ADHD bij meisjes vaak niet herkend

  • 14 oktober 2012 om 12:47 #622
    Sandra vL
    Bijdrager

    NIJMEGEN – ADHD en autisme worden bij meisjes vaker niet herkend dan bij jongens.

    Dat blijkt uit onderzoek van hoogleraar Klinische Kinder- en Jeugdpsychiatrie Rutger-Jan van der Gaag en psychiater Patricia van Wijngaarden.

    Volgens Van Wijngaarden en Van der Gaag van het UMC St Radboud worden de stoornissen vaak niet herkend omdat de criteria voor meisjes niet kloppen.

    Zij pleiten dan ook voor aangepaste criteria voor meisjes. Van der Gaag, ook voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, presenteert zijn bevindingen op het symposium Jeugd en Gezin op 11 oktober in Nijmegen.

    Latere leeftijd

    ADHD en autisme uiten zich bij meisjes anders, hierdoor is het voor psychiaters en psychologen lastig om een diagnose te stellen. Meisjes die niet behandeld worden, hebben op latere leeftijd een grotere kans op onder meer verslavingen en angststoornissen.

    Volgens Van der Gaag is het een probleem dat de officiële criteria voor ADHD en autisme kloppen voor jongens, maar niet voor meisjes. De onderzoekers vinden dan ook dat deze moeten worden bijgesteld.

    Van alle kinderen met de diagnose ADHD zijn nu vier op de vijf jongen. Op volwassen leeftijd is dit verschil er niet meer, dan is de verhouding één om één.

    Bron: Nu.nl

  • 16 oktober 2012 om 17:11 #4286
    jjstruik
    Bijdrager

    Mijn dochter van 6 heeft ADHD, dit is erkent op een leeftijd van 4 jaar.
    Vaak hoor je dat meisjes ADD hebben ipv ADHD.
    Mijn dochter gaat zoals het nu lijkt na de herfstvakantie medicatie proberen om wat meer “rust” te krijgen in het hoofd.

  • 17 oktober 2012 om 06:42 #4288
    Saskia
    Bijdrager

    Onze dochter heeft ADD. Dit is erkent toen zij 6 was, nu ruim een jaar geleden. Zij is op advies van onze kinder -psychiater begonnen met methylfenidaat (Ritalin). Al vanaf de 1e dag dat zij medicatie gebruikte merkten wij verschil. Vol verbazing hebben wij zitten genieten hoe zij bijvoorbeeld een heleboel puzzels heeft zitten maken, zonder dat ze gefrustreerd raakte dat een stukje niet paste, of het allemaal zoooo lang duurt. En dat pas op de 1e dag!!! :applaus: Ook werd ze steeds meer “benaderbaar” in een 1 op 1 gesprek.
    Haar juf wist niet wat ze meemaakte nadat ze van haar zwangerschapsverlof terugkwam en onze dochter mét medicatie in de klas zag. Nu kon ze haar werk tenminste doen én afkrijgen.

    Gelukkig doet de medicatie niets met haar enthousiasme en persoonlijkheid, want dat lees je wel eens bij anderen. Als dit wel zou zijn, zouden we direct gestopt zijn.

    Veel succes! :goedgedaan:

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.