Ontslag?!?!

 • 12 januari 2012 om 16:06 #299
  kirby
  Bijdrager

  Bericht verwijderd

 • 12 januari 2012 om 16:24 #2863
  Sandra vL
  Bijdrager

  Hey Kirby,

  Wat ontzettend vervelend meid! Je mag in elk geval nooit ontslagen worden op grond van de zwangerschap. Je hebt zelfs ontslagbescherming tijdens de zwangerschap. Ik heb even de juridsche uitleg voor je opgezocht:

  Ook als zwangere werkneemster heeft u extra ontslagbescherming. Om te voorkomen dat een werkgever een werkneemster die zwanger is zou ontslaan, mag de werkgever het dienstverband niet opzeggen:

   gedurende de zwangerschap
   gedurende het bevallingsverlof, en
   gedurende een periode van zes weken na dit bevallingsverlof

  Het gaat er daarbij niet om of de werkgever daadwerkelijk wist dat de werkneemster op het moment van opzeggen zwanger was. Als bijvoorbeeld uit een verklaring van een arts naderhand blijkt dat de werkneemster zwanger was op het moment van de opzegging, dan kan de werkneemster deze opzegging vernietigen. Daarvoor is een brief voldoende.

  De werkgever mag van de werkneemster die zich beroept op haar zwangerschap een verklaring van een arts of verloskundige verlangen om te kunnen controleren of er daadwerkelijk sprake is van een zwangerschap.

  Net als bij het opzegverbod tijdens ziekte, geldt ook bij het opzegverbod tijdens zwangerschap dat er geen sprake is van een algemeen ontslagverbod. De termen ‘opzegverbod’ en ‘ontslagverbod’ worden nogal eens verward.

  Een voorbeeld.

  Stel dat u zwanger bent terwijl er gelijktijdig binnen de onderneming waar u werkt gereorganiseerd wordt. U heeft binnen het bedrijf een unieke functie die in het kader van de reorganisatie komt te vervallen. Vanwege de beperkte omvang van de onderneming zijn er geen andere passende werkzaamheden of functies die u zou kunnen vervullen.

  Vanwege het opzegverbod tijdens zwangerschap zal uw werkgever waarschijnlijk geen ontslagaanvraag bij het UWV Werkbedrijf indienen. Als het UWV Werkbedrijf een ontslagvergunning zou afgeven, kan uw werkgever deze vergunning niet gebruiken. Hij mag immers uw dienstverband niet opzeggen.

  Wel zou uw werkgever kunnen besluiten om ontslag voor u aan te vragen bij de kantonrechter. Uw werkgever zal daar aanvoeren dat het ontslagmotief niets te maken heeft met uw zwangerschap maar gebaseerd is op de reorganisatie en het vervallen van uw functie. Omdat er bij de kantonrechter geen sprake is van opzegging van uw dienstverband maar van ontbinding kan de rechter besluiten om het ontbindingsverzoek van uw werkgever te honoreren.

  Of de rechter in dit geval daadwerkelijk zal besluiten om uw arbeidsovereenkomst te ontbinden hangt natuurlijk af van alle omstandigheden van het geval. In elk geval is de kans groot dat de rechter u in die situatie een ontslagvergoeding zal toekennen.

  Het komt tot slot regelmatig voor dat een werkneemster aan het eind van haar bevallingsverlof van haar werkgever te horen krijgt dat haar functie is komen te vervallen of haar taken zijn overgenomen door een of meer collega’s. U hoeft hier niet zomaar genoegen mee te nemen. Uw werkgever is in principe verplicht om u na afloop van uw bevallingsverlof weer uw eigen werkzaamheden te laten verrichten. Is hij daartoe, ook na uw aandringen, niet bereid, neem dan contact op met een juridisch adviseur.

  En voor het aflopen van je contract:

  WW-uitkering
  Loopt uw contract af tijdens de zwangerschap, dan kunt u een WW-uitkering aanvragen. U heeft in dat geval recht op ziekengeld in verband met de bevalling. Geef de zwangerschapsverklaring hiervoor zelf af bij de uitvoeringsinstelling.

  Wel vreemd trouwens dat de bond jou niet direct deze informatie kon geven. Ik heb een tijd op pz gewerkt en iedereen weet toch dat een zwangere ontslagbescherming heeft…

  Het is allemaal heel vervelend, maar weet wat je rechten zijn en ga nergens mee akkoord mbt ontslag. Je hebt recht op doorbetaling tot het einde van je contract.
  Het is niet van toepassing of je een proeftijd hebt, nu de directrice heeft aangegeven dat het puur om je zwangerschap gaat zul je elke rechtzaak winnen (dat mag je haar overigens ook wel zeggen). Hoe vervelend het ook is, probeer even aan jezelf te denken. Natuurlijk is dit vervelend voor school, dat je nu ziek bent, maar dat geeft ze niet het recht jou te ontslaan.

 • 12 januari 2012 om 16:36 #2865
  kirby
  Bijdrager

  Dankje Sandra! Voor het meedenken en de informatie.
  Ik heb telefonisch aangegeven bij de directrice dat ik dit zelf ook heel vervelend vind en dat het zo dubbel is als je lichaam aangeeft dit niet aan te kunnen.
  Ze kwam nog met.. Ja maar heb je dan niet veel meer rust als er geen druk voor je is op werkgebied? Ik heb dat toen ook niet ‘toegelaten’ en gezegd dat ik juist altijd veel plezier heb in mijn werk en het ook niet zou willen missen.
  Ja ze zei zelf ook dat ze ging kijken wat ze hiermee kon.. En wat ‘haar rechten’ waren.

  Ik vind t echt een bizarre situatie.. Verwacht morgen iets uit de hoge hoed..omdat ik een tijdelijke aanstelling heb of iets anders dergelijks! Maar als ik bovenstaande lees..kan ik het ook nog aanvechten.

  Wat een toestand… Ik houd jullie op de hoogte!!

  Bedankt Sandra. Liefs Kirby

 • 12 januari 2012 om 16:54 #2866
  Marjolijn-mv-Rik
  Bijdrager

  Ik sluit mij sandra haar reaktie aan ze mogen je om je zwangerschap niet ontslaan. Probeer of je ipv mondeling via de mail je afspraken met de directie kunt vastleggen voor een dossier voor het geval dat,

  Veel sterkte in ieder geval.!

 • 13 januari 2012 om 18:12 #2870
  kirby
  Bijdrager

  Bericht verwijderd

 • 15 januari 2012 om 08:16 #2872
  Saskia
  Bijdrager

  Wat een maf mens zeg….. tja, ze zijn er op deze wereld. Hoe graag je niet langdurig ziek wilt zijn, je zou het er ook even van kunnen nemen…….. 😉 Maar aan de andere kant, is er niemand anders binnen de school, of is er een organisatie boven de school waarmee je duidelijk afspraken op papier kunt zetten? Want zoals ze niet van jou af kan komen, mag zij jou niet zomaar langdurig ziek verklaren. Volgens mij is daar de bedrijfsarts voor ❗
  Groetjes Saskia

 • 15 januari 2012 om 15:07 #2873
  Sandra vL
  Bijdrager

  Ik vind het een vreemde situatie… Ze gaat er dus nu al vanuit dat je voorlopig niet meer terug komt…

  Tja, ik zou er maar vanuit gaan dat je contract niet verlengd wordt en dat je dit ook niet als referentie kunt gaan gebruiken 😉

  Voor nu maar lekker thuis blijven tot jij je beter voelt en zodra je het gevoel hebt dat je wel weer kunt en wilt werken, toch gewoon bellen dat je graag aan het werk wilt hoor. Dan heb jij ook een goed verhaal als je straks op zoek wilt naar een nieuwe baan en kunnen ze je nooit afwijzen omdat je iemand bent die zich zomaar langdurig ziek meldt.

 • 15 januari 2012 om 20:26 #2875
  Diane
  Bijdrager

  Jeetje wat een verhaal! Ik heb zo iets nog nooit gehoord. Wel een hele vreemde situatie. ik snap wel dat de directie graag 1 iemand voor de klas heeft, of in ieder geval continuïteit. Maar ze kan wel aan jou vragen hoe lang je nodig denkt te hebben. Heel raar dat zij dit voor Jou besluit. Verder sluit ik me volledig bij sandra aan. Mocht het weer lukken om aan de slag te gaan, dan zou ik ook weer gaan. Maar je bent zelf natuurlijk wel her belangrijkste en dat kleine mensje in je buik is ook belangrijk. Dus denk ook goed aan jullie allebei.

  Succes

Het onderwerp ‘Ontslag?!?!’ is gesloten voor nieuwe reacties.