‘Vaccineer kwetsbaar kind tegen rotavirus’

  • 16 januari 2013 om 08:33 #673
    Sandra vL
    Bijdrager

    UTRECHT – Kinderen die te vroeg of te licht geboren zijn en kinderen met aangeboren afwijkingen moeten gevaccineerd worden tegen het rotavirus.

    Daarvoor pleit kinderarts en epidemioloog Patricia Bruijning-Verhagen van het UMC Utrecht.

    Ze deed 5 jaar lang onderzoek in vier ziekenhuizen en ontdekte dat deze kwetsbare kinderen vaker opgenomen worden met het virus, dat ernstige diarree veroorzaakt. Sommige kinderen gaan er zelfs aan dood.

    Ideaal zou Bruijning-Verhagen het vinden als het vaccin tegen het rotavirus in het rijksvaccinatieprogramma werd opgenomen en alle kinderen het dus zouden krijgen, maar dat is duur. Daarom pleit ze ervoor om in ieder geval wel kinderen uit de risicogroepen in te enten. Dat moet dan gebeuren voordat ze 8 maanden zijn.

    Vaccinatiebeleid

    Bruijning-Verhagen heeft de resultaten van haar onderzoek inmiddels voorgelegd aan de Gezondheidsraad, die minister Schippers (Volksgezondheid) adviseert over vaccinatiebeleid.

    Mocht die besluiten dat kwetsbare kinderen inderdaad dienen te worden ingeënt tegen het rotavirus, dan kan dat via het rijksvaccinatieprogramma of via kinderartsen.

    Zorgbehoefte

    ”Het gaat om kinderen met een grote zorgbehoefte, die in de eerste maanden van hun leven allemaal wel vaker bij een kinderarts komen. Daarom zou rotavirusvaccinatie ook heel goed via hen georganiseerd kunnen worden”, stelt de onderzoekster.

    Alle kinderen komen met het rotavirus in aanraking, maar niet iedereen wordt er ziek van. Uitdroging door de diarree is vaak de reden van ziekenhuisopname. Daar wordt dan vocht toegediend. Jaarlijks worden in Nederland bijna 5000 kinderen in het ziekenhuis opgenomen met het virus, becijferde de onderzoekster. Ze promoveert donderdag op haar bevindingen.

    Bron: Nu.nl

  • 18 januari 2013 om 18:20 #4454
    Sandra V.
    Bijdrager

    ik ken 2 kinderen die met het rota-virus in het ziekenhuis hebben gelegen en beiden hebben een moeizame start van hun leventjes gehad. Ik ben er dus wel een voorstander van…deze kinderen kunnen best wat extra bescherming gebruiken..

  • 30 januari 2013 om 11:14 #4461
    MaMarieke85
    Bijdrager

    Ik ben blij dat mijn kleine dit virus niet heeft gehad. Hij is geboren na 32w5d zwangerschap door nog onbekende oorzaak. Maar ik vind het zeker goed dat ze extra goed kijken naar de kindjes die toch net wat gevoeliger zijn voor dit soort virussen. Ik zie geen kwaad in inenten, dus ben hier wel voor :goedgedaan:

  • 30 januari 2013 om 11:49 #4462
    Marjan
    Bijdrager

    Die kleintjes hebben al zo weinig weerstand, dus daar lijkt me enten alleen maar goed.
    Mijn zoontje heeft ook zijn eerste entingen een maand eerder gehad dan zou moeten omdat er op dat moment een kinkhoest epidemie bij ons in de regio heerste. Dat risico wil je toch niet nemen?

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.