Monique VoedingCo

Aangemaakte reacties

  • In reactie op: Superfoods wel of niet aan kinderen geven?

    28 mei 2014 om 21:41 #7254

    Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik hem ook wel eens voor de Ipad zet met een filmpje. En dan lepel ik heel snel grote bergen groenten naar binnen…. Gewoon om het gemiddelde weer omhoog te krijgen! 😎

    De wortel proef je eigenlijk niet. Wel fijnraspen. Het maakt het geheel juist wat sappiger, maarja… ik weet natuurlijk niet of het bij jou gaat werken.

    En ja…. ze hebben de groenten en fruit en eiwitten wel nodig om weerstand op te bouwen. Maar je kunt ze niet forceren. Want als je er teveel nadruk op gaat leggen, werkt het meestal averechts..

    En Marieke, jouw cake klinkt lekker!

  • In reactie op: Superfoods wel of niet aan kinderen geven?

    27 mei 2014 om 19:47 #7251

    Jeetje… dat is echt wel lastig!
    Hier werken de sliertjes overigens ook niet. Als hij 1 sliertje tegen komt dan word vervolgens de hele maaltijd afgekeurd… Vandaar dat ik ook de soep even met de staafmixer fijn maal.

    En de muffins ga je er bij haar ook niet in krijgen denk je?
    Een groene smoothie gaat dan vast ook niet werken.. 😉 Zou op zich ook een goed alternatief zijn, dan krijgt ze iig haar groenten binnen.. Maar ik weet dat dat hier thuis ook niet werkt!
    Heeft ze voorkeur voor zoet of hartig?

    Ik geef elke dag een Animal Parade vitamine pil. Ravi ziet dat als snoepjes (omdat hij verder natuurlijk helemaal geen snoepjes krijgt). Maar ze zijn echt wel lekker. En… een goede aanvulling op de dagelijkse voeding. Natuurlijk wil je het liefst dat je kind voldoende groenten en fruit eet, maar als dat niet lukt dan is aanvulling via een vitaminenpil wel handig. Animal Parade is een hele goeie. Zonder suikers en met echte stukjes groenten en fruit en gekleurd met fruitstofjes.

  • In reactie op: Superfoods wel of niet aan kinderen geven?

    26 mei 2014 om 13:47 #7249

    Hier heb ik een bij fasen lastige eten. Het ene moment eet hij alles wat hem voorgeschoteld word. Het andere moment alleen crackers met boter en appelmoes. : :kweenie:
    Daarnaast lust hij geen rauwkost (sla, tomaat, komkommertjes) dus om te zorgen dat hij voldoende groenten binnen krijgt, begin ik al tijdens de lunch met het geven van groenten.

    Hij is een enorme vis liefhebber, dus vaak geef ik hem tonijn met avocado. Dat prak ik en dan op een cracker. Vind ie heerlijk. De avocado kan je ook prakken met een gekookt eitje, zalm, zonnebloempitten etc..
    Ook een omelet gevuld met ui, courgette, tomaat, champignons etc… doet het hier goed. En nog beter als ik de groenten rasp.

    Andere dingen die hier goed werken zijn:
    – Soep: grote pan kip met heel veel groenten en wat biologische bouillon of een pakje bio tomatensaus van de albert heijn met daaraan water, heel veel groenten en soepballetjes van rundvleesgehakt. Helemaal als ik het wat fijnmaal met de staafmixer dan eet hij het goed. Dit gaat er bij hem eigenlijk altijd wel in. En het is gelijk een goede manier om veel groenten binnen te krijgen.

    – Muffins: van eieren, banaan, appel, rozijnen, boekweitmeel, amandelmeel, kokosolie. En dan een hele berg geraspte wortel er doorheen. 😀 Heel makkelijk om te maken en… nog lekker ook. Door alle fruit zijn ze ook best zoet. Mijn zoon is sowieso niet gewend aan het eten van suiker, dus hij vind het heerlijk.

    En Sandra, ik begrijp heel goed dat je ze wat superfoods geeft hoor. Ongezond is het zeker niet en als je op die manier wat goeie voedingsstoffen binnen krijgt, dan is het alleen maar fijn!

  • In reactie op: Superfoods wel of niet aan kinderen geven?

    20 mei 2014 om 21:45 #7246

    ik vind het lastig om hier een duidelijk antwoord op te geven. Maar toch ga ik het proberen:

    Superfoods zijn voedingsmiddelen waarin die gemiddeld tot hoge concentraties aan gezonde voedingsstoffen bevatten. In veel gevallen denk ik ook dat ze een toegevoegde waarde kunnen hebben voor onze gezondheid.

    Maar… ik wil hier wel een aantal kanttekeningen bij plaatsen:

    * Veel van deze producten kwamen kleinschalig in de natuur voor. In Mexico of Guatemala (chiazaad), in Tibet (Gojibessen) , in Peru (quinoa) etc.. Door de enorme vraag die er gecreëerd is door slimme marketing, moet er grootschaliger verbouwd worden. Dit kan op den duur tot gevolg hebben dat de grond waarin verbouwd wordt, minder vruchtbaar is met als gevolg dat ook de superfoods op den duur minder voedingsstoffen gaan bevatten.

    * Uiteindelijk is het het beste (zowel voor ons als voor het milieu) om zoveel mogelijk voedingsmiddelen te eten die in onze eigen omgeving verbouwd worden. Voor het milieu omdat deze niet de halve wereld over getransporteerd hoeven te worden, voor ons omdat lokale (en seizoensgebonden) producten het beste bij onze constitutie passen.

    * Het is moeilijk controleerbaar of deze producten niet bespoten zijn met allerlei pesticiden. Laatst dook er bijvoorbeeld een verhaal op over de Goji-bes die oorspronkelijk uit Tibet en Mongolië komt. De goji-bessen die in Nederland terecht komen zijn 95% uit China afkomstig. En laat China nou net een land zijn dat bekend staat om de slechte wetgeving rondom pesticiden etc..

    * Superfoods worden meestal in poeders of gedroogde vorm verkocht. Dit gaat ten koste van heel wat voedingsmiddelen. Daarom ben ik zelf meer fan van vers fruit.

    * Daarnaast zijn ze niet goedkoop. (En het valt mij steeds op dat de mensen die superfoods promoten bijvoorbeeld dmv gratis e-books, daarnaast ook vaak een webwinkel hebben waar ze deze superfoods verkopen).

    * Er word nadruk gelegd op de gezonde stofjes in superfoods, maar er is weinig onderzoek gedaan naar de minder goede stofjes. Zo zouden vele van de verkochte goji-bessen geen echte goji-bessen, maar een ander soort bes. En deze zou een giftige stof bevatten (atropine). Ook bijvoorbeeld chiazaad schijnt een aantal negatieve werkingen te hebben (bloedverdunnende werking, allergische reactie). Daarnaast word de omega 3 waarom chiazaad met name geroemd word, maar moeizaam door ons lichaam omgezet naar EPA en DPA (de vetzuren die wij als mens nodig hebben).

    Zelf geef ik mijn kind, op af en toe een paar moerbei bessen na, eigenlijk geen superfoods. Omdat ik twijfel of deze voedingsmiddelen nou echt iets toevoegen. Daarnaast ben ik naar bijvoorbeeld goji-bessen echt een beetje argwanend geworden.

    Wel zijn er bijvoorbeeld ook (h)eerlijke Nederlandse superfoods te krijgen. Dit zijn producten met bijna dezelfde hoeveelheid aan vitaminen, mineralen, antioxidanten, omega 3 etc… Voorbeelden hiervan zijn: broccoli, boerenkool, avocado en haring. Maar ook bijvoorbeeld appels.

    Als ik voor mijn kind kook, dan gaat mijn voorkeur echt uit naar deze producten (liefst wel biologisch, omdat je er dan meer voedingsstoffen in zitten).

    Overigen wil ik hiermee niet zeggen dat ik superfoods af raad. Maar meer dat ik het gewoon niet zo goed weet, omdat er ook nog heel veel niet bekend is. En als ik dan luister naar mijn onderbuikgevoel dan kies dan zelf liever voor veilig, bekend en lokaal.

    Dus af en toe een handje moerbei bessen? Prima! Wissel ze af met rozijnen, krenten, pompoenpitten, zonnebloempitten of vers fruit Chia zaad in de yoghurt? Prima, maar ik zou het zelf niet dagelijks doen.

    Nog een tip betreffende de lijnzaad: hier zit omega 3 in, wat op zich heel gezond is. Echter deze oxideert heel erg snel. Als je gemalen lijnzaad koopt, dan is de omega 3 a; geoxideerd. Dit is niet gezond voor je lijf. Het beste is om hele lijnzaad te kopen en deze zelf te malen voor gebruik. Maar… daar moet je maar tijd voor hebben. 😉