Vriendinnen maken

Hippe Mama Club Gezin

Hoe maak je vriendinnen op vakantie? Is dat heel makkelijk of juist heel ingewikkeld? Onze kinderen hebben er nogal een verschillende kijk op.

Voor Julia is vriendinnen maken een soort verkering vragen. Ze ziet een meisje lopen waarvan ze schat dat ze de goede leeftijd heeft, loopt op het meisje af en vraagt “Wil je mijn vriendin worden?”. De meeste meisjes zeggen direct “Ja” en dan ga je samen spelen of niet. Want Julia heeft er ook een handje van om daarna zo’n meisje dagenlang niet meer aan te kijken, het is toch al haar vriendin…

Valt het vriendinnetje tegen? Dan schreeuw je “Ik wil je vriendin niet meer zijn!” en het probleem is opgelost. Allemaal eenvoudig en oppervlakkig.

Tot je iemand tegen komt waar het echt mee klikt. Julia en haar nieuwe vriendin waren vijf dagen lang onafscheidelijk, van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Ze lagen nog samen in bed op de Nintendo te spelen. En toen kwam de dag dat het meisje met haar familie door ging naar een volgende camping. Tranen met tuiten heeft Julia gehuild en dagenlang heeft ze met niemand willen spelen. Eigenlijk heeft ze de rest van de vakantie er moeite mee gehad om nieuwe vriendinnen te maken.

Charlotte heeft een heel andere aanpak. Ze kijkt rustig om zich heen en dat kan een aantal dagen duren. Als ze een meisje heeft gezien waarvan ze verwacht dat die even oud is en ze lijkt op het eerste oog aardig, dan gaat ze daar in de buurt rondhangen. Beetje oogcontact maken. En dan ineens spelen ze samen.

Charlotte is super trouw. Ze heeft aan 1 vriendin genoeg en speelt daar constant mee. Nu heeft ze ook nog het geluk gehad dat haar vriendinnen steeds nog langer bleven dan wij en ze dus nooit vervroegd afscheid heeft moeten nemen.

Zelfs Anne-Lieke had deze vakantie al een vriendje. Ze kiest altijd kindjes uit die minimaal een jaar ouder zijn dan zij, want daar kan ze tenminste echt mee spelen. Ze vindt het maar wat vervelend dat ze door haar ouders beperkingen opgelegd krijgt, omdat ze nu eenmaal pas twee jaar is en daarom niet onbeperkt alleen over de camping mag rond sjouwen. Zo heeft ze deze vakantie ontdekt dat ze moet ontsnappen om toch alleen weg te komen naar de speeltuin bij de rivier. Als het vriendje vraagt “moeten we dit niet even aan je moeder vragen?”, dan zegt Anne-Lieke “Nee hoor!” en rent lekker verder…. Aldus een echtpaar dat het gesprek tussen de kinderen opgevangen heeft, terwijl ik in paniek Anne-Lieke aan het zoeken was.

Sandra is de moeder van Charlotte (7), Julia (5) en Anne-Lieke (2) en eigenaresse van de Hippe Mama Club.