Hou je gezin bij elkaar tijdens vakantie: tips voor reizen met kinderen

Hippe Mama Club Kleuter

Lekker met z’n allen een weekje naar Barcelona of Berlijn klinkt natuurlijk heerlijk. Maar om het echt gezellig te houden als je op reis gaat met (jonge) kinderen is het wel zo verstandig om extra voorbereidingen te treffen. Wat jij ziet als “lekker er even tussenuit” is voor kinderen in eerste instantie een onwelkome breuk van hun vaste routine. Een paar tips om de schade te beperken en om je gezin tijdens de vakantie bij elkaar te houden.

Tijdens de reis: in de auto

Kinderen zonder afleidingsmateriaal lang in de auto laten zitten is vragen om moeilijkheden. Een leesboekje houdt ze wellicht een half uurtje bezig, spelletjes een uurtje extra, maar daarna is het enige dat helpt toch echt de spelcomputer. En mocht je thuis het spelen van computerspellen hebben gelimiteerd tot een paar uurtjes in de week, laat ze nu lekker doen waar ze zin in hebben. Het is tenslotte vakantie (ook voor jou). Wat ook helpt is leuke tussenstops maken. En nee, een 12e eeuws Gotisch kerkje is geen leuke tussenstop voor kinderen. Een pannenkoekenhuis of een speeltuin wel. En als het even kan: rij ’s nachts.

Vliegen

Het boeken van vliegtickets is tegenwoordig erg gemakkelijk en vaak minder duur dan autorijden. Maar een vliegreis kan een helse beproeving zijn. Jij hebt vast wel eens iemand in een vliegtuig meegemaakt die zijn kinderen niet stil kon houden. Datzelfde kan jou dus ook overkomen. Bereid je kinderen goed voor als je voor de eerste keer met ze gaat vliegen. Zo’n eerste keer is natuurlijk reuze spannend, maar een urenlange wachtrij bij de bagagecheck is niet echt iets dat ze verwachten. Check op tijd in, zodat jullie naast elkaar zitten. Mocht dat niet lukken en een kind moet naast een wildvreemde zitten dan is een stoel aan het gangpad te verkiezen. Kinderen moeten nu eenmaal vaak naar de wc en niet iedereen wordt er vrolijk van als andermans kinderen om het kwartier over ze heen kruipen. Als je een wiegje nodig hebt is het slim om dat lang van te voren aan te geven: het aantal wiegjes is beperkt. Als jullie eenmaal zitten komt de hierboven genoemde spelcomputer weer van pas. Of zet een paar kinderfilms op een iPad (wel met hoofdtelefoon!).