Dit zijn de mogelijkheden van het herbruiken van wattenschijfjes

Anna Winkeltips Reageer

De thema’s milieu en duurzaamheid worden in deze tijd steeds belangrijker. Dit komt onder andere omdat er steeds meer bekend wordt over de schadelijkheid van de wegwerpmaatschappij. Het is gemakkelijk om producten te kopen die kort en eenmalig gebruikt worden, om ze vervolgens weg te gooien. Omdat het vaak gaat om producten die niet duur zijn, bijvoorbeeld wattenschijfjes, ligt het misschien niet voor de hand om herbruikbare producten te overwegen. Maar doordat heel veel mensen wattenschijfjes gebruiken en vaak ook meerdere keren per dag, zijn wasbare wattenschijfjes al snel goedkoper voor de portemonnee én ook beter voor het milieu! In deze tekst wordt uitgelegd hoe wasbare wattenschijfjes gebruikt kunnen worden met de daarbij horende voordelen.

Wat zijn wasbare wattenschijfjes?

Een ‘normaal’ wattenschijfje dat je in de supermarkt of de drogist koopt bestaat puur uit watten. Een veel gebruikte toepassing van wattenschijfjes is het reinigen van je gezicht en hals van make-up en resten crème. Vaak blijft het niet bij één watje, waardoor het totaal aantal wattenschijfjes al snel oploopt tot een aanzienlijk aantal. Bij de normale wegwerp-wattenschijfjes gooi je ze na één keer gebruik in de prullenbak. Dit veroorzaakt een hoop afval, wat milieuonvriendelijk is, en je bent constant nieuwe watjes aan het kopen. Wasbare wattenschijfjes daarentegen zijn gemaakt van bamboe en katoen, ze zijn hierdoor heel goed en heel vaak wasbaar. Je kunt ze dus vaak opnieuw gebruiken.

Voordelen van wasbare wattenschijfjes

Benieuwd naar de voordelen van herbruikbare wattenschijfjes? Ten eerste zijn deze wattenschijfjes sterker dan de wegwerp –variant die gemaakt is uit watten. Dit maakt ze handiger om je gezicht mee te reinigen omdat je niet constant een nieuw watje moet pakken omdat het vorige uit elkaar gevallen is. Ten tweede zijn de materialen waar wasbare wattenschijfjes van gemaakt zijn, bamboe en katoen, veel huidvriendelijker dan pure watten. Ook is het niet meer nodig om voortdurend nieuwe watjes in de winkel te kopen – dat bespaart je dus geld. Tot slot ben je milieuvriendelijker bezig omdat het gebruik van wasbare wattenschijfjes een hoop verpakkingsplastic scheelt én heb je een stuk minder afval in je prullenbak!

Wasvoorschriften

Het wassen van de wasbare wattenschijfjes is eenvoudig: je wast ze gewoon met je normale was mee. Wel is het verstandig om, net als andere kleine dingen, de wattenschijfjes in een wasnetje of waszakje te doen zodat ze niet in het filter van je wasmachine verdwijnen. Het gebruik van wasverzachter wordt niet aangeraden omdat dit het absorptievermogen negatief beïnvloedt. Droog de wattenschijfjes niet in de droger of boven de verwarming, maar leg of hang ze gewoon uit. Je kunt ze uiteraard ook met de hand wassen.
Tip: de wattenschijfjes gaan nog langer mee wanneer je ze direct na gebruik altijd even uitspoelt, al dan niet met zeep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *