Zakgeld….

 • 6 februari 2013 om 08:23 #718
  Sandra V.
  Bijdrager

  Onze kids krijgen nu nog geen zakgeld…dat heeft eigenlijk 2 redenen. De belangrijkste is dat ik vind dat ze op zijn minst een beetje moeten kunnen rekenen en iets inzicht in de waarde van het geld moeten hebben, al komt dat laatste vanzelf. En ze hebben er ook nooit om gevraagd.

  Maar vanmorgen kwam Lisa dan met de vraag…mama, mag ik ook zakgeld? Tja..van mij eigenlijk wel, ze wordt over 2 weken 8 jaar dus oud genoeg lijkt me. We praten er even samen over en ik help haar eerst maar uit de droom…ze denkt dat je zakgeld iedere dag krijgt. Nou nee lieverd…1x per week. Is een kleine tegenvaller hihihihi…maar brengt haar wel op de onvermijdelijke volgende vraag…hoeveel krijg ik dan? Hele goede vraag…ik zeg dat ik aan 1 euro denk, maar dat ik zo wie zo eerst ff met papa wil overleggen. Dat snapt ze wel…maar wil dan weten wat ze allemaal voor 1 euro kan kopen….tja, en da’s eigenlijk niet veel. Zo leert ze natuurlijk wel op kleine schaal sparen…voor sommige snoepjes bijv. heeft ze 2x zakgeld nodig…

  Nu liep ik net naar huis (had de dames naar school gebracht) al denkend over Lisa en zakgeld. Is een euro redelijk…of zou het meer moeten zijn…bijv. 2 euro of 1.50…Lastig vind ik het.

  Geven jullie je kids zakgeld? en hoeveel krijgen ze en bij welke leeftijd???

 • 6 februari 2013 om 08:31 #4663
  Sandra vL
  Bijdrager

  Het Nibud adviseert om vanaf 6 jaar zakgeld te geven. Ze geven ook advies over bedragen.
  Tja, als de oudste zakgeld krijgt, dan wil de rest natuurlijk ook. Dus hebben de dames hier alle drie zakgeld. Charlotte een euro per week, Julia 50 cent en Anne-Lieke 20 cent. Het gaat om het idee 😉 Deze bedragen hanteren we al een tijdje en aangezien ze zelf nog nooit om herziening hebben gevraagd, heb ik dat ook nog niet gedaan 😀 .

 • 6 februari 2013 om 09:05 #4664
  Sandra V.
  Bijdrager

  Vanmorgen leek Tessa nog niet zo geinteresseerd in zakgeld…ze maakt wel een opmerking in de trant van als ik bijna 8 ben krijg ik ook zakgeld…maar verder niets. Maar dat kan natuurlijk nog komen als Lisa daadwerkelijk iedere week zakgeld krijgt. Tja…en dan moet ik ff denken wat ik dan ga doen…van mij mag ze op zich wel 50 cent of zo krijgen..maar is dat dan eerlijk tegenover Lisa..die met 6 jaar dus nog geen zakgeld kreeg…Nou ja, dat zie ik dan wel weer….ik zal eens op de site van Nibud kijken…niet aan gedacht maar die geven daar idd ook adviezen over…

 • 12 februari 2013 om 12:48 #4758
  fambloem
  Bijdrager

  Onze kinderen krijgen geen zakgeld.
  Reden daarvoor is dat ze elke week geld in hun spaarvarken van de bank krijgen.
  Die word 1x per jaar geleegd en dan op hun rekening gezet.

  En als ze iets nodig hebben of willen hebben krijgen ze het zo.
  Of als ze met iemand weg gaat dan krijgen ze geld mee.

  En hier hebben ze hun eigen regel: Als papa en mama NEE zeggen vragen wij opa en oma 😆 En aangezien mijn vader overleden is en ik met mijn moeder geen contact heb.Vragen ze gewoon overopa en overoma’s.Die zijn ook gulle gevers.

 • 12 februari 2013 om 13:39 #4759
  Sandra V.
  Bijdrager

  het is ook niet dat de kinderen geld nodig hebben hoor…snoepjes liggen hier ook wel..en indien nodig voorzien wij ze wel van wat ze nodig hebben ..

  Voor mij is het doel van zakgeld dat ze spelenderwijs met geld om leren gaan…

  Maar Jan en ik hebben een nieuw discussiepunt…hij vind dat Lisa de helft van haar zakgeld moet sparen…en ik vind dat ze het vrij mag besteden.

  Ik begrijp Jan zijn punt wel…ze moet leren te sparen, maar ik vind het niet erg realistisch om haar van 1 euro ook nog eens de helft te laten sparen (op haar spaarrekening dus, dat ziet ze dus niet op ‘korte’ termijn terug…ze houd dat n 50 cent per week over. Wat kan het kind daar nu mee…zelfs al zou ze een snoepje willen kopen, dan moet ze daar ook nog eens voor sparen…

  Ik wil dat Lisa haar geld (1 euro per week) vrij kan besteden…ik wil haar zelf laten ontdekken dat op ook echt op is en dat als ze iets duurders wil kopen ze dan moet sparen…op die manier leert ze dan ook sparen..

  In de kern willen Jan en ik dus wel het zelfde…dat ze leert te sparen voor de dingen die ze wil hebben. Maar de manier waarop is dus verschillend…

  Op de manier van Jan werkt ze al wel aan een toekomstige spaarpot…is dus echt lange termijn. Want als ze van de 50 cent die ze overhoud ook nog eens wil sparen voor een doosje lego (ik noem maar wat) dan duurt dat dus ook langer…ik ben bang dat ze dan al ontmoedigt raakt …ik denk dat het beter is als ze iets sneller resultaat heeft … en dus sneller “beloont” wordt voor het sparen..

  Beide hebben we een goed punt vind ik…hoe doen jullie dat…mogen de kids hun zakgeld zelf besteden of moeten ze er een deel van sparen…en waarom?

 • 12 februari 2013 om 14:04 #4760
  Sandra vL
  Bijdrager

  Wij hebben dezelfde discussie. Wiljo vindt dat ze ervan moeten sparen, ik vind op deze leeftijd dat ze het vrij mogen besteden (met een beetje sturing van ons). Snoep of dat soort dingen ben ik ook niet voor in, maar Julia heeft bijvoorbeeld zelf een prinsessenjurk gekocht van haar zakgeld, Charlotte heeft een extra mooie wekker gekocht van haar zakgeld.

 • 12 februari 2013 om 18:01 #4766
  MaMarieke85
  Bijdrager

  Ik ben gelukkig nog niet bij de leeftijd van zakgeld, maar sparen jullie naast het zakgeld geven ook nog apart op een rekening? Ik vind het heel belangrijk dat Gabriel (en een volgend kindje natuurlijk ook) iets heeft voor later, dus heb ik een groeirekening geopend voor hem, daar spaar ik maandelijks geld op. Maar hoe doe je dat zodra je zakgeld gaat geven, verminder je dat bedrag dan…?

 • 13 februari 2013 om 08:15 #4774
  Marjan
  Bijdrager

  Het leren omgaan met geld is zoooo belangrijk!
  En ik denk dat je daar bijna niet vroeg genoeg mee kunt beginnen.

  Ik merk bijvoorbeeld dat die van 11 totaal geen besef van geld heeft. Dit is hem nooit geleerd.
  Ze krijgen nu, op eigen verzoek, per maand zakgeld.
  Die van 11 10 euro per maand en die van 8 5 euro per maand.

  Ze hebben zelf gevraagd of het per maand mocht omdat ze anders elke keer in de problemen kwamen als er iets gekocht moet worden 🙂 Dus ik fungeer als beveiligde spaarpot haha

 • 13 februari 2013 om 09:30 #4779
  Sandra V.
  Bijdrager

  ja..de meisjes hebben ook een spaarrekening…daar sparen wij voor ze op en daar gaat ook de inhoud van de spaarpot naar toe. Geld dat ze mogen uitgeven zit in een portomoneetje en heb ik in beheer..

  Het sparen blijf ik gewoon doen…dat is voor later…waar het voor besteed gaat worden zien we wel…in eerste instantie hoop ik op een studie natuurlijk…maar als ze geen studiebollen blijken te zijn…dan hebben ze iig een mooi startbedrag voor bijv. een huis..

  Ik denk ook dat het van het budget van de ouders afhangt of je en spaart en zakgeld geeft of juist niet. Niet iedereen heeft evenveel te besteden…

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.