zelf spelen

 • 31 januari 2013 om 20:15 #697
  Simoon
  Bijdrager

  Dag mama’s van 2011,
  Mijn meisje wordt binnenkort twee jaar. Ze doet het heel goed, alleen zelf spelen lukt (nog) niet zo goed. Ze wil het liefst met ons spelen. Een paar keer per dag ga ik echt met haar zitten. Dan puzzelen we bijvoorbeeld samen, gaan met duplo aan de slag, kleuren of een boekje lezen. Daarna is het de bedoeling dat ze zelf weer wat doet ( of ze ‘helpt’ me met een klusje waar ik mee bezig ben). Ik probeer haar dan ook op weg te helpen en hoop dat ze vervolgens zelf even doorspeelt. Maar op de een of andere manier lukt dat niet. Misschien is ze daar ook nog wat te klein voor, maar ik ben heel benieuwd of julie dit herkennen.

  Groetjes,
  Simoon

 • 1 februari 2013 om 08:51 #4529
  Sandra vL
  Bijdrager

  Ik denk dat het heel erg verschilt per kind. Onze oudste had er ook heel veel moeite mee om alleen te spelen toen ze klein was. Ze kon het zelf gewoon niet bedenken. Soms als ik haar op gang had geholpen met bijvoorbeeld een tekening of een Duplo bouwwerk, dan kon ze er wel even mee verder spelen. Maar zelf spelen vond ze toen moeilijk en nu nog vindt ze het soms lastig om iets te bedenken.

  Onze middelste en oudste spelen juist heel gemakkelijk alleen. Zij zitten altijd vol ideeën, ook ideeën waar je als moeder minder blij van wordt 😉
  En natuurlijk vinden ze het nog steeds leuk om samen een puzzel te maken, maar het is ook geen probleem om alleen te spelen.

  Ik denk dus dat het een beetje aan het karakter van het kind ligt.

 • 1 februari 2013 om 09:57 #4546
  MaMarieke85
  Bijdrager

  Gabriel wil ook niet graag alleen spelen, al kan hij het wel. Hier is het wel dat op het moment dat ik het zie dat het dan gedaan is en dat er weer volop aan mij gehangen wordt. Ik kan eigenlijk niets doen als hij wakker is, omdat hij constant aan me hangt. En voor de draagdoek is hij nu echt wel te groot (en te zwaar!). Ik probeer het ook te ‘leren’ hoe jullie doen/deden. Hem neerzetten, eerst even samen wat doen en hem dan zelf laten verder gaan. Soms werkt het even, veel vaker niet. Een leerproces lijkt me 😉

 • 1 februari 2013 om 12:52 #4551
  Mickey78
  Bijdrager

  Mijn oudste is nu net 3 maar die speelt heel veel alleen.
  Hij heeft dat altijd goed gedaan, ik heb amper een kind aan hem. Was het va 1 jaar steeds met boekjes zeulen en nu is het niets anders dan dino’s. Ik denk dat het komt omdat hij dan iets heeft gevonden wat hem heel erg interesseert en dan kan hij uren zoet spelen. Soms komt hij mij wel even halen om mee te kijken of te spelen. Ik observeer hem wel eens en hij speelt de situaties thuis na, erg leuk om te zien en horen. Gisteren was hij bij zijn kleine zusje (6mnd) in de box gekropen en zaten ze samen te spelen met haar speelgoedjes. Zijn kleine zusje is wel minder goed in zelf spelen nog, maar ze is ook nog wel erg klein. Ze zijn wel al beide gek op duplo en dan vooral de dieren.
  Wat voor speelgoed hebben jullie kids? Gewoon benieuwd.

 • 1 februari 2013 om 13:27 #4553
  Simoon
  Bijdrager

  Sandra, daar heb je natuurlijk een punt. Elk kind is verschillend. En mijn moeder (de grote vraagbaak 😀 ) zei ook: het komt vanzelf als ze daar aan toe is. Het is wel zo dat mijn dochter zich beter vermaakt als we ergens anders zijn, daar ziet ze weer andere dingen dan thuis. Daarom wissel ik ook regelmatig van speelgoed. Dan gaat er iets in de kast op zolder en komt er iets anders voor in de plaats. Dan is ze weer enthousiast en lukt het al iets beter om even alleen te spelen. Maar wat Mamarieke ook zegt: als ze me eenmaal weer in de gaten heeft, dan komt ze vrij snel weer naar me toe.

  Mickey78, Dat zie ik bij mijn dochter ook wel wat meer. Dan gaat ze koken in haar keukentje als ik ook aan het koken ben of wandelen met de pop in de poppenbuggy (hond op wielletjes mee, tas mee, zonnebril op….). Echt nadoen wat ze om haar heen ziet. Verder barsten we van het speelgoed. Geloof dat we wel een winkel kunnen beginnen… 😆 Naast de buggy en haar keukentje zijn de Duplo dierentuin en zo’n kassa van Fisher Price favoriet. Vooral dat laatste heeft ze veel uitdaging aan om de centjes er in te gooien en er achter te komen op welke knopjes ze moet drukken om ze er weer uit te krijgen. En wat ze ook leuk vind zijn van die kleine diertjes die je neer kunt zetten. Ik had nog een bakje vol beestjes van toen ik nog klein was en daar wordt ze altijd blij van als ze die weer ziet.

  Verder hebben we zo’n zak vol met ballen die we één keer in de zoveel tijd in een grote doos kieperen zodat ze haar eigen ballenbad heeft. Puzzeltjes, wascokrijtjes, speeltentje, loopfiets…. Er is eigenlijk geen ‘nee’ te koop. En wat ze ook leuk begint te vinden is ‘knutselen’: stickertjes plakken en verven.

 • 1 februari 2013 om 17:50 #4559
  MaMarieke85
  Bijdrager

  Gabriel heeft heel veel speelgoed (teveel als je het mij vraagt) maar dagelijks moet alles over de grond verspreid liggen… 😆
  Hij is erg bezig met puzzelen en stapelen. Stapelbekers, een houten toren (met zo’n staaf in het midden) en een houten puzzel zijn echt wel favoriet. Maar ook zijn loopwagen zijn leuk (en dan natuurlijk nog alles wat niet mag……..)

 • 3 februari 2013 om 21:19 #4589
  Sandra V.
  Bijdrager

  Over het algemeen kunnen beide dames best goed alleen spelen…maar beide hebben ook periodes gehad dat het wat minder goed lukte. Wat bij heb werkte was ze eens iets heel anders geven dan hun eigen speelgoed….duik je keuken eens in en geef ze een paar spatels en bakjes…Een grote doos meenemen uit de supermarkt…en ineens vaart er een piratenschip door de kamer….een kleedje op de grond, beker drinken erbij (dan is een beker met een deksel en rietje wel handiger) en een schaaltje lekkers of fruit en daar is een picknick…lege keukenrollen en wc rolletjes zijn ook heel leuk om mee te spelen…maak er een verrekijker van….Nou ja, je snapt wel wat ik bedoel..gewoon ff geen speelgoed maar iets heel anders…hier is dat nog steeds een succes…

 • 4 februari 2013 om 18:18 #4641
  fambloem
  Bijdrager

  Idd…Ieder kind is daar verschillend is.

  Onze oudste (inmiddels 8) Kon als ‘klein meisje’ zijnde heel erg goed alleen spelen en nog altijd.Het liefst in een hoekje met speelgoed wat ook nog eens leerzaam is.

  Onze 2e is het liefst de hele dag door buiten.Is hij 1 dag niet buiten geweest dan verneem je dat gelijk aan hem hij breekt je in huis de hele boel af.

  Onze 3e is wisselend de ene keer vind ze het super om alleen te zijn en even alleen te spelen de andere keer vraagt ze alle aandacht op.Ook kan ze het fijn vinden om alleen buiten te zijn maar op een volgend moment moet een ander mee naar buiten anders vind ze het helemaal niks.

  Onze 4e vind alles best.Als ze alleen moet spelen vind ze het oke maar als je bij haar gaat zitten spelen vind ze het ook best.Ze doet verder ook vrolijk mee met de rest.

  En onze 5e tja die is nog te jong om te oordelen maar de tijd gaat snel dus daar zal dan ook wel snel verandering in komen

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.