Kan een kind op mij rekenen?

Anna 6+ Reageer

Rekenen is belangrijk. Goed léren rekenen is nog belangrijker. Al op jonge leeftijd leggen kinderen een basis waar ze op latere leeftijd veel profijt van hebben. Van getalbegrip tot het doorgronden van grafieken. Toch kan niet ieder kind even goed rekenen. Veel kinderen hebben bijvoorbeeld moeite met redactiesommen. Wat zijn redactiesommen eigenlijk en waarom zijn ze belangrijk? Kunnen extra oefenbladen uitkomst bieden? Misschien dat onderstaande tips je kunnen helpen.

Wat zijn redactiesommen?

Een redactiesom is een combinatie van begrijpend lezen en rekenen. De uit te rekenen som wordt dus in meerdere zinnen uitgelegd. Het is de bedoeling dat de verhalende manier van uitleg bij kinderen tot de verbeelding spreekt. Een voorbeeld:

“In groep 7 zitten 22 kinderen. Juf Mirjam gaat trakteren. Hoeveel pakken van vijf repen mars moet zij kopen?”

In het basisonderwijs wordt veel belang gehecht aan redactiesommen, omdat ze denkrichtingen uitlokken bij kinderen. Voor kinderen die moeite hebben met taal of (begrijpend) lezen kunnen redactiesommen daarom een flinke uitdaging zijn.

Online

Sommige kinderen hebben niet eens zo veel moeite met rekenen, maar wel met lezen. Voor die kinderen is het goed om ze extra te laten oefenen met redactiesommen. Op internet zijn op elk niveau heel veel geschikte oefenbladen te vinden, maar ook leerkrachten beschikken in de meeste gevallen over extra oefenmateriaal. Schroom daarom niet om op zoek te gaan naar extra oefenbladen, al dan niet met behulp van een leerkracht.

Voorlezen

Veel kinderen die moeite hebben met lezen, kunnen wel heel goed luisteren. Tijdens het luisteren worden ze namelijk niet afgeleid door eigen interpretatie van geschreven tekst en daardoor kunnen ze heel gericht een boodschap ontvangen. Probeer verhaalsommen daarom eens voor te lezen. Na verloop van tijd kun je kinderen laten meelezen tijdens het voorlezen. Zo worden ze door goed te luisteren getraind in tekstbegrip, waardoor het lezen het rekenen ten goede komt.

Zelf verzinnen

Eigenlijk is elke gelegenheid geschikt om te oefenen met je kind. Wees creatief en verzin een redactiesom ter plekke, bijvoorbeeld in de supermarkt of onderweg in de auto. Dat kun je natuurlijk ook omdraaien door je kind een redactiesom te laten verzinnen. Zo ben je niet alleen maar afhankelijk van oefenbladen en maak je rekenen ook leuk voor je kind. Bovendien reageren kinderen altijd enthousiast op creatieve spontaniteit.

Tijd en geduld

Tot slot: haastige spoed is zelden goed! Kinderen haken helemaal af als gestreste ouders onder tijdsdruk geforceerd iets van ze willen. Maak dus tijd vrij en wees geduldig als je gaat oefenen met je kind. Zorg ervoor dat je kind in ieder geval op jou kan rekenen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *