Leuke baan!

Helen Gezin

Vaak vragen mensen wat ik precies doe als opvoedadviseur. Het klinkt vrij logisch: ik adviseer ouders in het opvoeden van hun kinderen. Dat kan gaan over alledaagse dingen als eten en slapen, maar ook over gecompliceerde zaken als het niet kunnen verwerken van een scheiding of een puber die drinkt, blowt en niet meer naar school gaat.

Daarnaast geef ik advies en deskundigheidsbevordering aan beroepskrachten. Denk bijvoorbeeld aan peuterspeelzaalleidsters of leerkrachten van een basisschool, die ik een training geef over communicatie met ouders of over kindermishandeling.
“Dat lijkt me echt leuk werk”, zeggen velen dan.
En dat is helemaal waar! Want een ouder na een week terugbellen nadat ik advies gegeven heb over slapen en horen dat het al veel beter gaat, dat is geweldig! Ik noem slapen hierboven wel alledaags, maar als je nachten niet slaapt, omdat je kind alleen maar huilt of steeds zijn speentje kwijt is, waardoor je tien keer je bed uit moet, dat is dramatisch..

Of een ochtend intervisie geven aan tien goedgebekte Amsterdamse peuterspeelzaalleidsters, die vol verhalen zitten over de kinderen waar ze mee werken en die ze helemaal in hun hart gesloten hebben: dat is voor mij een topochtend!

En dan nog alle leuke nevenactiviteiten. Zo stond ik vorige week met collega’s brandjes te blussen bij een BHV-oefening en zit ik morgen bij een vergadering over rapportages bij de gemeente(oké, slaapverwekkend, maar afwisselend, dat wel). Dan weer de telefoonaansluiting regelen, omdat de KPN ons telefoonnummer per ongeluk heeft verwisseld met die van de Jamin, zodat ik opeens iemand aan de lijn krijg die naar suikervrije chocoladeletters vraagt, of voor de zoveelste keer onze ICT afdeling bellen, omdat er geen internet is. Tijdrovend, maar zeker niet saai!

Maar het allerleukste blijven de kinderen. Want als je in een Ouder Kind Centrum (in gemeenten buiten Amsterdam CJG genoemd) werkt, zijn die er altijd! Ze spelen gezellig met elkaar in de spelinloop, terwijl hun ouders koffie drinken, ze racen door de gang op een loopfiets, ze lachen en zingen  bij het kinderdagverblijf beneden of lopen stiekem ons kantoor binnen om een kijkje te nemen.

Nee, zonder hen zou ik natuurlijk geen werk hebben, maar vooral: zonder hen zou het maar een saaie boel zijn!

Helen is opvoedadviseur en de moeder van Marisha (5 jaar) en Mateo (1 jaar)