Rommel maken is leerzaam voor kinderen

  • 11 december 2013 om 08:52 #1052
    Sandra vL
    Bijdrager

    Het is misschien een schrale troost voor drukke ouders, maar onderzoek heeft uitgewezen dat rommel maken gezond is voor kleuters. Grijpen, voelen, proeven en rondstrooien van objecten levert een constante stroom aan informatie die het leerproces intens stimuleren.

    “Kinderen doen meer dan rommel maken, ze veranderen voor altijd de manier waarop ze leren.”
    Psychologen aan de universiteit van Iowa voerden een studie uit bij 72 kinderen van 16 maanden oud. Ze kregen elk 14 dingen, waaronder confituur, kaas, chocoladesaus en havermout, voorgeschoteld om te testen hoe gemakkelijk ze de korte, verzonnen benamingen (zoals ‘kiv’ of ‘dax’) konden aanleren. Een minuutje later kregen ze dezelfde objecten in een andere vorm, met als opdracht alles te identificeren.

    Leerzaam
    De kleintjes die voor de grootste chaos zorgden, waren opvallend beter in het leren en onthouden van de woorden. “Het lijkt misschien alsof kinderen niet veel meer doen dan spelen wanneer ze eten rondstrooien vanuit hun hoge stoel, maar ze halen effectief informatie uit deze acties, kennis die ze later nog goed kunnen gebruiken”, verklaart dokter Larissa Samuelson.

    Rommel
    Het experiment demonstreert volgens het team hoe dit rommelige enthousiasme om te ontdekken de opbouw van een vroege woordenschat en meteen ook de verdere cognitieve ontwikkeling ondersteunt. “Kinderen doen meer dan rommel maken, ze veranderen voor altijd de manier waarop ze leren”, klinkt het besluit.

    Deze link tussen chaos en prestaties zou overigens ook overeind blijven in het volwassen leven. Mensen met een rommelige werkplaats zouden namelijk productiever zijn omdat chaos ervoor zorgt dat je het takenpakket voor je neus eerst vereenvoudigt.

    Bron: Het laatste nieuws uit België

  • 11 december 2013 om 09:34 #6790
    MaMarieke85
    Bijdrager

    Ik vind 16 maanden een beetje jong om een kind een kleuter te noemen. Gabriël zei naast mama, papa en bal nog niks toen hij 16 maanden was. Hij maakte babygeluiden en verzon ook geen eigen woordjes. Maar goed 😛
    Rommel maken kan ook Gabriël ontzettend goed en hij wil graag weten hoe iets heet. Hij heeft woorden wel al lang opgeslagen, ondanks dat hij nu sinds 2 maanden ongeveer “pas” begint met praten. Ineens is er een waterval van woordjes, ook van langer dan een paar maanden geleden.
    Maar ja, grappig zulke onderzoekjes 🙂

  • 11 december 2013 om 10:33 #6791
    Sandra vL
    Bijdrager

    Haha, heb je goed. 16 maanden is een peuter! Het artikel komt uit Belgie en daar noemt men een kind van 16 maanden een kleuter. Ik heb verzuimd om het aan te passen 😉

  • 11 december 2013 om 15:54 #6792
    MaMarieke85
    Bijdrager

    Haha 😆 lui hoor van jou 😉 hihi
    Wist niet dat dat zo was in België, daar slaan ze peuter dus helemaal over? 😛

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.