Hersengolven tonen autisme aan bij baby’s

  • 29 januari 2012 om 08:22 #327
    Sandra vL
    Bijdrager

    BAARN – Het is mogelijk om autisme veel vroeger te ontdekken dan werd gedacht, schrijft een internationaal team van onderzoekers in Current Biology. Al op een leeftijd van zes maanden is de hersenactiviteit bij baby’s met autisme anders.
    De onderzoekers keken naar de eerste tekenen van autisme bij 104 kinderen van 6-10 maanden. Van de helft was bekend dat ze een verhoogd risico hadden op autisme, omdat ze een broertje of zusjes hebben autisme. De andere helft had een laag risico.

    Oogcontact

    Oudere kinderen met autisme hebben vaak moeite met het maken van oogcontact. Als iemand ze aankijkt, wijkt hun hersenactiviteit af van die van kinderen zonder de aandoening. Daarom lieten de onderzoekers de baby’s foto’s bekijken van mensen die ze aankijken of die juist wegkijken. Door middel van sensoren op hun hoofd werd hun hersenactiviteit gemeten.

    Hersengolven

    Baby’s met een laag risico en baby’s met een hoog risico die later geen autisme bleken te hebben, vertoonden grote verschillen in hun hersengolven bij het bekijken van de verschillende foto’s.

    Kinderen die wel autistisch bleken te zijn, lieten veel kleinere verschillen in hun hersengolven zien. Er waren ook kinderen die wel autisme bleken te hebben, maar toch de ‘normale’ hersenactiviteit vertoonden. Dit hersenonderzoek kan dus nog niet exact voorspellen welke baby’s autistisch zijn.

    Gedrag

    Op dit moment wordt autisme vastgesteld op basis van gedrag. Daardoor is het vaak pas duidelijk dat een kind autistisch is als het al 2 jaar of ouder is. “Ons resultaat laat zien dat er een verband is tussen de hersenactiviteit in het eerste levensjaar en autisme – lang voordat kinderen autistisch gedrag gaan vertonen”, aldus Mark Johnson van de University of London.


    Bron: Nu.nl http://www.nu.nl/gezondheid/2725594/hersengolven-tonen-autisme-bij-babys.html

  • 29 januari 2012 om 17:09 #2993
    Saskia
    Bijdrager

    Naar mijn mening kunnen baby’s wel degelijk autistisch gedrag vertonen. In ons geval werd het pas later herkend. Bij ons kwam de diagnose autisme in (begin) groep 4 en daarna vielen hééééél veel kwartjes op z’n plaats. Veel onverklaarbare “buien” (ook als baby!) werden ineens wel verklaarbaar. :idee:

    Of we met een hersengolfonderzoek beter af geweest zouden zijn weet ik niet. Dat autisme in de familie voorkomt weten we ook pas sinds wij de diagnose van onze zoon kregen. Vroeger werden er geen onderzoeken gedaan, tenzij iemand “gestoord” was. Wellicht hadden we ons wat minder radeloos gevoeld ………, maar of ik alles had willen weten, misschien ook niet. Mijn schoonzusje vertelde me dat zij het best spannend vindt, wetende dat autisme in onze familie voorkomt. :kweenie: Zij en mijn broer hebben (nog) geen kinderen.

  • 29 januari 2012 om 18:11 #2995
    Sandra V.
    Bijdrager

    Als het het goed begrijp kunnen ze dus nog niet met zekerheid zeggen dat je kindje het NIET heeft…maar wel meer kunnen zien of het kindje het wel heeft.

    Het is natuurlijk mooi als autisme zo vroeg mogelijk wordt ontdekt…maar de onzekerheid wordt dus niet altijd weggenomen. Een studie die ze zeker moeten uitdiepen….daar zullen kinderen en ouders dan veel baat bij kunnen hebben.

  • 30 januari 2012 om 08:25 #3005
    Sabine
    Bijdrager

    Zo lees ik het inderdaad ook, dat je in sommige gevallen gelijk duidelijkheid krijgt dat het wél het geval is. Maar dat een negatieve test niet altijd negatief hoeft te zijn.
    Maar ja, dan lijkt alles goed en heb je nog geen zekerheid… In zoverre lost het dus eigenlijk nog niet zoveel op toch? Je kunt dus alleen maar of een slechte uitslag krijgen of in onzekerheid blijven zitten. Een positieve variant zit er niet bij.

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.