‘Vaker vroeggeboorte bij snel opeenvolgende zwangerschappen’

 • 10 juni 2014 om 19:05 #1110
  Sandra vL
  Bijdrager

  Als vrouwen snel achter elkaar zwanger worden, neemt de kans op een vroeggeboorte sterk toe. Dat beweren Amerikaanse wetenschappers in een nieuwe studie.

  Ongeveer één op de vijf vrouwen die binnen een jaar na de geboorte van een kind opnieuw zwanger wordt, krijgt te maken met een vroeggeboorte.

  Als er een periode van minimaal achttien maanden tussen de twee zwangerschappen zit, is de kans op een vroeggeboorte slechts 7,7 procent.

  Tot die conclusie komen Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift BJOG.

  Jaar
  De wetenschappers baseren hun bevindingen op medische gegevens over bijna 500.000 zwangerschappen van Amerikaanse vrouwen, die binnen zes jaar twee kinderen kregen.

  Ze onderzochten of het tijdstip van de tweede bevalling werd beïnvloed door de lengte van de periode die tussen de zwangerschappen zat.

  Bij vrouwen die minder dan 18 maanden na de geboorte van een kind opnieuw zwanger waren geworden, bleek de tweede baby relatief vaak voor week 37 te worden geboren.

  Wanneer de periode tussen de twee zwangerschappen korter was dan een jaar, bleek de kans op een vroeggeboorte zelfs 20,1 procent te zijn.

  Advies
  Volgens hoofdonderzoekster Emily DeFranco zouden de resultaten van de studie breed moeten worden uitgedragen om het aantal vroeggeboortes terug te dringen.

  Ze vindt dat artsen vrouwen actief moeten wijzen op het risico van twee snel opeenvolgende zwangerschappen. Een periode van achttien maanden tussen twee zwangerschappen is volgens haar aan te raden.

  “Het aantal vroeggeboortes in de hele wereld kan worden verminderd door vrouwen het advies te geven om genoeg tijd te nemen tussen zwangerschappen”, aldus DeFranco op nieuwssite EurekAlert.

  Bron: Nu.nl

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.