Kind misdraagt zich omdat… ouder met smartphone bezig is

 • 12 maart 2014 om 08:55 #1077
  Sandra vL
  Bijdrager

  Een derde van de ouders gebruikt zijn smartphone tijdens de familiemaaltijden, dat heeft een onderzoek aan de universiteit van Boston aangetoond. Een eerdere studie bracht al aan het licht dat gebrek aan oogcontact en interactie de band tussen ouder en kroost kan verstoren.

  De onderzoekers aan het medisch centrum van Boston bestudeerden 55 opvoeders, voornamelijk ouders, terwijl ze in een fastfood restaurant met kinderen zaten. Professor Jenny Radesky en haar team hielden stiekem de interacties in de gaten waar steeds een kind jonger dan 10 jaar bij betrokken was. Ze bestudeerden vijf verschillende situaties: ouders die hun telefoon helemaal niet gebruikten tijdens de maaltijd, mama’s en papa’s die het toestel op tafel legden maar eraf bleven, ouders die af en toe naar hun gsm keken, moeders en vaders die het aan het eind van de maaltijd gebruikten en degenen die de hele tijd hun gsm gebruikten.

  Bijna drie kwart van de volwassenen nam zijn telefoon minstens een keer tijdens de maaltijd vast. Meer dan 15 procent deed dit aan het einde van de maaltijd, terwijl hun kinderen nog steeds aan het eten waren. De bestudeerde kinderen wilden weten waarom mama of papa met zijn of haar gsm bezig was. Dit is de eerste studie naar het gedrag van kinderen en het smartphonegedrag van hun ouders. Daaruit blijkt dat de kinderen van de personene die lang bezig waren met zijn gsm, vaker aandacht zochten en zich opstandig gedroegen.

  Uit voorgaande onderzoeken is gebleken dat kinderen, vooral pasgeborenen, oogcontact met hun ouders gebruiken om een band te scheppen. Op deze manier leren ze ook de wereld kennen. De ontwikkeling van taal gebeurt op een soortgelijke manier. Als dit contact beperkt blijft, dan kan dit ontwikkelingsproblemen veroorzaken en de band tussen ouder en kind verstoren. De onderzoekers beweren dat er nog meer onderzoek naar dit onderwerp moet gebeuren.

  Bron: Het laatste nieuws in Belgie

 • 13 maart 2014 om 12:40 #7040
  cindycindy
  Bijdrager

  Gelukkig doe ik dat niet! Tijdens het eten ligt mijn mobiel niet op de eettafel en mijn kind heeft zijn ipod ook ergens ander liggen en de geluiden staan ook uit. Ik vind het belangrijk om tijdens het eten gezellig samen te zijn en te kletsen. Het gebruik van een smartphone hoort hier niet bij!
  Helaas gebeurt dit steeds vaker, wel jammer en vervelend voor kleine kinderen. Zeker in een restaurant, dan hoor je toch gezellig samen te eten en het gezellig te maken?

 • 14 maart 2014 om 09:15 #7044
  Sandra vL
  Bijdrager

  Hier hebben we ook een “apparaten verbod” aan tafel! Geen telefoons, iPads of andere ongein aan tafel als we aan het eten zijn. Dat is juist het moment van eten en luisteren naar elkaar.

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.