‘Ibuprofen verhoogt risico op nierschade bij kinderen’

  • 28 januari 2013 om 08:08 #676
    Sandra vL
    Bijdrager

    AMSTERDAM – Het gebruik van bepaalde geneesmiddelen, zoals ibuprofen en naproxen, kan bij zieke kinderen het risico op nierschade verhogen.

    Het gaat dan met name om zieke kinderen met uitdrogingsverschijnselen door griep of andere ziekten. Dat blijkt uit een studie van de Indiana University School of Medicine.

    Het onderzoek is vandaag gepubliceerd in het Journal of Pediatrics.

    De onderzoekers melden dat bijna drie procent van alle gevallen van acute nierschadiging over een periode van meer dan tien jaar, wordt veroorzaakt door het slikken van niet-steroidale anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s).

    NSAID’s

    In kleine rapporten worden dergelijke geneesmiddelen al gekoppeld aan nierschade, maar deze studie wordt beschouwd als de eerste grootschalige studie naar het aantal gevallen en de impact van acute nierschade veroorzaakt door NSAID’s.

    NSAID’s (non-steroidal anti-inflammatory drugs) zijn ontstekingsremmende geneesmiddelen. Voorbeelden van NSAID’s zijn naxoproxen, ibuprofen en diclofenac.

    Dossiers

    Het onderzoeksteam analyseerde medische dossiers in het Riley Hospital for Children in Indianapolis van januari 1999 tot en met juni 2010. Zij ontdekten 1.015 gevallen waarin patiënten werden behandeld voor acute nierschade, wat de oorzaak hiervoor ook mag zijn.

    Na het uitsluiten van de gevallen waarin de acute nierbeschadiging eventueel zou kunnen worden verklaard door andere factoren, zoals nierziekten, ontdekten de onderzoekers 27 gevallen (2,7 procent) met acute nierschade waarbij de enige oorzaak het toedienen van NSAID’s was.

    In bijna alle gevallen werden de NSAID’s toegediend voordat de kinderen werden opgenomen in het ziekenhuis. Het merendeel van de kinderen waren behandeld met de aanbevolen doseringen.

    Paracetamol

    Onderzoeker Jason Misurac zegt: “NSAID’s beïnvloeden de nierfunctie door een beperkte bloedtoevoer naar bloed-filterende componenten in de nieren, dit suggereert dat de risico’s van de medicijnen groter zijn onder kinderen met uitdrogingsverschijnselen door diarree of braken”.

    “Koorts is normaal tijdens een infectie en op zichzelf niet gevaarlijk. Een alternatief voor NSAID’s zou paracetamol kunnen zijn, maar nog een ander alternatief is helemaal geen medicatie en het lichaam de infectie zelf laten bestrijden”.

    Bron: Nu.nl

  • 30 januari 2013 om 11:03 #4459
    Marjan
    Bijdrager

    Ik ben zowiezo geen voorstander van medicatie gebruik als het niet noodzakelijk is.
    Het is natuurlijk niet de bedoeling dat het onnodig lijden wordt, maar pijnstillers gebruik ik het liefst zo weinig mogelijk, ook bij de kids.

    En als er dan wat aan de hand is kies ik ook voor paracetamol bij de kids.
    Het is niet voor niets dat de NSAIDS niet altijd gebruikt mogen worden, ze werken als bloedverdunner en hebben vaak ook een hoger risico op vervelende bijwerkingen, zit ik niet op te wachten.

    Maar hé, wie wel? 😀

  • 30 januari 2013 om 11:52 #4464
    MaMarieke85
    Bijdrager

    Ook ik ben geen voorstander voor medicijngebruik. Soms is het nodig, maar veel vaker helemaal niet. Ik heb al sinds mijn 14e rugklachten en nadat er in onderzoeken niets werd gevonden adviseerde mijn toenmalige huisarts dat ik maar paracetamol en iboprufen (ja een combinatie van beiden, 2 paracetamol + 1 iboprufen 500 en dat 3 keer per dag) moest slikken. Nou ja daar was ik, en ben ik nog steeds, het niet mee eens! Alleen als ik het even echt heel zwaar heb neem ik pijnstilling, maar het beste werkt toch een warme douche, of een uurtje plat op bed.
    Ook de kleine krijgt alleen iets als het echt nodig is. Hij heeft de eerste 9 maanden medicatie gekregen voor reflux, maar toen ik zelf het idee was dat het beter ging heb ik ook meteen de arts gebeld om te vragen of we mochten stoppen. Paracetamol krijgt hij alleen bij koorts en pijn, en dan vaak alleen maar voor de nacht (hij slaapt zonder pijn en koorts al slecht genoeg…)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.