Tips om je kind zindelijk te laten worden

Hippe Mama Club Peuter

De meeste ouders kijken er reikhalzen naar uit: hun kind uit de luiers!

Zindelijk worden betekent dat je kind controle heeft over de blaas en darmen. Dit is een natuurijk proces, waarbij het wel mogelijk is om je kind te stimuleren.

Natuurlijk proces

De meeste kinderen zijn tussen de 2 en 3 jaar als ze controle krijgen over hun sluitspieren. Vaak worden ze eerst overdag zindelijk en het kan nog een half jaar tot een jaar duren voor je kind ook ‘s nachts zindelijk is. Meisjes worden over het algemeen iets eerder zindelijk dan jongens.

De meeste kinderen zijn met 3 jaar zindelijk zijn. Toch is 25 à 30% is pas na het 4e jaar helemaal zindelijk.

Wanneer beginnen

Als je kind een langere periode een droge luier heeft, bijvoorbeeld ‘s nachts, of interesse heeft in wat er op het toilet gebeurt, kun je spelenderwijs het potje gaan introduceren. Je kindje geeft het op een gegeven moment zelf aan als hij aan het potje toe is.

Veel kinderen voelen zich veiliger op een potje dan op de wc, omdat op het potje hun voeten op de grond kunnen en omdat ze niet bang hoeven te zijn dat ze in de wc vallen.  Wil je kind op het toilet, gebruik dan een verkleiner.

Begin met elke dag één keer op het potje zitten. Laat je kind wanneer hij dat wil van het potje afgaan. Dwing hem nooit om erop te blijven zitten. En juich voor elke poging op het potje, ook als hij niets op het potje gedaan heeft, prijs dan zijn poging.

Zelfvertrouwen

Probeer als ouder het zindelijk worden te begeleiden zonder het natuurlijke ontwikkeling te forceren.

Het heeft geen zin om je kind al in het begin van het proces de luier uit te doen en normaal ondergoed te laten dragen, als hij er nog niet aan toe is. Je kind kan daar heel onzeker van worden. Pas als je kind aangeeft eraan toe te zijn of het aantal ongelukjes minimaal is kun je deze overstap maken. Als tussenfase kun je natuurlijk wel luierbroekjes gebruiken. In de eerste tijd horen ongelukjes er wel bij, zelfs kinderen die al een jaar zindelijk zijn hebben nog regelmatig een ongelukje.

Word nooit boos bij ongelukjes, dat werkt alleen maar averechts.

Eigen tempo

Moedig je kind aan, zonder te overhaasten. Heb het vertrouwen dat het echt gaat gebeuren zodra je kind er helemaal aan toe is!