Hoe kom ik weer in vorm na een zwangerschap?

Anna Zwangerschap Reageer

Na een zwangerschap is een vraag die vrouwen zich altijd stellen: hoe kunnen ze hun oude vorm terugkrijgen en een gezond lichaam behouden na de bevalling? Net als in andere fasen van het leven is voeding in combinatie met lichaamsbeweging in deze tijd de beste gok. Maar het postpartum is een periode waarin je enige zorg moet hebben.

Naast de zorg voor de esthetiek en de gezondheid, maken moeders zich ook zorgen over hoe deze transformatie van hun lichaam de gezondheid van hun baby zal beïnvloeden, vooral wanneer zij nog borstvoeding geven. Maar het is mogelijk om na een zwangerschap weer veilig in vorm te komen.

Bekijk enkele tips die we voorbereid hebben om weer fit te worden na de zwangerschap:

1. Borstvoeding

Een van de grote bondgenoten bij het afvallen na de zwangerschap is de borstvoeding. Naast de zorg voor de gezondheid van de baby, helpt dit proces ook de moeder haar fysieke conditie terug te krijgen. Gemiddeld worden met borstvoeding ongeveer 600 tot 800 calorieën per dag verbruikt.

Maar let op: omdat borstvoeding geven een activiteit is die veel calorieën vergt, veroorzaakt het ook een toename van dorst en honger. Daarom moet je goed opletten wat je eet, en altijd een evenwicht zoeken.

2. Voedsel

Geef de voorkeur aan biologisch, natuurlijk en volledig voedsel. Dit is niet het moment om beperkende diëten te volgen.

Jouw lichaam heeft veel energie nodig om te herstellen van zwangerschap en bevalling en om de melkproductie op peil te houden (als je borstvoeding geeft). Er bestaat een groot risico dat moeder en baby voedingstekorten krijgen als in deze periode restrictieve diëten worden gevolgd.

Eet regelmatig. Vermijd lange periodes van vasten.

3. Lichamelijke oefeningen

Na toestemming van de arts is weer gaan sporten een goede manier om de terugkeer van het lichaam in een goede lichamelijke conditie te stimuleren.

Alle lichamelijke activiteiten zijn toegestaan, maar er moeten wel enkele specifieke aanpassingen voor het moment worden gedaan, zoals houdingen, intensiteit en volume van de oefeningen, die kleiner moeten zijn. Het is ook goed om springen te vermijden vanwege de borsten, die gezwollen en volumineus zijn en in hun moment van maximale melkproductie.

Geef in het begin de voorkeur aan lichtere activiteiten, zoals een wandeling in het park of op de loopband. De fysieke activiteiten maken hormonen van plezier en welzijn vrij, die een emotioneel evenwicht garanderen, iets wat zeer belangrijk is voor moeders in deze fase.

4. Belangrijk: respecteer jouw grenzen

Een moment voor jezelf hebben waarin je kunt ontspannen en je kunt wijden aan je gezondheid is ook een onderdeel van een evenwichtige postnatale periode. Respecteer altijd jouw grenzen en overdrijf niets – noch in dieet, noch in lichaamsoefeningen.

Natuurlijk, met geduld en terughoudendheid, komt jouw lichaam weer in vorm. Geniet van de tijd met de baby en maak je zorgen over het bieden van, zowel voor hem, als voor jou, de best mogelijke kwaliteit van leven.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *