mama potlood snor

Te groot

Wanda Gezin

Voor sommige dingen worden onze jongens, Bart en Koen, al echt te groot. Ook al zie ik ze nog zo graag klein. Een flink aantal jaartjes geleden, toen ze nog lekker in mijn armen in slaap konden vallen, waren ze nog echt klein… heerlijk vond ik dat. Daar zijn ze nu echt te groot voor. Of toen ze nog van die gezellige brabbeltaal spraken. Dat was echt gezellig. Wat heb ik veel leuke uitspraken van ze opgeschreven. Maar nu zijn de jongens al acht en negen jaar. De oudste van me groeit me al bijna boven het hoofd… Nu is dat gezien mijn lengte van 1.60m ook niet zo moeilijk, maar toch…

Afgelopen zomer op vakantie in Italië keken we geamuseerd naar de kinderanimatie die gaande was bij ons appartement. Er was een hele groep kinderen die de voetjes van de vloer lieten gaan bij de kinderdisco. Op een gegeven moment komt het gezelschap in polonaise in onze richting. Onze jongste telg, Koen, duikt plotseling achter een van de ligbedden van het zwembad. Met de woorden; “Ik ben er even niet!” hield hij zich verscholen achter dat ligbed. Hij keek met zijn bruine ogen angstvallig af en toe naar boven of het groepje feestgangers ons al was gepasseerd. Dit hield hij vol tot de polonaise een paar meter uit het zicht verdwenen was. Duidelijk een gevalletje; te groot voor de kinderdisco!

Ook vinden ze zichzelf natuurlijk veel te groot voor een kus of een knuffel van hun moeder in het openbaar. Een arm om hun schouders slaan in bijzijn van (vakantie)vrienden kan ook niet, maar uit het zicht mag het nog net. Natuurlijk zijn ze ook veel te groot voor een peuterbadje bij het zwembad. Nee, ze gaan voor het echte werk. Stoere duiken moeten ze kunnen maken. Salto’s ook. En ze moeten op hun kop kunnen gaan staan en bommetjes kunnen maken.

Natuurlijk is dit een normale ontwikkeling, dat weet ik ook wel. Het is ook mooi om te zien hoe dat gaat. Maar het is ook elke keer weer een beetje loslaten. Loslaten, de grote wereld in. En dat is ook wel eens confronterend. Voor mij dan. Niet voor hen…. Dag kinderdisco, dag peuterbadje, dag peuter,- en kleutertijd, hallo grote jongens en stiekeme knuffels!

Wanda is de moeder van 2 jongens (7 en 9 jaar)