mama potlood snor

Bento, de superleuke broodtrommel!

Hippe Mama Club Recepten

“Bento; een Japanse lunchmaaltijd. Traditioneel bestaat de bento uit; rijst, groente en vis/vlees. Maar tegenwoordig vind je er van alles in terug. Van luxe hapjes tot restjes van het eten van gisteravond. Deze wordt tegenwoordig ook niet meer  alleen in Japan gegeten, maar ook (natuurlijk) in Amerika,  in Europa komen  de bento’s ook steeds meer in opmars. Deze manier stijl van lunchboxjes werd vroeger gebruikt om kinderen beter te laten eten. Nu worden er zelfs wedstrijden ingehouden in Japan.

Onze dochter is in februari 4 geworden. Helemaal trots mag ze naar de basisschool. En wat doet ze het goed. Ja 1 minpuntje, ze moet 3 dagen overblijven en van de 3 dagen krijg ik 2 compleet volle lunchboxjes weer terug… Thuis kan je het nog een beetje sturen, maar helaas reikt mijn gezag niet zo ver en doet ze op school (in de pauze) een beetje der eigen zin.

Als ik vraag waarom ze niets heeft gegeten is het antwoord: had geen honger, of: ik wou het bewaren voor thuis! Na 2 weken begon ik me wel beetje zorgen te maken, ze at na aandringen ietsje meer, 2 hapjes brood, half appeltje. Tijd voor ACTIE!!

Tijd om creatief te worden, na flink wat Googlen wist ik het; bento. Als het maar ietsje hielp om meer te eten, graag.En zo ging ik aan mijn eerste bento. Na school al verrast dat ze toch zeker iets meer dan de helft op had. Hoera, wat was ik blij. Alle beetjes zijn meegenomen.  Ze moet toch genoeg energie hebben tijdens zo’n schooldag, toch!

’s Avonds aan tafel vertelt ze wat ze in haar trommeltje gevonden heeft aan papa. Papa ook zeer trots dat ze zo goed had gegeten. En ik natuurlijk dubbel zo trots. Dus nu doe ik mijn best om de lunchboxjes/bento zo leuk/uitdagend mogelijk te maken. En gelukkig 1 ding…. geen volle trommeltjes meer mee naar huis gehad.

De ene dag heb ik meer tijd om hem te maken, of heb ik ’s nachts (ja ’s nachts) bedacht wat ik maak. Andere keer een simpele versie. Een paar uitstekers en vormpjes doen wonderen.

Groetjes van Tosca, creatieve moeder van Merel (4) en Lani (2)

De beren bento van deze week zelf maken? Dit heb je nodig:

  • bruinpuntje met Speculoospasta
  • neusje van kaas, gemaakt met de appelboor
  • mond en ogen teken je er met voedingsstift op

En als decoratie:

  • schijfjes komkommer
  • plakje snijworst
  • gedroogde cranberry’s