Superfoods wel of niet aan kinderen geven?

 • 20 mei 2014 om 07:15 #1103
  Sandra vL
  Bijdrager

  De laatste tijd is er in de media veel te doen over Superfoods. Nergens vind ik iets terug over superfoods geven aan kinderen of dat wel of niet aan te raden is. Wij ontbijten elke morgen met een bakje biologische kwark met glutenvrije muesli. Daarin doe ik een eetlepel chiazaad en een theelepeltje lijnzaad, ook bij de kinderen. Ook eten de kinderen graag een handje gedroogde moerbeien.

  Wat is jouw professionele mening over dergelijke superfoods voor kinderen Monique?

 • 20 mei 2014 om 21:45 #7246

  ik vind het lastig om hier een duidelijk antwoord op te geven. Maar toch ga ik het proberen:

  Superfoods zijn voedingsmiddelen waarin die gemiddeld tot hoge concentraties aan gezonde voedingsstoffen bevatten. In veel gevallen denk ik ook dat ze een toegevoegde waarde kunnen hebben voor onze gezondheid.

  Maar… ik wil hier wel een aantal kanttekeningen bij plaatsen:

  * Veel van deze producten kwamen kleinschalig in de natuur voor. In Mexico of Guatemala (chiazaad), in Tibet (Gojibessen) , in Peru (quinoa) etc.. Door de enorme vraag die er gecreëerd is door slimme marketing, moet er grootschaliger verbouwd worden. Dit kan op den duur tot gevolg hebben dat de grond waarin verbouwd wordt, minder vruchtbaar is met als gevolg dat ook de superfoods op den duur minder voedingsstoffen gaan bevatten.

  * Uiteindelijk is het het beste (zowel voor ons als voor het milieu) om zoveel mogelijk voedingsmiddelen te eten die in onze eigen omgeving verbouwd worden. Voor het milieu omdat deze niet de halve wereld over getransporteerd hoeven te worden, voor ons omdat lokale (en seizoensgebonden) producten het beste bij onze constitutie passen.

  * Het is moeilijk controleerbaar of deze producten niet bespoten zijn met allerlei pesticiden. Laatst dook er bijvoorbeeld een verhaal op over de Goji-bes die oorspronkelijk uit Tibet en Mongolië komt. De goji-bessen die in Nederland terecht komen zijn 95% uit China afkomstig. En laat China nou net een land zijn dat bekend staat om de slechte wetgeving rondom pesticiden etc..

  * Superfoods worden meestal in poeders of gedroogde vorm verkocht. Dit gaat ten koste van heel wat voedingsmiddelen. Daarom ben ik zelf meer fan van vers fruit.

  * Daarnaast zijn ze niet goedkoop. (En het valt mij steeds op dat de mensen die superfoods promoten bijvoorbeeld dmv gratis e-books, daarnaast ook vaak een webwinkel hebben waar ze deze superfoods verkopen).

  * Er word nadruk gelegd op de gezonde stofjes in superfoods, maar er is weinig onderzoek gedaan naar de minder goede stofjes. Zo zouden vele van de verkochte goji-bessen geen echte goji-bessen, maar een ander soort bes. En deze zou een giftige stof bevatten (atropine). Ook bijvoorbeeld chiazaad schijnt een aantal negatieve werkingen te hebben (bloedverdunnende werking, allergische reactie). Daarnaast word de omega 3 waarom chiazaad met name geroemd word, maar moeizaam door ons lichaam omgezet naar EPA en DPA (de vetzuren die wij als mens nodig hebben).

  Zelf geef ik mijn kind, op af en toe een paar moerbei bessen na, eigenlijk geen superfoods. Omdat ik twijfel of deze voedingsmiddelen nou echt iets toevoegen. Daarnaast ben ik naar bijvoorbeeld goji-bessen echt een beetje argwanend geworden.

  Wel zijn er bijvoorbeeld ook (h)eerlijke Nederlandse superfoods te krijgen. Dit zijn producten met bijna dezelfde hoeveelheid aan vitaminen, mineralen, antioxidanten, omega 3 etc… Voorbeelden hiervan zijn: broccoli, boerenkool, avocado en haring. Maar ook bijvoorbeeld appels.

  Als ik voor mijn kind kook, dan gaat mijn voorkeur echt uit naar deze producten (liefst wel biologisch, omdat je er dan meer voedingsstoffen in zitten).

  Overigen wil ik hiermee niet zeggen dat ik superfoods af raad. Maar meer dat ik het gewoon niet zo goed weet, omdat er ook nog heel veel niet bekend is. En als ik dan luister naar mijn onderbuikgevoel dan kies dan zelf liever voor veilig, bekend en lokaal.

  Dus af en toe een handje moerbei bessen? Prima! Wissel ze af met rozijnen, krenten, pompoenpitten, zonnebloempitten of vers fruit Chia zaad in de yoghurt? Prima, maar ik zou het zelf niet dagelijks doen.

  Nog een tip betreffende de lijnzaad: hier zit omega 3 in, wat op zich heel gezond is. Echter deze oxideert heel erg snel. Als je gemalen lijnzaad koopt, dan is de omega 3 a; geoxideerd. Dit is niet gezond voor je lijf. Het beste is om hele lijnzaad te kopen en deze zelf te malen voor gebruik. Maar… daar moet je maar tijd voor hebben. 😉

 • 23 mei 2014 om 16:10 #7247
  Sandra vL
  Bijdrager

  Dank je wel voor je uitgebreide antwoord! Variatie en alles met mate is denk ik het beste 🙂 Wij zijn groot fan van broccoli, boerenkool en appels. Je vergeet dat vaak tot de superfoods te rekenen.

  Wat ik met name lastig vind met kinderen, is het feit dat ze vaak zulke moeilijke eters zijn. Onze oudste lust echt vrijwel alles, van baby af aan. De middelste was kieskeurig en de jongste is werkelijk dramatisch… die lust echt vrijwel niets. En dat terwijl ze toch alle drie op dezelfde manier groot gebracht worden. En zeker de jongste ziet ons allemaal toch met smaak eten, maar zien eten doet haar niet eten. Haar weerstand is ook echt het minst van de drie, maar zij krijgt ook verreweg de minste vitaminen en mineralen binnen. Broccoli en appels vindt ze gelukkig wel lekker. En courgette spaghetti met zalmsaus is haar lievelingseten, dat dan weer wel 😀 Maar ja, dat kunnen we niet iedere dag eten en ik ben fan van variatie.

  Wat ik ermee wil zeggen, is dat ik blij ben met een lepeltje chiazaad en lijnzaad in de kwark van de middelste, omdat zij de 200 gram groenten en 2 stuks fruit negen van de tien keer niet haalt. Dan hoop ik dat het een aanvulling is om voldoende vitaminen en mineralen binnen te krijgen. De jongste lust uiteraard niets van dit alles en ontbijt met brood (zonder e-nummers) en chocoladepasta van de biologische winkel, tja….

 • 25 mei 2014 om 06:30 #7248
  MaMarieke85
  Bijdrager

  Wij gebruiken geen superfoods (nou ja wel brocolli etc 😉 ), maar lees dit topic wel even mee.
  Vooral mbt het moeilijke eten.
  Mijn monster (2,5 jaar) eet ongeveer 1-2 keer per week zijn warm eten/avondeten. Hij lust wel graag fruit, voornamelijk bananen en bosbessen, maar lust ook andere soorten fruit. Groenten eet hij het liefst alleen maar ‘snacktomaatjes’. En boterhammen wil hij alleen met chocopasta. Hij eet wel bruin brood en over boter doet hij ook niet moeilijk, maar goed… Nooit een goede eter geweest ook, begon al met de flesvoeding en naar mijn idee eet hij nu goed.
  Ik hoop nog steeds dat het maar een fase is 😉 ik ben zelf een goede eter, maar mijn vriend is best moeilijk, en niet alleen door zijn glutenallergie 😛

 • 26 mei 2014 om 13:47 #7249

  Hier heb ik een bij fasen lastige eten. Het ene moment eet hij alles wat hem voorgeschoteld word. Het andere moment alleen crackers met boter en appelmoes. : :kweenie:
  Daarnaast lust hij geen rauwkost (sla, tomaat, komkommertjes) dus om te zorgen dat hij voldoende groenten binnen krijgt, begin ik al tijdens de lunch met het geven van groenten.

  Hij is een enorme vis liefhebber, dus vaak geef ik hem tonijn met avocado. Dat prak ik en dan op een cracker. Vind ie heerlijk. De avocado kan je ook prakken met een gekookt eitje, zalm, zonnebloempitten etc..
  Ook een omelet gevuld met ui, courgette, tomaat, champignons etc… doet het hier goed. En nog beter als ik de groenten rasp.

  Andere dingen die hier goed werken zijn:
  – Soep: grote pan kip met heel veel groenten en wat biologische bouillon of een pakje bio tomatensaus van de albert heijn met daaraan water, heel veel groenten en soepballetjes van rundvleesgehakt. Helemaal als ik het wat fijnmaal met de staafmixer dan eet hij het goed. Dit gaat er bij hem eigenlijk altijd wel in. En het is gelijk een goede manier om veel groenten binnen te krijgen.

  – Muffins: van eieren, banaan, appel, rozijnen, boekweitmeel, amandelmeel, kokosolie. En dan een hele berg geraspte wortel er doorheen. 😀 Heel makkelijk om te maken en… nog lekker ook. Door alle fruit zijn ze ook best zoet. Mijn zoon is sowieso niet gewend aan het eten van suiker, dus hij vind het heerlijk.

  En Sandra, ik begrijp heel goed dat je ze wat superfoods geeft hoor. Ongezond is het zeker niet en als je op die manier wat goeie voedingsstoffen binnen krijgt, dan is het alleen maar fijn!

 • 27 mei 2014 om 18:26 #7250
  Sandra vL
  Bijdrager

  Haha, ik hoop al 4,5 jaar dat het een fase is Mamarieke 😉 Het komt vast goed op een dag.

  @monique Die tip van avocado geprakt met tonijn of zalm ga ik onthouden. Geen idee of ze het lust, maar ik in elk geval wel! Voor de rest ben ik bang dat ze het allemaal niet lust, aaaargh! Ze lust wel graag tomaten en komkommer dus die geef ik vaak bij de maaltijd. Maar ze lust geen sla, ei, niets met sliertjes (dus geen ui of prei), beslist geen soep, niets met paddestoelen / champignons. Ik geloof dat ik sneller klaar ben als ik opschrijf wat ze wel lust ipv wat ze niet lust 😉 Nu heb ik het dus over onze jongste diva.

 • 27 mei 2014 om 19:47 #7251

  Jeetje… dat is echt wel lastig!
  Hier werken de sliertjes overigens ook niet. Als hij 1 sliertje tegen komt dan word vervolgens de hele maaltijd afgekeurd… Vandaar dat ik ook de soep even met de staafmixer fijn maal.

  En de muffins ga je er bij haar ook niet in krijgen denk je?
  Een groene smoothie gaat dan vast ook niet werken.. 😉 Zou op zich ook een goed alternatief zijn, dan krijgt ze iig haar groenten binnen.. Maar ik weet dat dat hier thuis ook niet werkt!
  Heeft ze voorkeur voor zoet of hartig?

  Ik geef elke dag een Animal Parade vitamine pil. Ravi ziet dat als snoepjes (omdat hij verder natuurlijk helemaal geen snoepjes krijgt). Maar ze zijn echt wel lekker. En… een goede aanvulling op de dagelijkse voeding. Natuurlijk wil je het liefst dat je kind voldoende groenten en fruit eet, maar als dat niet lukt dan is aanvulling via een vitaminenpil wel handig. Animal Parade is een hele goeie. Zonder suikers en met echte stukjes groenten en fruit en gekleurd met fruitstofjes.

 • 28 mei 2014 om 06:20 #7252
  MaMarieke85
  Bijdrager

  Hier ook Sandra…
  Meneer eet geen vis/vlees/ei… Alleen af en toe zeer bewerkt vlees (knakworst/rookworst of een plakje gekookte worst). Er gaat soms wel per ongeluk wat gehakt in als ik bijvoorbeeld dat in een saus heb geruld 😛
  Avocado vond hij als baby erg lekker en nu wil hij er niks van hebben. Ach ja ik doe mijn best he, net zoals alle mama’s denk ik haha!
  Gisteren heeft hij wel gegeten, macaroni (dat moeten dan wel penne of fusili zijn) met tomatensaus (en dan dus echt alleen geruld gehakt, tomaten en wat kruiden). Kleine boef 😉
  Ik heb gister eens minder gezoete cake gemaakt, was heel lekker! Heb er wel vanillesuiker in gedaan, maar normaal doe ik dat en dan ook nog gewone suiker of honing. Glutenvrij meel, met bosbessen, appel, ei, een beetje zonnebloemolie en een beetje vanillesuiker. Viel erg in de smaak, ook bij de mannen 🙂

 • 28 mei 2014 om 06:54 #7253
  Sandra vL
  Bijdrager

  Ik geef de kinderen ook een vitamine pil ter aanvulling. Ik heb de pillen voor kinderen van het Kruidvat, daar is 1 soort die zonder kunstmatige kleur- en zoetstoffen is. Ik heb ooit een artikel ergens gelezen dat de pillen van het Kruidvat kwalitatief nog beter zijn dan de dure merken als Davitamon. En ik wil perse een pil zonder kunstmatige kleur- en zoetstoffen. Met drie kinderen die elk 2 pillen nemen bij het ontbijt is deze prijstechnisch ook aantrekkelijk 😉

  Muffins lust Anne-Lieke wel graag, als ik niet overdrijf met de hoeveelheid Tuttifrutti 😉 Als ik er een berg wortel in verstop, dan ben ik bang dat ik ze allemaal zelf op mag eten.

  Aan de ene kant vind ik het wel prima en denk ik “op een dag gaat ze echt wel eten”, aan de andere kant maak ik mij soms zorgen over de hoeveelheid vitaminen en mineralen die ze binnen krijgt. Het is niet voor niets dat zij binnen dit gezin het meest verkouden en ziek is. Aan de andere kant is dat ook omdat ze de jongste is en nog weerstand op moet bouwen. Ik heb gewoon het gevoel dat haar weerstand zou verbeteren als ze gezonder zou eten. Ze is gek op koek en snoep (wat ze maar heel weinig krijgt), maar blokjes kaas en snack tomaten doe je haar ook een groot plezier mee. En ze eet wel elke dag een handje verse noten, wat ook heel gezond is.

 • 28 mei 2014 om 21:41 #7254

  Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik hem ook wel eens voor de Ipad zet met een filmpje. En dan lepel ik heel snel grote bergen groenten naar binnen…. Gewoon om het gemiddelde weer omhoog te krijgen! 😎

  De wortel proef je eigenlijk niet. Wel fijnraspen. Het maakt het geheel juist wat sappiger, maarja… ik weet natuurlijk niet of het bij jou gaat werken.

  En ja…. ze hebben de groenten en fruit en eiwitten wel nodig om weerstand op te bouwen. Maar je kunt ze niet forceren. Want als je er teveel nadruk op gaat leggen, werkt het meestal averechts..

  En Marieke, jouw cake klinkt lekker!

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.