Gezeur om eten verpest de sfeer aan tafel. Hoe houd je het gezellig én zorg je dat je kind zijn bord leeg eet?

Redactie Recepten Reageer

Wist je dat meer dan de helft van de Nederlandse ouders aangeeft dat het gezeur om eten de sfeer behoorlijk kan verpesten aan de eettafel? Veel kinderen klagen over het eten, hebben allemaal andere smaken en voorkeuren en het is maar lastig om de tijd te vinden om boodschappen te doen en te koken. Toch eet bijna een derde van de kinderen het bordje wel leeg en drie kwart eet meer dan de helft. Hoe doen die ouders dat? 5 tips:

Tip 1: Variatie in het weekmenu

Variatie in het weekmenu staat op de tweede plek van waar ouders moeite mee hebben, maar zorgt toch bij 40% voor lege bordjes. Het is het dus zeker waard om daar wat meer tijd en moeite in te steken! Plan bijvoorbeeld in het weekend al het menu voor de hele week. Je kunt ook heel goed de restjes bewaren en aan het eind van de week een lekkere verse groentesoep maken, of plaattaart, pizza, er zijn genoeg gerechten om restjes in te verwerken.

Tip 2: Betrek je kind bij de voorbereiding

Een derde van de ouders geeft aan dat het een kind motiveert om zijn bordje leeg te eten als hij heeft geholpen met koken. Dat hoeft natuurlijk niet meteen het fileren van de zalm of het flamberen van de crème brûlée te zijn, een kind kan al snel helpen met de worteltjes wassen. Als je helemaal van succes verzekerd wilt zijn, laat je je kind meebeslissen over wat de pot schaft, bijna de helft van de ouders ervaart dat dit helpt.

Tip 3: Wees je kind niet te slim af

Denk jij slim te zijn door je kind om te kopen? Extra schermtijd, een toetje… slechts een vijfde van de ouders geeft aan dat dit zin heeft. Verstop je de boontjes onder het vlees? Of snijd je de paprika zo klein dat het niet meer opvalt in de pastasaus? Jammer maar helaas: ook groente verstoppen of vermommen trappen de meeste kinderen niet in (85%).

Tip 4: Eet allemaal hetzelfde

Probeer jij het iedereen naar de zin te maken en sta je voor jou en je partner een pittige curry te maken, voor je oudste gebakken aardappeltjes met vis en spinazie, en voor je jongste macaroni met kaas? Bespaar jezelf de moeite, want maar liefst 35% van de ouders geeft aan dat het juist helpt als de hele familie dezelfde maaltijd eet. Wat een fijne tip, heb je meteen meer tijd om na te denken over variatie en boodschappen doen.

Tip 5: Geef niet op!

Sommige kinderen willen gevoerd worden, anderen willen juist zelf eten. Je kind pas van tafel laten gaan als het bord leeg is kan helpen, maar misschien krijgt je kind dan wel juist negatieve associaties bij het eetmoment, wat je natuurlijk ook graag gezellig wilt houden. Kinderen zijn vaak uitstekende onderhandelaars, misschien kun je een goede deal sluiten. Of maak er een spel van, schep overal appelmoes overheen, of misschien helpt die extra schermtijd bij jouw kind juist wel als beloning… Hoe dan ook, ieder kind is anders dus je moet misschien eerst een heleboel uitproberen voordat je jouw gouden tip hebt gevonden, succes!

Bron: https://www.hellofresh.nl/maaltijdbox/groente-onderzoek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *