwe dag vol zogen en zorgen weer veel te snel aanbreekt.
Daarnaast wordt er nog van alles van je verwacht in de andere rollen die je al had: romantische vrouw en ambitieuze collega, sportieve meid en sociale kroegtijger, ook dat moet en wil je nog steeds allemaal zijn.
Als je kind eenmaal naar school gaat, komen er nog eens tientallen taken bij:’Kom boeken kaften, wie bakt er pannenkoeken voor het schoolfeest, we hebben nog voorleesmoeders nodig en o ja de ouder ‘avond’ is op woensdagmiddag, dus als je daar ook nog even present kunt zijn?’

Voor je het weet word je zo opgeslokt door alles wat met je kinderen en je werk te maken heeft, dat je helemaal geen oog meer hebt voor wat je zelf leuk en belangrijk vindt. Natuurlijk, die kinderen zijn het allerbelangrijkste en maken je het aller gelukkigst en je werk, daar zet je je ook graag 100% voor in, maar dan blijft er bar weinig tijd over voor die romantische avond met je man of die leuke salsa cursus met een vriendin. Dat wordt allemaal op de lange termijn geschoven, tot dat je niet eens meer weet wat je leuk vindt en waar je passie ligt. En komt de sleur al snel om de hoek kijken.
Nu ingrijpen lijkt de enige remedie!

Gelukkig had ik nog een boek liggen over timemanagement voor drukke moeders. De voornaamste boodschap van dit boek is dat je als ouder altijd maar bezig bent met wat direct moet, je geen tijd over houdt voor dingen die jezelf heel belangrijk en leuk vindt. Als je je focus op dingen legt, die voor jou echt belangrijk zijn, zul je merken dat je hier tijd voor creƫert. Makkelijker gezegd dan gedaan! Maar er zit een kern van waarheid in: waarom dat romantische etentje steeds uitstellen? Plan het gewoon, zodat andere dingen daar om heen gepland moeten worden. En probeer je wat minder te focussen op dingen zoals schoonmaken : doe elke dag wat, zodat je nooit uren kwijt bent aan een heel huis schoonmaken of trakteer jezelf op een schoonmaakster.
Het gaat allemaal om keuzes maken zonder je schuldig te voelen! En dat is nog het allermoeilijkste…. want een romantisch etentje met mijn man staat gepland, maar ik weet nu al dat mijn dochter vol zelfmedelijden in haar stem en grote ogen opzettend zal vragen waarom zij niet mee mag….En daar gaat mijn balans weer!

Helen is opvoedadviseur en de moeder van Marisha (5 jaar) en Mateo (1 jaar)