Positieve benadering

  • 16 mei 2011 om 18:53 #102
    Sandra vL
    Bijdrager

    Ik heb gisteren weer een nieuw spel uit de hoge hoed getoverd, in een poging het gezelliger te krijgen… Charlotte en Julia hebben ontzettend veel strijd. Ze kunnen niet met en niet zonder elkaar.

    Nu heb ik bedacht dat iedereen tijdens het avondeten iets aardigs moet zeggen dat die dag opgevallen is over de andere gezinsleden. Per gezinslid kun je een punt verdienen door iets aardigs te zeggen. Zeg je er iets lelijks achter aan, dan krijg je een strafpunt (punt aftrek). Je kunt dus maximaal 4 punten verdienen.

    Wat ik verwacht had kwam gisteravond gelijk uit. Julia was aan de beurt en als laatste ging ze iets aardigs proberen te zeggen over Charlotte. Ze zat duidelijk hard te denken en heel oprecht kwam eruit “Sorry Charlotte, ik kan echt niets aardigs bedenken over jou”. Charlotte was duidelijk van plan het spel te winnen en toen zij aan de beurt was stak ze van wal. Tot ze iets aardigs over Julia moest zeggen, dat lukte niet… Als excuus zei ze dat ze de hele dag niet met Julia had gespeeld. Papa en mama hadden gisteravond gewonnen met ieder 4 punten. Iedereen moet wel iets aardigs over Anne-Lieke zeggen, maar zij kan met haar 1,5 jaar natuurlijk zelf nog niet mee doen.

    Vanavond ging het al beter. We hebben allemaal gewonnen! Charlotte en Julia kwamen beide met het feit dat ze zo fijn samen gedanst hadden bij de dansles. Het begin is er… Ik hoop dat ze beter gaan kijken naar dingen die ze leuk aan elkaar vinden, in plaats van altijd dat katten en plagen.

    Of het op langere termijn ook gaat helpen? Geen idee! Maar het is het proberen waard!

  • 16 mei 2011 om 21:50 #1793
    Nienke
    Bijdrager

    Leuk idee! Ik ben benieuwd of het op de lange termijn gaat werken. Hier ook veel strijd hoor! Koen is echt aan het pesten geslagen en Daniël reageert zijn frustraties op Koen af. Soms is het hier echt een soort oorlog in huis. Maar gelukkig gaat het ook heel vaak heel gemoedelijk en gezellig. Tot er 1……..
    Tja. Ik vind jouw idee zeker leuk maar denk dat Koen iets groter moet zijn om mee te kunnen doen. Hij wil spelletjes nog weleens verpesten 😉 .

  • 17 mei 2011 om 11:14 #1794
    Sijhku
    Bijdrager

    Goed bezig Sandra! Leuk dat je nu al merkt dat ze leren om iets positiefs over elkaar te zeggen.
    Zowiezo leuk om onder het eten even bewust aandacht voor elkaar te hebben.
    De jongens hier kunnen over het algemeen heel goed met elkaar maar zitten momenteel ook in een fase waarin ze erg weinig van elkaar kunnen hebben.
    Nu moet ik zeggen dat Luuk een beetje aan het kwakkelen is en dit kost hem veel energie waardoor hij een wat korter lotje heeft.
    Een standaard zin die ik hier dagelijks meerdere keren uitspreek is: denk eraan, wij praten vriendelijk met elkaar….
    af en toe wordt ik er zo moe van hè.
    Een paar weken terug ben ik naar een bijeenkomst van tripple p geweest over positief opvoeden.
    Ik moet zeggen dat ik beroepshalve erg geinteresseerd was wat voor mensen daar op af kwamen en natuurlijk was ik ook inhoudelijk wel nieuwsgierig.
    Het verbaasde me wel voor hoeveel ouders sommige tips/trics ware eye-openers bleken. Ik ben er echt van overtuigd dat je met een positieve en rustige benadering heel veel probleemgedrag voor kunt blijven!

  • 17 mei 2011 om 18:52 #1799
    Sandra vL
    Bijdrager

    @Inge Wat interessant een triple p bijeenkomst! Ik ben altijd geinteresseerd in de verschillende benaderingen van opvoeden. Ik vond het boek “zullen we gewoon weer gaan opvoeden” ook erg interessant en doe nog steeds een poging meer NLP technieken onder de knie te krijgen 😉 .
    Waar staan de drie p’s voor volgens de bijeenkomst?
    Laatst las ik een artikel over de negatieve aspecten van een stoutstoel of op de gang zetten, dat was in de zin van positief opvoeden. Maar die redenering kon ik niet volgen, hier werkt een time out toch echt wel. En ook dit heb ik een positieve draai gegeven. Elk dagdeel kunnen ze een magneetje verdienen met goed gedrag. Als ze zo stout zijn geweest dat ze op de gang hebben gezeten, dan gaat er een magneetje van het bord af. Als ze 10 magneetjes hebben verzameld dan krijgen ze een stickervel. De prijs interesseert ze eigenlijk niet eens zo veel, het is meer de wedstrijd wie het eerste 10 magneetjes heeft. Tja, je verzint maar steeds iets om een positieve benadering te kiezen en toch grenzen te stellen.

  • 17 mei 2011 om 19:10 #1800
    fenne
    Bijdrager

    Leuk idee ook van dat magneetbord! En ook van het elkaar complimenten geven, ik weet niet of Kato daar al aan toe is hoor maar magneten werkt natuurlijk wel. En ja, eigenlijk niet goed natuurlijk maar het competitieelement werkt wel. Ik heb ook ooit wel gehoord van triple t. Is toch gewoon rustig blijven en het positieve benaderen? Ik probeer dat ook wel hoor maar merk dat mijn man en ik niet altijd op 1 lijn zitten. Hij is toch beduidend strenger dan ik en kan ook wel zijn stem verheffen terwijl ik dan denk, doe toch eens rustig! Ik vind dat best wel eens moeilijk hoor! Wij hanteren hier trouwens ook de gang als strafplek maar ik vind dat die ook niet te vaak gebruikt moet worden. Leuk idee dat magneetbord. Waar koop je die dingen?ZOuden ze ze bij de Blokker hebben?

  • 18 mei 2011 om 12:48 #1806
    Sandra vL
    Bijdrager

    @fenne Wij hebben een magnetische planbord van de Leen Bakker dat we ervoor gebruiken. En we hebben nog een hele stapel met leuke gekleurde beestjes magneten die ze dan kunnen verdienen.

  • 19 mei 2011 om 07:00 #1808
    Sijhku
    Bijdrager

    Tripple P staat voor positief pedagogisch programma, even een stukje geknipt en geplakt:
    De aanpak van Triple P is gericht op het veranderen of verminderen van opvoedingsgedrag dat bijdraagt aan het ontstaan van emotionele en gedragsproblemen bij kinderen. Ouders leren gebruik te maken van de dagelijkse communicatie in het gezin om hun kinderen adequaat emotioneel te ondersteunen en hun sociale competentie en probleemoplossend vermogen te stimuleren. De positieve krachten in een gezin en de competentie van ouders worden zo versterkt en risicofactoren verminderd.
    Als je googlet (schrijf je dat zo??) naar triple p dan kun je behoorlijk wat info vinden.

    En dan de ‘naughty chair’.
    Dit is een oplossing uit duizenden, maar…….
    je moet het wel goed toepassen. En dit is de valkuil voor veel mensen. Het probleem is dat een kind er vaak in het heetst van de strijd naar toe gesleept wordt en er dan nog verwacht/geeist wordt dat zo’n kind er braaf en stilletjes gaat zitten.Na een tijd (die vaak niet duidelijk is voor het kind) bepalen ouders dat het kind er weer af mag en dan wordt verwacht dat het ongewenste gedrag over is. En dit is zo jammer want zo werkt het echt niet!
    Een paar tips bij het inzetten van de denkplek zoals ik het zelf noem:
    geef in een korte boodschap aan wat je van het kind verwacht: “Stop met schreeuwen”
    wees consequent in het aantal keren waarschuwen (ikzelf doe het twee x maar als je vier x prettiger vindt doe je dat, als je het maar consequent doet)
    Geef bij de laatste keer waarschuwen aan dat dit de laatste waarschuwing is en als hij/zij doorgaat hij dan naar de denkplek moet. (probeer in deze boodschappen altijd zo neutraal mogelijk te praten, boosheid in de stem is voor een kind vaak aanleiding om er nog een schepje bovenop te doen)
    Laat het kind zelf naar de denkplek lopen, probeer slepen altijd te mijden (zelfs bij mijn mannetje in de peuterpubertijd werkt dit over het algemeen wel. Die pak ik losjes om zijn polsje en dan loopt hij (al schreeuwend…) mee, een uitzondering daargelaten natuurlijk)
    Als je het helemaal mooi wilt doen zet je een wekkertje. Als die afgaat mag het kind zelf weer terug komen. Wij hebben zelfs geleerd om vervolgens geen gesprekje meer aan te gaan maar het kind weer gewoon mee te laten draaien. Een kind weet nml feilloos wat je in het gesprekje gaat zeggen en kan dit nog weer aangrijpen om een discussie te krijgen. Als het gedrag vaker voorkomt kun je wel op een ander moment bespreken wat het wenselijke gedrag is. Je koppelt dan niet terug naar hetgene dat gebeurt is maar schets een nieuwe situatie en bespreekt wenselijke oplossingen.

    Nou, moeder Thereza heeft gesproken, hihi, was even op dreef….

  • 19 mei 2011 om 07:09 #1809
    Nienke
    Bijdrager

    Haha moeder Thereza, bedankt voor de uitleg 😀 . Ik denk dat het heel belangrijk is om inderdaad neutraal te blijven. Emoties pikken die kinderen haarfijn op en dan heb je inderdaad de poppen aan het dansen!

  • 19 mei 2011 om 14:44 #1811
    Sandra vL
    Bijdrager

    Haha, dank je wel voor de uitleg Inge! Goed om te lezen dat wij het strafstoeltje wel goed inzetten, al blijf ik natuurlijk ook een mens en heb ik ook momenten dat ik mijn opvoedidealen even vergeet 😉
    Ik ga zeker nog even verder lezen op internet, het klinkt wel interessant.

  • 19 mei 2011 om 17:52 #1815
    Thamara
    Bijdrager

    Leuk om te lezen dit. VOlgens mij doen we het wel redelijk volgens ‘het boekje’. Maar zo’n beloningsbord lijkt me ook nog wel wat trouwens! Een vriendin van mij had zo’n hele leuke, echt met vakjes en waar je speciale magneetjes op kon doen. Dat zoek ik eigenlijk.

  • 21 mei 2011 om 19:14 #1822
    Ninke
    Bijdrager

    binnen mijn werk passen wij de methode competentiegericht opvoeden toe. Ook geef ik een oudercursus competentie gericht opvoeden! Daarbij komt ook sterk naar voren om te kijken wat een kind al kan en wat hij nog kan leren. Hoe kun je het al aangeleerde gedrag gebruiken bij het aanleren van nieuw gedrag. Klein beginnen en positief insteken!!!

    het tripple P lijkt erop en is zeker een goede methode…. zeker intressant om eens te lezen! NLP is ook nog steeds een aandachtspunt/wens.. haha

    Sandra; super goed dat jullie dit zijn gaan inzetten, vooral dat ze iets positief zeggen over de ander maakt de sfeer aan tafel gezellig, ze zijn op een leuke manier aan het denken over elkaar en kunnen dit overdag ook weer meenemen! super…

    Welke beloning heb je er tegenover staan?

  • 22 mei 2011 om 07:32 #1826
    Sandra vL
    Bijdrager

    @ninke Bij ons doen ze alles nog voor het “winnen”. Dus als het iedereen gelukt is om wat aardigs te zeggen over de andere gezinsleden, dan hebben we allemaal gewonnen. Voor hen is dat goed genoeg 😎

  • 22 mei 2011 om 10:19 #1836
    Nienke
    Bijdrager

    Ik moet eerlijk zeggen dat ik ook mijn vraagtekens heb bij altijd een beloning moeten krijgen. Plassen met een sticker en na 10 een beloninkje. Ik heb het ook gedaan bij Daniël hoor, maar bleef me afvragen of dat het nu is dat je je kind leert dat overal iets tegenover moet staan.

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.