Waar is voorlezen goed voor?

Anna Gezin Reageer

Dat voorlezen goed is voor kinderen weten we inmiddels wel, maar wat doet het dan allemaal eigenlijk? Uit onderzoek blijkt dat kinderen grote sprongen maken in de ontwikkeling op verschillende vlakken als ze vaak worden voorgelezen. Een van deze vlakken is de taalvaardigheid. Door te lezen, komen kinderen in aanraking met nieuwe woorden. Ook zien ze hoe bepaalde woorden gespeld moeten worden en hoe zinnen worden opgebouwd. Het lezen stimuleert de taal en zo blijft het de kinderen ook bij. Verder is lezen ook goed voor een hele hoop andere dingen. Die zal ik hieronder opsommen. Met een gepersonaliseerd kinderboek kan dit in hogere mate vergroten.

Lezen voor een goede start

Is het je ooit opgevallen hoe volwassen tegen kleine kinderen praten? Dit bestaat meestal uit zinnen die niet goed zijn onderbouwd. Wanneer je al vroeg begint met voorlezen, kun je voorkomen dat kinderen een eigen gekke taal gaan ontwikkelen. Op deze manier leren ze al van kleins af aan hoe je bepaalde woorden moet gebruiken in een kloppende zin. Ook het gevoel voor grammatica kan hiermee beter ontwikkeld worden. Kinderen hebben met behulp van lezen dus een grote voorsprong op de taal en zullen hierdoor dus beter presteren op school. Dit is best een goede start in het leven.

Betere band ouder en kind

Zodra een ouder een kind gaat voorlezen, zal dit de relatie versterken. Soms kan het even lastig zijn om een momentje voor elkaar te hebben, op deze manier heb je dus even de aandacht voor elkaar. Door vaker met je kind te lezen, zal jullie band sterker worden. Met een gepersonaliseerd kinderboek is hierbij de kans nog groter. Stel je voor dat jij en je kind een rol hebben in het verhaal, het kind gaat het zich dan zo inbeelden waardoor jullie echte relatie nog beter wordt. Hij of zij zal meer gesprekken aangaan, ook tijdens het voorlezen. Je zal al snel merken dat dit dan makkelijker en moeiteloos gaat.

Lezen brengt veel plezier

Dat lezen goed is voor school gerelateerde dingen, is nu wel duidelijk. Lezen is niet alleen leerzaam, het is ook leuk! Er zijn zoveel verschillende verhalen met allerlei thema’s. Dit brengt veel emotie op bij het kind, maar ook rust. Lezen werkt goed als je even tot rust wilt komen, vandaar dat het vaak wordt gedaan voor het slapen gaan. Het is ook goed voor later, aangezien het de stress kan verhelpen. Dit is natuurlijk perfect als het ook nog plezier met zich meebrengt. Met een kinderboek met naam, kan het nog leuker worden. De concentratie zal dan nog hoger zijn, waardoor er beter naar het verhaal geluisterd wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *