Fluoride

Hippe Mama Club 6+

Wat is fluoride en het nut van fluoride

Op vrijwel elke tube tandpasta zie je het wel staan: met fluoride. Maar wat is eigenlijk fluoride en wat is het nut van fluoride? Fluoride is een natuurlijke stof die de tanden en kiezen beschermt tegen zuuraanvallen van bacteriën. Het maakt de tanden harder waardoor gaatjes (cariës) en tandbederf tot wel 40% minder kans hebben. Fluoride is dus van behoorlijke invloed op de gezondheid van het gebit, en vooral in het behoud daarvan.

Bij een juiste dagelijkse dosering van fluoride, bijvoorbeeld aan de hand van het poetsadvies (zie onderstaand) met een goede tandpasta met fluoride, is het gebit in de regel voldoende beschermt tegen gaatjes en tandbederf.

Extra fluoride

Veel tandartsen geven een advies af over inname van extra fluoride in het geval van een vergroot risico op gaatjes. Denk bijvoorbeeld aan kinderen met een beugel. Maar ook als er sprake is van een grote hoeveelheid speeksel in de mond (of een onjuiste samenstelling hiervan) is de kans op gaatjes of zelfs tandbederf groter. De tandarts of mondhygiëniste kan een halfjaarlijkse fluoridebehandeling adviseren voor kinderen vanaf ongeveer vijf à zes jaar om de tanden en kiezen sterker te maken. Dit kan gebeuren in de vorm van een gel (het “happen”) maar ook kan gekozen worden om deze behandeling uit te voeren door middel van het aanbrengen van de fluoride met een soort kwastje. De keuze van de methode verschilt per praktijk. Tevens kan extra fluoride gegeven worden in de vorm van een mondspoeling met fluoride of in tabletvorm. Ga nooit zelf experimenteren met extra fluoride, maar laat je altijd adviseren door je tandarts of mondhygiëniste.

Tandenpoetsadvies

Er geldt een algemeen advies voor het poetsen van het gebit om de tanden en kiezen zo gezond mogelijk te houden. Voor kinderen van nul tot en met één jaar geldt het advies om na de doorbraak van het eerste tandje te gaan poetsen met een speciale peutertandpasta (in verband met de lage dosering fluoride die bij inslikken geen gevaar voor de gezondheid oplevert). In de leeftijd van twee tot en met vier jaar wordt geadviseerd om twee maal daags te poetsen met een peutertandpasta en vanaf vijf jaar kun je het gebit van je kindje het best twee tot drie keer per dag poetsen met een tandpasta met fluoride voor volwassenen.

Let goed op de hoeveelheid tandpasta die gebruikt wordt, want wanneer er met een te grote dosering gepoetst wordt (groter dan een erwt) krijgt je kind(je) teveel fluoride binnen. Ook is het verstandig om de tandpasta aan te brengen op een droge tandenborstel om te veel schuim te voorkomen. Daarbij is het aan te raden om het gebit bij kinderen tot ongeveer tien jaar nog een keer na te poetsen, als ze zelf hun tanden hebben gepoetst.