De geschiedenis van de zwangerschapstest

Anna Zwanger worden Reageer

Zwangerschapstesten zijn er in verschillende soorten, zoals bijvoorbeeld de Telano zwangerschapstest, maar ze zijn ook van alle tijden. Dat betekent ook dat er gedurende de geschiedenis heel wat interessante methodes zijn gebruikt om erachter te komen of een vrouw zwanger was. In dit artikel lees je meer over de geschiedenis van de zwangerschapstest.

Oude Egyptenaren

Bij de Oude Egyptenaren werden er al bepaalde tests gedaan om erachter te komen of een vrouw zwanger was. Zo goten de Egyptenaren urine van de vrouw op tarwe- en gerstekorrels. Wanneer de tarwe begon te groeien, was de vrouw zwanger van een meisje. Als de gerst groeide, was de vrouw zwanger van een jongen. Het kwam natuurlijk ook voor dat geen van beide korrels groeiden: dan was de vrouw niet zwanger.

Oude Grieken

Ook in het oude Griekenland voerde men al zwangerschapstesten uit. De meest populaire test in die tijd was de zogenaamde “uientest”. Bij deze test werd er een deel van een ui of een knoflookteen in de vagina ingebracht. Als de volgende dag de adem van de vrouw niet naar ui of knoflook rook, was de vrouw zwanger. Dan zat er namelijk op weg naar boven een obstakel in de weg, oftewel een baby.

Zeventiende eeuw

Een bekende zwangerschapstest uit de zeventiende eeuw, is er een waarbij gebruik werd gemaakt van een stuk stof of een schoenveter. Deze werd vervolgens in de urine van de vrouw gedoopt en verbrand. De vrouw moest hier dan aan ruiken. Als de geur haar misselijk maakte, betekende dit dat ze zwanger was.

Jaren dertig

Vanaf de jaren dertig van de twintigste eeuw werden er kikkers gebruikt om uit te vinden of een vrouw zwanger was. Afrikaanse klauwkikkers werden geïnjecteerd met de urine van de vrouw. Als deze daarna binnen achttien uur eitjes legden, betekende dit dat de vrouw zwanger was. Eerder, in de jaren twintig, werd hetzelfde principe uitgevoerd bij muizen en konijnen. Deze overleefden het alleen niet, aangezien ze na een paar dagen gedood werden om hun eierstokken te onderzoeken.

De huidige zwangerschapstest

Tegenwoordig zijn we gelukkig niet meer afhankelijk van zulke lugubere (en onbetrouwbare) methodes. In 1971 werd namelijk de eerste chemische zwangerschapstest uitgevonden die thuis gebruikt kon worden. Inmiddels zijn er tientallen varianten op deze test verkrijgbaar in de winkel. Deze meten allemaal de mate van het hormoon HCG in de urine en zijn voor 99% betrouwbaar. Daarnaast is er natuurlijk ook de bloedtest bij de dokter, die wel voor 100% betrouwbaar is.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *