mama sporten

Zwanger worden, hoe herken je een eisprong?

Hippe Mama Club Zwanger worden

Als je zwanger wilt worden spelen hoop je natuurlijk dat het snel raak zal zijn, toch spelen een aantal factoren een rol. Zwanger worden heb je niet helemaal in eigen hand.

Als je gestopt bent met anticonceptie om zwanger te worden, dan is 80 tot 90% van de vrouwen binnen een jaar zwanger. De gemiddelde leeftijd waarop Nederlandse vrouwen zwanger worden is 29 jaar.

Je bent vruchtbaar vlak vóór de eisprong. De periode dat je bevrucht kunt raken, hangt af van de kracht van het zaad. Gewoonlijk leeft zaad zo’n 3 dagen in de baarmoederhals, maar je hebt zaad dat korter of zelfs langer leeft.

Wanneer heb je je eisprong?

De lengte van een cyclus verschilt van vrouw tot vrouw. Gemiddeld is een cyclus 28 dagen, de meeste vrouwen hebben een cyclus tussen 27 en 31 dagen maar elke cyclus tussen 21 en 35 dagen wordt meestal als normaal beschouwd.

De eisprong vindt plaats 14 dagen voor het einde van de cyclus. Wanneer je dus een regelmatige cyclus hebt van 28 dagen, dan kan je dus rekenen dat je eisprong telkens op de 14de dag zal gebeuren. Ofwel 14 dagen na de eerste dag van je laatste ongesteldheid. Heb je een cyclus van 30 dagen, dan zal je ovulatie op de 16de dag plaatsvinden.
Heb je een onregelmatig cyclus, dan is het lastiger om te bepalen wanneer je eisprong plaats zal vinden.

Hoe herken je een eisprong?

Er zijn verschillende manieren om je eisprong vast te stellen:
Je hebt een verandering van baarmoederhalsslijm. Naarmate de eisprong nadert, verlies je meer slijm. Je meest vruchtbare periode uit zich door het verlies van slijm dat op vloeibaar eiwit lijkt. Van dit slijm kun je draden trekken.

Je neemt een verhoogde lichaamstemperatuur waar (zie de temperatuurmethode)

Sommige vrouwen voelen ovulatiepijn. Het is een stekende menstruatie-achtige pijn onder in de buik ter hoogte van de linker of rechter eileider. Het kan zijn dat de pijn een paar uur voor de ovulatie begint en stopt als het eitje eenmaal vrijgekomen is. Over het algemeen duurt de ovulatiepijn niet langer dan een paar uur. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. Sommige vrouwen hebben er zelfs een hele dag last van.  Als de ovulatiepijn over is, is ook de eisprong voorbij. Als je zwanger wilt worden, kun je vrijen als de pijn optreedt. Je bent dan net op tijd. De eicel leeft immers ongeveer 12 à 24 uur.

Je hebt vollere of gevoelige borsten en een verhoogd libido.
Je maakt gebruik van een ovulatietest. Het LH Hormoon (LH =luteïniserend hormoon) is verantwoordelijk voor het rijpen van de eicel in de eierstok en uiteindelijk voor de ovulatie. Dit hormoon is altijd in het lichaam aanwezig. Zo’n twee dagen voor de ovulatie stijgt dit hormoon en is wel twintig keer hoger dan het normale niveau. Dit noem je de LH-piek. Dit moment kun je opsporen met een ovulatietest.

Tip: Bestel nu 7 ovulatietesten voor slechts EUR 11,99. Klik hier.

Temperatuurmethode

Met de temperatuurmethode meet je elke dag op hetzelfde tijdstip – dus ook in het weekend – rectaal de basale lichaamstemperatuur (temperatuur van het lichaam in staat van rust) opneemt. Gebruik hiervoor een digitale thermometer.

Je begint met temperaturen op de eerste dag van je cyclus: de dag waarop je ongesteld wordt. Vanaf deze dag doe je dat iedere morgen opnieuw. Je temperatuur noteer je dagelijks op een cycluskaart. Van de gegevens tussen de eerste dag en de laatste dag van je cyclus maak je een temperatuurcurve oftewel een grafiek. Wanneer je weer ongesteld wordt, is dat de eerste dag van een nieuwe cyclus.

Op het moment van de ovulatie zakt de temperatuur bij de meeste vrouwen een beetje. Vervolgens zo’n 12 tot 24 uur na de ovulatie stijgt deze met 0,2 tot 0,5 graad en kun je deze stijging waarnemen in de temperatuurcurve.

Het nadeel van de temperatuurmethode is dat je de eisprong pas waar neemt als deze al geweest is. Je krijgt hiermee wel een goed inzicht in hoe je cyclus verloopt.

Het voordeel van de temperatuurmethode is dat deze goedkoop is, je hebt enkel een nauwkeurige digitale koortsthermometer nodig, en deze techniek werkt ook wanneer je een onregelmatige cyclus hebt.

Snel zwanger worden

Snel zwanger lukt helaas niet altijd, hoe graag je dat ook zou willen. Wetenschappers hebben de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan om dit te kunnen beïnvloeden. Gezonde voeding en foliumzuur verhogen de kans om snel zwanger te worden.

Als je 3 dagen voor je eisprong vrijt, heb je de meeste kans op een bevruchting. Vrij in de week rond de eisprong om de dag. Houd dit vol totdat je zeker weet dat de eisprong achter de rug is. Zaad overleeft zo’n drie dagen.

Wat is het meest productieve standje om zwanger te worden?

Het meest productieve standje om zwanger te worden zou het missionarishouding zijn. Dit standje zou het meest succesvol zijn bij het zwanger worden. De penis komt hierbij het dichts bij de baarmoeder in de buurt, dus vandaar het meest productief. Het minst productieve standje is waar de vrouw bovenaan zit. Dit vanwege de zwaartekracht waardoor de sperma naar boven moet vloeien, wat minder goed werkt.

Gezond zwanger, negatieve invloeden op zwanger worden

Om zwanger te kunnen raken is een gezonde leefstijl heel belangrijk! Roken vermindert de kans op zwangerschap. Dit geldt zowel voor vrouwen als mannen die roken of meeroken. Dat betekent dat het gemiddeld langer duurt om zwanger te worden.

Bij overgewicht is het van belang om af te vallen. Als zowel de man als de vrouw een BMI boven de dertig heeft, hebben ze 26 procent minder kans zwanger te worden.

Bij alcohol verhoogt het oestrogeen in het bloed en heeft daardoor invloed op de cyclus. Bij mannen remt het de aanmaak van testosteron: daardoor neemt het aantal zaadcellen af.

Daarnaast is het belangrijk om voldoende te blijven bewegen. Helaas brengt zwanger worden op een late leeftijd ook moeilijkheden met zich mee. Door al deze factoren wordt de vrouw uiteindelijk wel zwanger, maar moet hier langer op wachten.