Tanden wisselen

Hippe Mama Club Gezin

Met onze oudste dochter is het leven een ontdekkingstocht, zowel voor haarzelf als voor ons, haar ouders. Charlotte maakt de weg vrij voor haar twee zusjes, die met belangstelling haar doen en laten volgen. Wij lopen steeds tegen dingen aan waarbij we denken “en nu?”. Gelukkig hebben we tegenwoordig het internet waar heel veel informatie op staat en zijn er fora waar je kunt lezen hoe andere ouders dingen aanpakken. Ik zou echt niet weten wat ik zonder deze bron van informatie moest beginnen!

Onze meest recente “en nu?” was het wisselen van tandjes. Tijdens het tandenpoetsen verbaasde mij ik ineens hoe gek haar ondertandjes er ineens bij stonden, de tandjes leken wel scheef te staan en hoe komt die gekke ruimte ineens tussen haar tandjes? Die tandjes stonden toch altijd keurig recht in een rij? Nadere inspectie leerde dat het betreffende tandje wiebelde! Help, een wiebeltand en mijn kind is pas 5 jaar! Charlotte zelf glunderde van trots. “Mijn grote-mensen-tand komt eraan mama!” was haar wijze reactie. Ik stormde naar de computer en zocht op de zoektermen ‘tanden wisselen’. En ja hoor, dochter lief gaat wisselen. Ze is er vlot bij, maar het komt vaker voor. Rond deze tijd komen ook de eerste blijvende kiezen door, precies achter de melkkiesjes. Weer een nieuwtje dat gelijk gecontroleerd wordt. Nee hier zijn nog geen blijvende kiezen in zicht.

Charlotte kreeg als baby al melktandjes toen ze net 3 maanden was, dus kennelijk heeft ze haar kleine tandjes lang genoeg gehad. Mede mama’s wisten mij te vertellen dat de weg van wiebeltand naar tand eruit lang kan zijn. We waren voorbereid. Tot haar tandje compleet naar voor kon kantelen, maar er nog steeds niet uit ging. Ze vond het zelf echt niet fijn meer. Dus hopla weer naar internet, wat mag je doen met een wiebeltand? Volgens internet kan het schadelijk zijn voor onderliggende tanden om een wiebeltand er met (licht) geweld uit te trekken. Later vertelde onze tandarts dat hij soms niet zo blij is met internet, volgens hem kun je prima zelf de tand eruit trekken met de vingers of eventueel met een touwtje. Als dat lukt, was de tand er klaar voor. In elk geval besloten wij toch de tand nog even te laten zitten.

Charlotte kreeg het mooiste 5 december cadeau dat ze zich kon wensen: haar tand viel er zomaar uit tijdens het eten van een chipje! Compleet verbaasd keek ze naar het tandje. Toen ik haar meldde dat haar tand eruit was, maakte de verbazing plaats voor een trots glimmend gezichtje. Deze mama maakt een vreugde dansje, wat STOER mijn dochter heeft haar eerste babytandje eruit! Het tandje wordt zorgvuldig met een plakbandje in een doosje geplakt, weer zo’n handige tip om te voorkomen dat het tandje verloren raakt, en ze laat het tandje aan iedereen zien. Het ondertandje naast de inmiddels lege plek, wiebelde ook al een beetje. Nu, twee maanden later, is ook tandje twee er spontaan uit gekomen, tijdens het eten van een boterham. Mijn grote meisje van pas 5 jaar, nu al twee tandjes eruit en de eerste grote-mensen-tand al duidelijk zichtbaar. Door het fietsenrekje in haar mond, slist ze nu een beetje. Best heel schattig!