‘Alcohol doet ontwikkeling kind teniet’

  • 22 november 2011 om 13:30 #266
    Sandra vL
    Bijdrager

    DELFT – Vaak investeren ouders veel in de ontwikkeling van hun kinderen door ze naar goede scholen te sturen en ze achter de broek te zitten met school en cijfers, maar ze doen dat effect teniet door niet te letten op hun alcoholgebruik.
    Dat zegt Nico van der Lely, kinderarts en auteur van het boek Onze kinderen en alcohol, dat woensdag uitkomt.

    Drankgebruik op jonge leeftijd is funest voor de hersenen van kinderen, aldus Van der Lely maandag. In zijn boek richt hij zich op ouders.

    ”Ik heb me jarenlang gericht op beleidsmakers om te proberen de minimumleeftijd voor alcohol omhoog te krijgen van 16 naar 18 jaar, maar dat is nog niet gelukt. Ouders vervullen ook een belangrijke rol in het alcoholgebruik van hun kinderen”, aldus Van der Lely.

    Slechte voorbeeld

    In zijn boek stelt hij dat door zelf te drinken, ouders het slechte voorbeeld geven. Ouders moeten hun kinderen duidelijke regels opleggen omtrent alcoholgebruik en hier consequent in zijn. Dus ook geen half glaasje met oud en nieuw: geen uitzonderingen.

    Ook het onder toezicht thuis leren drinken is geen goed idee, schrijft hij. ”Kinderen die onder toezicht van hun ouders drinken, lopen een groter risico op latere alcoholgerelateerde problemen.” Ouders moeten zo lang mogelijk uitstellen dat hun kinderen beginnen met drinken, aldus de kinderarts.

    Horecawet

    ”De minimumleeftijd van 16 jaar voor alcoholgebruik stamt uit de Horecawet van 1881. Inmiddels weten we al veel meer over de negatieve effecten van alcohol”, stelt hij. ”Die leeftijd moet omhoog, liefst naar 21 jaar, maar als dat niet haalbaar is, dan naar 18 jaar.”

    Bron: Nu.nl http://www.nu.nl/gezondheid/2673509/alcohol-doet-ontwikkeling-kind-teniet.html

  • 22 november 2011 om 13:40 #2762
    Sandra vL
    Bijdrager

    Ik vind het een schokkend bericht! Gisteren stond er een artikel over in de Gelderlander. Daarbij stond het verhaal van een jongen die op de basisschool een klas overgeslagen door zijn hoge intelligentie. Hij zou naar het gymnasium gaan, maar door alcoholgebruik had hij net aan een Havo diploma weten te halen.

    In het artikel stond verder dat alcoholgebruik op jonge leeftijd een verlaging van het IQ van 15 punten kan veroorzaken! Schokkend!

    Wat nergens naar voor komt is wat het effect is van aangeschoten zijn. Er wordt steeds gesproken over “coma-drinken”. Maar er is toch wel een verschil tussen een beetje aangeschoten zijn en comadrinken. Wat is het effect als iemand van 16 jaar een paar drankjes nuttigt? Verlaagt dat ook direct het IQ? Iemand enig idee?

  • 23 november 2011 om 07:43 #2763
    Sophie
    Bijdrager

    Jemig, ik had ook geen idee dat alcohol zó schadelijk was… Jouw vraag kan ik niet beantwoorden Sandra, geen idee wat het effect is van een paar glazen alcohol. Zou dat ook echt kwaad kunnen? Dat deden wij zelf vroeger toch ook? Vanaf 14 jaar mocht ik zelfs af en toe een glaasje alcohol drinken van mijn ouders.

  • 28 november 2011 om 07:51 #2782
    Sandra vL
    Bijdrager

    Aanvulling op het bericht:

    Jongste comazuiper van Nederland is pas 10 jaar oud
    Comazuipen neemt in ons land schrikbarende vormen aan. Afgelopen week werd een 10-jarig kind opgenomen in het ziekenhuis na een alcoholvergiftiging. Tot dan was de jongste geregistreerde tiener 12 jaar.

    Naar nu blijkt zijn het in 75 procent van de gevallen de ouders die hun comazuipende pubers het eerste glas alcohol geven. Dat maakte de oprichter van de alcoholpoli en kinderarts Nico van der Lely bekend bij de verschijning van het boek ‘Onze kinderen en alcohol’.

    In het buitenland zijn nog jongere kinderen met alcoholvergiftiging opgenomen. Volgens Van der Lely is in Duitsland ooit een kind van 7 in het ziekenhuis beland en in Groot-Brittannië een van 8.

    Bron: Volkskrant http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2672/Wetenschap-Gezondheid/article/detail/3046883/2011/11/23/Jongste-comazuiper-van-Nederland-is-pas-10-jaar-oud.dhtml

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.