Voedselzandloper

  • 1 februari 2014 om 08:47 #1072
    Sandra vL
    Bijdrager

    Zoals jullie weten ben ik altijd erg bezig met gezonde voeding. Voor Sinterklaas heb ik het boek van de Voedselzandloper gekregen. Ik heb het meegenomen in de Kerstvakantie en gelezen. Een eye opener en schokkend tegelijk. Het boek legt een verband tussen heel veel ziekten, veroudering en voeding. Alles is onderbouwd met goede wetenschappelijke onderzoeken. De schrijver en arts legt ook uit wat het verschil is tussen verschillende wetenschappelijke onderzoeken, dat niet elk onderzoek betrouwbaar is en hoe je daar onderscheid in kunt maken.

    Als je gaat eten volgens het boek wordt je fitter, val je af en heb je minder kans op bepaalde ziekten, aandoeningen en veroudering. Klinkt interessant, maar het betekent ook al je gewoonten op de kop zetten.
    Ik ben bijvoorbeeld gek op pasta en rijst en als we dat niet eten zit er meestal wel aardappel in het gerecht. Alle drie deze dingen worden afgeraden. Het is allemaal te vervangen door andere dingen, maar het zet wel je gewoonten op de kop.

    Ik ben iemand die er of voor gaat of niet aan begint. Ik heb besloten ervoor te gaan en heb een aantal weken terug de knop om gezet en ben volledig volgens de aanbevelingen van het boek gaan eten. Ik voel mij echt nu al fitter en zit beter in mijn vel! Ik ben nog wat afgevallen en dat was op zich niet eens de bedoeling. Het vraagt wel veel energie en geld vind ik. De producten die je nodig hebt zijn veelal te koop bij de reform winkel en zijn enorm prijzig. De recepten kosten ook flink veel tijd. Ik sta tegenwoordig bijna elke dag een uur in de keuken voor de avondmaaltijd en ook de andere maaltijden kosten meer tijd. Nu denk ik wel dat dit beter wordt. Ik moet de slag te pakken krijgen, moet ervaren wat wel en niet lekker is en een modus vinden die ook op de lange termijn goed vol te houden is. Ik wil de teugels wel iets laten vieren. Voor mij werkt het om eerst te ervaren hoe het is en dan te bepalen wat ik wel en niet wil.

    Kent iemand hier het boek en hebben jullie het gelezen?

  • 1 februari 2014 om 13:48 #6928
    MaMarieke85
    Bijdrager

    Ik ken het niet, maar wauw wat knap dat je dat doet zeg. Ik ben eigenlijk nooit echt op zo’n manier bezig met eten eigenlijk. Ik vind het wel belangrijk dat we afwisselen en dat er bijvoorbeeld altijd groenten bij de maaltijd zit.

    Mag ik vragen welke producten het dan zijn waarmee je rijst, aardappelen en pasta zou moeten vervangen? Wij zijn voor de avondmaaltijd zowiezo wel enigszins gelimiteerd door glutenallergie/intolerantie van mijn vriend. Maar eten daardoor bijvoorbeeld wel vaak aardappelen.

    Ik vind het wel interessant, maar vind het vaak heel snel “te ver” gaan voor mijn gevoel. Ook hebben wij hier helemaal niet te maken met enige vorm van overgewicht, wat ik toch wel vaak een terugkerend onderwerp vind in veel van dat soort boeken. Wij zouden juist wel wat mogen aankomen ๐Ÿ˜‰ maar niet door ongezond te eten natuurlijk.

  • 3 februari 2014 om 07:57 #6945
    Sandra vL
    Bijdrager

    Rijst kun je vervangen door Quinoa.
    Pasta kun je vervangen door groenten. Zo kun je lasagnebladen maken van koolraap of knolselderij. Sliertjes maken van courgette met een spirelli.
    Aardappel kun je vervangen door bonen, zoete aardappel, pastinaak, koolraap of knolselderij. Tofoe kan ook. In ovenschotels kun je meestal heel eenvoudig de aardappelen vervangen door witte bonen.

    Ik hoef trouwens ook echt niet meer af te vallen. In de afgelopen twee jaar ben ik totaal 16 kilo afgevallen. Ik ben nu lichter dan dat ik Wiljo leerde kennen :). Er hoeft nu echt niet meer af, dus ik doe het puur voor de gezonde voeding om gezond en fit te blijven.

    Het is nu nog een beetje een zoektocht naar wat ik wel en niet wil eten. Alhoewel Kris Verburgh de meeste bewering goed onderbouwd zijn, zoeken mensen altijd een stok om mee te slaan. De zwakke punten die nu steeds aangehaald worden, is het feit dat Kris havermout adviseert en spelt afraadt, terwijl dat vergelijkbaar zou zijn. Hij raadt sojamelk aan, terwijl daar ook keerzijden aan zitten. En je mag geen yoghurt of kwark, dat laatste heeft hij inmiddels terug gedraaid – magere kwark mag wel.
    Ik heb gisteren speltbrood gegeten en dat is mij niet lekker gevallen. Dus alhoewel ik van mening ben dat spelt wel zou moeten kunnen, kan ik er dus wel een cracker van eten maar niet een aantal boterhammen.
    Ik gebruik ongezoete amandelmelk, dan heb je ook geen discussie over de soja. Ik eet wel magere kwark. En zo ben ik dus zoekende naar waar ik mij fit en goed bij voel ๐Ÿ˜€

    Voor de kinderen maak ik nu trouwens elke dag verse Yoki. Super lekker en heel gezond. Van diepvriesfruit met amandelmelk een klein scheutje granaatappelsap en een paar druppels stevia. Even in de blender en je hebt een heerlijk zoete beker met gezonde Yoki drink.

  • 3 februari 2014 om 08:56 #6950
    MaMarieke85
    Bijdrager

    Oh ja dat zijn natuurlijk opties. Van Quinoa had ik nog nooit gehoord, maar misschien wel eens “leuk” om op te zoeken en te gebruiken. Ik heb na even wat zoeken op google ook gevonden dat het geen gluten bevat (raar dat dat op bijvoorbeeld de voedingscentrum website er niet bij staat…). Bonen en peulvruchten had ik inderdaad ook al eens van gehoord dat je die ook kan gebruiken in plaats van aardappel/pasta/rijst.
    Nou ik hoop dan dat je niet meer afvalt, maar wel lekker gezond en fit blijft natuurlijk ๐Ÿ˜‰
    Goed toch dat je zo zelf zoekt naar wat is wel en wat is niet fijn ๐Ÿ™‚
    Het ene lichaam verdraagt het ene nu eenmaal beter dan het andere ook. Als er iets is wat ik leer hier door het koken voor iemand met darmklachten is dat het wel ๐Ÿ˜‰
    Ook hier dus wel altijd zoektocht hoor naar lekker veelzijdig en gezond eten. Het sluipt er snel in dat je vaak hetzelfde eet. Nu ik steeds meer geleerd heb gaat dat ook steeds beter.
    Gisteren heb ik gluten en ei-vrije cakejes gemaakt, als ik kokosmelk had gehad waren ze ook nog lactose/melk-vrij geweest ๐Ÿ˜‰ het gaat me steeds beter af. Nu nog een nieuw huis en nieuwe keuken om me nog beter te kunnen uitleven haha!
    Maar goed nu wijk ik een beetje af ๐Ÿ˜›

  • 3 februari 2014 om 12:47 #6951
    Sandra vL
    Bijdrager

    Haha, op naar de nieuwe keuken ๐Ÿ˜‰

    Ik heb het weekend deze cakejes gemaakt:

    Superfood-cakejes met gojibessen, chiazaad en amandelmeel

    Dit is een heel lekker en gezond cakeje.

    3 handen tutti-frutti
    75 gr boter of kokosolie (of een mix)
    2 flinke biologische eieren
    beetje Keltisch zeezout
    1 tl bakzout (natrium-carbonaat)
    eetlepel geweekte goji bessen
    1 el chia zaad*
    150 gr amandelmeel

    Bereiden:

    – Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden
    – Hak de tutti-frutti behoorlijk fijn, zeker als je paleo-baby mee eet.
    – doe de tutti-frutti in een kom en roer de zout en bakzout (meer over bakzout) erdoor
    – dan de goji bessen en chiazaad erbij
    – eieren er door roeren
    – olie/boter erdoor (ik smelt het meestal even, maar zorg dat het niet te heet is als je het erbij giet, anders stolt het ei!)
    – op het laatst meng ik amandelmeel erdoor tot het de substantie van een goed cakebeslag heeft. Ik schat 150 gr.
    Schep het beslag in muffinvormpjes, mini-quiche-vormpjes of maak er koekjes van. Het is ook erg geschikt als taartbodem. Voor een zomerse taart hoef je er dan alleen wat vers (rood) fruit op te doen. Eventueel Heleens custard er tussen!

    In de voorverwarmde oven (180 graden) en 12-15 min bakken tot ze mooi bruin zijn.
    Even afkoelen en smullen maar weer!!!

    Volgens mij is deze ook helemaal glutenvrij, toch? Vandaar dat ik ‘m even post ๐Ÿ™‚

  • 3 februari 2014 om 14:39 #6953
    MaMarieke85
    Bijdrager

    Klinkt goed zeg! En ja voor zover ik kan zien helemaal glutenvrij ๐Ÿ˜‰
    Wel apart om te zien dat zowel chiazaad als ei wordt gebruikt. Voor zover ik weet kan chiazaad namelijk ook eivervangend werken ๐Ÿ˜‰
    Maar ik heb er zelf nog nooit mee gewerkt.

    Leuk dat soort recepten, ook gewoon ter afwisseling ๐Ÿ™‚

  • 14 februari 2014 om 11:06 #6990
    cindycindy
    Bijdrager

    Wat knap dat je dat volhoudt. Je gaf al aan dat de producten duurder zijn en dat je langer in de keuken staat. Misschien ga ik ook eens het boek uitproberen. Ik hoef niet af te vallen maar gezond eten kan geen kwaad! En proberen kan altijd! Bedankt voor het recept, dat ga ik ook eens uitproberen, klinkt lekker.

  • 14 februari 2014 om 11:53 #6995
    Sandra vL
    Bijdrager

    Inmiddels begin ik er handiger in te worden en heb ik ook wat recepten gevonden die wat minder tijd kosten. Alleen voor de beurs komende week vind ik het echt weer lastigโ€ฆ Dan sta ik 5 lange dagen in Amsterdam en weet ik niet goed wat ik voor mijzelf mee zal nemen. Normaal nam ik broodjes mee en op zich zou een keer zondigen niet erg zijn, maar ik weet niet hoe mijn lichaam reageert op 5 dagen brood als lunchโ€ฆ Ik ben toch nog aan het nadenken hoe ik voor mijzelf voor een alternatief kan zorgen.

  • 14 februari 2014 om 13:03 #6999
    MaMarieke85
    Bijdrager

    Misschien een keer een salade of zelf van die soort “maaltijdrepen” maken ofzo? Ter afwisseling ๐Ÿ™‚
    Weet niet wat er “mag” volgens dat boek natuurlijk :kweenie:

    Ik hoop dat ze weer de la place stand hebben, daar aten we 2 jaar terug heerlijke wraps als lunch. Voor Gabriรซl wordt het krentenbollen of brood met pasta haha! ๐Ÿ˜†

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.