‘Weinig aandacht voor slimme scholier’

  • 21 maart 2013 om 18:53 #803
    Sandra vL
    Bijdrager

    Op de basisschool is veel aandacht voor zwakke leerlingen, met extra lesstof en aandacht, maar slimme scholieren worden onvoldoende gestimuleerd.

    Dat blijkt uit onderzoek van Simone Doolaard, programmaleider van de academische pabo van de Rijksuniversiteit Groningen.

    Voor haar onderzoek volgde ze een jaar lang leerlingen van negen basisscholen. Ze merkte dat docenten wel extra lesstof hadden voor slimme leerlingen, maar er niet aan toekomen om dit materiaal goed voor te bereiden, na te kijken en te bespreken met de kinderen.

    ”Dat heeft bijvoorbeeld te maken met tijdgebrek of soms ook wel vooroordelen van docenten. Zij vinden het belangrijk dat alle leerlingen goed mee kunnen komen, een voldoende is het belangrijkste. Een beetje de zesjescultuur zeg maar”, aldus Doolaard.

    Aandacht

    Voor het ministerie is het belangrijk dat ook de slimme scholieren meer aandacht krijgen. ”We verwachten dat de situatie binnen een paar jaar flink zal verbeteren. Binnenkort wordt in een brief aan de Tweede Kamer precies verteld wat we daar de komende periode voor gaan doen.”

    Volgens de onderzoekster is er overigens absoluut geen sprake van onwil bij de basisscholen. ”Iedereen ziet de urgentie hiervan in. Maar de invulling is ingewikkeld.”

    Doolaard zegt dat scholen zichzelf de vraag moeten stellen wat ze slimme leerlingen willen bijbrengen en waarom. Van daaruit kan een programma opgesteld worden. ”Ga je bijvoorbeeld Spaanse of Franse lessen geven, of sterrenkunde. En maak je een docent vrij om daar les in te geven?”

    Herkenning

    Het ministerie van Onderwijs zegt het beeld dat uit het onderzoek naar voren komt, te herkennen. ”Excellente leerlingen krijgen wel extra werk, maar geen extra aandacht”, aldus een woordvoerder.

    Voor het ministerie is het belangrijk dat ook de slimme scholieren meer aandacht krijgen. ”We verwachten dat de situatie binnen een paar jaar flink zal verbeteren. Binnenkort wordt in een brief aan de Tweede Kamer precies verteld wat we daar de komende periode voor gaan doen.”

    Bron: Nu.nl

  • 21 maart 2013 om 19:33 #5404
    fambloem
    Bijdrager

    Onze dochter is de slimste van de klas en heeft op één 7 na alleen maar 9’ens op haar rapport.
    Als extra’s krijgt ze momenteel toetsen van groep 6.
    Groep 5 is ze al doorheen.Zelf zit ze trouwens in groep 4.

    Ook heeft ze een map met extra werk en spelletjes. Leuk werk dus.

  • 22 maart 2013 om 07:40 #5409
    Sandra vL
    Bijdrager

    Helaas herkennen wij ons wel in het artikel. Zeker in dit stuk

    ”Excellente leerlingen krijgen wel extra werk, maar geen extra aandacht”, aldus een woordvoerder.

    Ze krijgen wel plustaken, maar moeten dan “zelfstandig werken” en de aandacht is vrijwel nihil.

    Sinds dit jaar is er een plusklas op school, maar het is echt nog een ondergeschoven kindje. Zo hebben de kinderen weken gewerkt aan een project over Leonardo da Vinci en in de Kerstvakantie heeft een overijverige juf alle werkjes weg gegooid, terwijl ze de presentatie nog moesten geven 😯 . Nu waren ze met een project bruggen bouwen bezig en heeft de conciërge “de troep” opgeruimd… weg bouwwerken.

  • 22 maart 2013 om 09:33 #5412
    fambloem
    Bijdrager

    Wat slecht zeg !! En wat jammer en erg sneu voor de kinderen.Doen ze zo hun best krijgen ze dit er voor terug :nee:

    Onze dochter kreeg in het begin niet eens extra werk ze kon mede leerlingen helpen met werk wat ze niet snapten en uitleggen.Daar hebben wij een stokje voor gestoken want daar hebben ze een juf voor.
    Sinds die tijd hoeft ze het ook niet meer te doen en heeft ze extra werk

  • 22 maart 2013 om 10:16 #5416
    Mickey78
    Bijdrager

    Waar ik dan benieuwd nar ben is, hoeveel kinderen zitten er in de klas. Hebben ze stagiaires lopen die er tijd in kunnen steken en is het een stad school of dorpsschool.
    Mijn kleine man loopt ook voor, maar die stimuleren we thuis zoveel mogelijk in wat hij aangeeft te willen doen of leren.

  • 22 maart 2013 om 10:35 #5417
    Sandra vL
    Bijdrager

    Onze dochters zitten in een combinatieklas, waardoor er 29 kinderen in de klas zitten. Ik heb het gevoel dat het de juffen ook wat te veel is.

    Ook wij proberen thuis extra uitdaging te bieden. Onze oudste doet thuis een typecursus (gaat super!) en ze zit op Saxofoonles. Toch denk ik dat ze op school ook meer uitgedaagd zou moeten worden en in elk geval recht heeft op meer aandacht.
    De middelste wil die uitdaging thuis juist niet. Door de continu verveling op school, komt er thuis ook niets uit haar handen. De muziekles (blokfluitles) hebben we na maanden van strijd maar opgegeven. Voor haar zijn we nu met de Leonardoschool bezig (zie mijn andere berichten hierover).

  • 22 maart 2013 om 20:52 #5423
    fambloem
    Bijdrager

    Bij ons op school zijn de klassen redelijk klein.
    Er mogen niet meer dan 25 kinderen in de klas zitten.
    De meeste klassen bestaan dan ook uit 2 klassen zoals groep 4 heeft 2 klassen 1x 14 en 1 x 15 kinderen.
    Groep 3 heeft 1 klas van 24
    en groep 1/2 zijn verdeeld over 3 redelijk grote groepen van 23 tot 25 kinderen

  • 23 maart 2013 om 18:56 #5436
    Hetty
    Bijdrager

    Ik werk zelf in het onderwijs als invaller en heb dus veel scholen van binnen gezien.

    Ik vind het ook jammer dat we weinig tijd hebben voor de ‘slimme’ kinderen.
    De docenten moeten vaak veel tijd en energie in steken om een klein beetje in de school te bereiken om ook voor deze kinderen wat klaar te maken, terwijl de kinderen die ‘achterblijven’ genoeg stof hebben om te doen.

    Helemaal met de bezuinigingen merk ik dat dit nog moeilijk word. De klassen worden groter, er moet meer gebeuren in dezelfde tijd. Er blijft dus minder tijd over om individuele aandacht te geven aan de kinderen die het nodig hebben.

    Ik hoop dat de overheid dit ook inziet er meer geld wil besteden aan het onderwijs. Zodat er bijvoorbeeld ook een docent kan komen die de slimme kinderen kan helpen, net zoals ze doen bij de achterblijvers.
    Op dit moment is het niet mogelijk, er is namelijk geen geld voor.

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.