meiden op de fiets

Tips om je kind veilig naar school te laten fietsen

Hippe Mama Club 6+

Hoe stuur jij je kinderen veilig het verkeer in? Autobestuurders hebben haast, kinderen zitten joelend op de fiets… Als dat maar goed gaat! Het is zaak voor iedereen om alert te zijn in het verkeer. Veilig verkeer Nederland start na elke zomervakantie weer de actie “De scholen zijn weer begonnen” om verkeersdeelnemers te wijzen op kinderen in het verkeer. Wat kun je als ouder doen om je kind veilig naar school te laten fietsen?

Kinderen worden minder kwetsbaar zodra zij meer vaardigheden bezitten om zich veilig in het verkeer te verplaatsen. Laat je kind daarom zo veel mogelijk ervaring opdoen en pak voor korte afstanden altijd de fiets. Laat hem of haar daarnaast – zodra het kan – zelfstandig naar school fietsen. Voor een goede voorbereiding heeft Veilig Verkeer Nederland vijf tips opgesteld om veilig naar school te fietsen:

–      Kies een veilige route
. Zorg ervoor dat dit de vaste route wordt. Het is niet vanzelfsprekend dat dit ook de kortste route is.

–      Oefen de route vooraf met je kind. 
Op zoek naar een rustig moment? Fiets de route dan eerst op zondag. Over het algemeen is het dan minder druk op de weg.

–      Zorg ervoor dat de bagage veilig meegenomen kan worden. 
Dat wil zeggen in een rugzak of in een fietstas achterop.
 Waarschuw je kind nooit met drie of meer naast elkaar fietsen 
ook al is het nog zo gezellig, dit levert onnodige gevaren op. Geef zelf altijd het goede voorbeeld.

–      Zorg altijd voor een veilige fiets
. Werken de remmen goed en doet de verlichting het nog? Check de fiets van je kind aan de hand van de Checklist fietscontrole op de site van veilig verkeer nederland.

En dan geven wij je graag nog een paar extra tips:

–      Op tijd weg. De ochtendchaos, wie kent het niet? Als je gestrest de deur uit gaat is de kans op ongelukken groter. Probeer daarom ‘s morgens wat meer tijd te nemen, zodat iedereen rustig kan vertrekken.

–      Zorg dat je opvalt. In de winter is het donker en zeker bij wat kleinere kinderen is fietsverlichting niet genoeg. Zorg dat je kind gezien wordt door een reflecterende jas of zet bij kleine kinderen een oranje vlag op de fiets.

–      Zet een fietshelm op. Vooral voor kinderen tussen de 10 en 14 jaar is het verplichten van een helm erg belangrijk, stelt J. Goslings, traumachirurg en medisch hoofd van TraumaNet AMC. Per jaar worden ongeveer 26.000 kinderen en jongeren op de spoedeisende hulp behandeld na een ongeluk met de fiets. In ongeveer een kwart van die gevallen is sprake van hoofdletsel. Diverse studies in het buitenland hebben aangetoond dat het aantal ongevallen met 60 tot 88 procent kan worden teruggebracht als het dragen van een fietshelm verplicht is.

–      Leer je kind een aantal verkeersregels:

  • Altijd stoppen voor rood licht!
  • Kijk even achterom voordat je links afslaat.
  • Geen muziek aan op de fiets.
  • Beide handen stevig aan het stuur
  • Niet naast een vrachtwagen of bus gaan rijden (leg uit wat de dode hoek is) en ook niet vlak voor een auto langs schieten.

 

Bron: Veilig Verkeer Nederland