Studie: tv-kijken helpt peuters niet bij taalontwikkeling

 • 25 februari 2014 om 20:24 #1074
  Sandra vL
  Bijdrager

  Educatieve televisieprogramma’s helpen kinderen niet bij het leren van nieuwe woorden. Zo blijkt uit een Amerikaanse studie die in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Research In Child Development’ verscheen. Uit het onderzoek blijkt dat interactieve communicatie belangrijk is bij de taalontwikkeling van peuters.

  Om na te gaan welke methode het beste is om nieuwe woorden te leren, verdeelden onderzoekers 36 tweejarige peuters in drie verschillende groepen. De eerste groep had enkel rechtstreekse conversaties, de tweede communiceerde via videochat, zoals bijvoorbeeld Skype, en de derde groep keek naar een educatief televisieprogramma.

  Daaruit bleek dat de kinderen enkel nieuwe woorden leerden via de eerste en tweede methode. “Een taal leren via een televisieprogramma blijkt moeilijker te zijn omdat er geen sociale interactie is”, aldus onderzoekster Kathy Hirsh-Pasek van de Temple University in Philadelphia. “Je kinderen voor een scherm zetten, bevordert hun taalontwikkeling dus niet.”

  Bron: Het laatste nieuws van Belgie

 • 26 februari 2014 om 07:15 #7024
  MaMarieke85
  Bijdrager

  Nou dan heb ik een heel bijzonder kind dat hij wel dingen leert van tv…
  Daarnaast praat ik natuurlijk ook met hem, maar hij is al met woorden gekomen die ik nooit had gezegd, die hij had gehoord op tv…

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.