Hoofdluis, wat is het en hoe bestrijd je het?

Hippe Mama Club 6+, Kleuter

Heb je hoofdluis ontdekt bij je kind? Dan is het tijd voor actie! Want als je kind hoofdluis heeft, dan bevinden zich naast hoofdluis ook neten (eitjes) van die hoofdluis op het hoofd. Aangezien uit neten na een paar dagen ook weer hoofdluizen te voorschijn komen, is het belangrijk dat ze meteen verwijderd worden.

Wat is hoofdluis?

De hoofdluis is een parasiet: het beestje leeft van mensenbloed. Hij zoekt graag behaarde en warme plekjes op zoals achter de oren, in de nek of onder een pony. Een hoofdluis is ongeveer 3 millimeter groot en grijsblauw of, nadat hij bloed opgezogen heeft, roodbruin van kleur.

Mensen en alle diersoorten hebben een eigen luizensoort. Hondenluizen kunnen bijvoorbeeld niet op mensen overleven en andersom. De eitjes van de hoofdluis, de neten, zijn grijswit en lijken op roos. Het verschil is dat roos los zit terwijl neten juist aan de haren kleven. Hoofdluis verspreidt zich in een hoog tempo. Een jonge luis is na 7-10 dagen volwassen en klaar om zelf weer eitjes te leggen. Hij leeft dan ongeveer één maand en legt in die tijd zo’n 250 eitjes. Snel ingrijpen is bij hoofdluis dus erg belangrijk.

Klachten en symptomen

Luizen hebben de menselijke huid nodig om te leven. Ze prikken gaatjes in de huid en zuigen daardoor bloed op. Dit veroorzaakt hevige jeuk. De hoofdluis leeft dicht bij de hoofdhuid en legt haar eitjes (neten) vaak achter de oren tegen de haarbasis. De hoofdluis kan behalve in hoofdhaar ook in wimpers, wenkbrauwen en baardhaar worden aangetroffen.

Oorzaken

Overdracht van hoofdluis vindt voornamelijk plaats door lichamelijk contact (bijvoorbeeld spelende kinderen). Er wordt wel gedacht dat luizen het gevolg zijn van armoede of slechte lichaamshygiëne. Dat is niet het geval. Ook onder normale hygiënische omstandigheden is hoofdluis nauwelijks te voorkomen. Het is dus geen schande.

De nieuwe hoofdluisbestrijdingsrichtlijn van het RIVM

De RIVM heeft de richtlijn hoofdluisbestrijding aangepast. Alleen kammen volgens een striks protocol zou voldoende zijn. De luizen, neten en nimfen die op allerlei zaken zijn achtergebleven sterven uit als ze geen voedsel meer krijgen.

Dat klinkt leuk en aardig, maar als je kind hoofdluis heeft wil je maar 1 ding: Er zo snel mogelijk vanaf en het nooit meer terug krijgen! En dan wil je niet het risico lopen dat er toch nog eentje overleefd heeft op een kussen of iets dergelijks… Dus toch voor de zekerheid maar minstens 1 keer alles wassen op 60 graden, zuigen, etc.

Kammen

De haren moeten twee weken lang elke dage worden uitgekamd met de speciale luizenkam. Zowel de luizen en de neten zullen vooral dicht bij de hoofdhuid worden aangetroffen. De haren moeten vochtig zijn voor een optimaal resultaat en het moet bij goed licht gebeuren. Door te kammen boven een wit papier kan de ‘oogst’ worden opgevangen en gecontroleerd. Natuurlijk is het kammen een bijzonder arbeidsintensief werk en het zal niet altijd meevallen de kinderen al die tijd rustig te laten zitten (televisie aanzetten?).

Medisana Elektrische Luizenkam Lcs
De elektrische luizenkam verwijdert op een snelle en veilige manier hoofdluizen en hun eitjes, de neten; eenvoudig door het kammen van de haren. Er komen geen chemische middelen aan te pas. Daarmee is de kam milieuvriendelijk en veilig. Bij contact met het zink van de kam worden de luizen door een elektrische impuls vernietigd. Voor het allerbeste resultaat de luizenkam twee maal gebruiken op het haar. Wanneer de luizenkam aanstaat, is er een piepsignaal te horen.

Antihoofdluismiddel

Behandelingen van het haar met een antihoofdluismiddel in combinatie met dagelijks kammen van het haar met een fijntandige kam gedurende 14 dagen, is bewezen zeer effectief.  Steeds vaker wordt er ook in het buitenland gemeld dat luizen immuun zijn voor permetrine of malathion.
Chloor inactiveert malathion, daarom mogen kinderen tot een week na de behandeling niet zwemmen.

Wij kiezen dan ook voor Xt Luis Gel Liquid:
XT Luis Liquid Gel Once vernietigt luizen en neten binnen één behandeling van een kwartier. De werkende stof is dimeticon, deze stof laat de hoofdluis stikken. Ook bevat de geurloze gel Penetrol om in de luizeneitjes te kunnen binnendringen.
Daardoor kunnen ook de eitjes onschadelijk worden gemaakt. XT Luis Liquid Gel Once bevat geen pesticiden en kan onbeperkt gebruikt worden. Het middel is geschikt om mee te zwemmen en is huidvriendelijk. XT Luis Liquid Gel Once is geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf zes maanden.

Onze aanpak

Omdat wij er zeker van wilden zijn dat de hoofdluizen na twee weken volledig verdwenen zouden zijn en niet terug zouden keren hebben wij voor de volgende maatregelen gekozen:

* Elke dag kammen met een Prioderm Luizen en Netenkam Tegen Hoofdluisnetenkam. Elke centimeter met goed licht bekijken en waar nodig de neten met de nagels uit het haar halen.

* Xt Luis Gel Liquid twee keer gebruiken, met een week tussen de behandelingen.

* Twee keer per week het haar kammen met de elektrische netenkam.

* Andere kinderen dagelijks een druppeltjes tea tree olie achter de oren en in de nek ter voorkoming van besmetting.

* Na het vaststellen van de hoofdluis jassen, shawls, mutsen, beddengoed en knuffels gewassen op 60 graden. Aan elke was Lavendel wasverzachter toegevoegd, omdat ik gelezen had dat luizen niet van de geur van lavendel houden.

* Elke dag het beddengoed, pyjama en knuffel in de was op 60 graden.

* Elke dag goed stofzuigen, ook het autostoeltje zuigen.

Deze aanpak was intensief, niet goedkoop maar gelukkig effectief! De hoofdluis was verdwenen en is tot op heden niet terug gekeerd. Als je tot drie keer terug moet naar de drogist omdat een middeltje niet gewerkt heeft, dan ben je nog veel langer bezig en tellen de kosten ook flink op. Dan liever direct deze aanpak!